Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Relatietherapeuten geven tips.

‘Seven year itch’: wat veroorzaakt het en valt de relatie nog te redden?

De redactie

Uit onderzoek blijkt dat getrouwde vrouwen gemiddeld na 7,6 jaar vreemdgaan, wat samenvalt met het tijdstip van de meeste echtscheidingen. Die vinden namelijk vooral plaats na een zevenjarig huwelijk. Het fenomeen is in de wetenschap bekend als ‘the seven year itch‘. Benieuwd hoe zoiets werkt en hoe het te verkomen valt? Lees dan vooral verder.


The seven year itch‘ komt aan zijn naam door de gelijknamige film met Marilyn Monroe uit 1955, die het grote publiek liet kennismaken met de theorie dat de passie in een huwelijk na zeven jaar afneemt.

Ongeacht of een koppel kinderen heeft of al dan niet worstelt met financiële problemen, lijkt het cijfer 7 een opvallende rol te spelen in de meeste echtscheidingen. Denk maar aan Brad Pitt en Jennifer Aniston; ook zij zetten er een punt achter na zeven jaar huwelijk.

Twee dipjes te overwinnen


Hoe komt dat en waarom komen de problemen voor in die periode? De wetenschap heeft er enkele theorieën over. Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven.

Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden. Het feit dat ze na zeven jaar voor de tweede keer worstelen met een gebrek aan passie in hun relatie, is vaak doorslaggevend om er een einde aan te maken. Koppels met kinderen waren volgens de studie vaak ongelukkiger dan wie geen kinderen had. Vooral de jonge leeftijd van de kinderen, waardoor ze veel zorg vragen, speelde in dat geval de ouders parten.

Volgens studies aan University of Michigan en Stony Brook University zou verveling een van de grootste boosdoeners zijn in een relatie. Het gevoel ‘vast te zitten‘ in een saaie dagelijkse routine leidt tot minder intimiteit, wat weer bijdraagt aan het gevoel van ontevredenheid.

Uit onderzoek naar de chemische reacties in onze hersenen bij een langdurige romantische relatie blijkt dat we door drie grote stadia gaan: verliefd worden, trouwen en kinderen op de wereld zetten.

  1. In de eerste fase komen voornamelijk lusthormonen zoals testosteron vrij, die ervoor zorgen dat we seksueel aangetrokken zijn tot iemand.
  2. Later in de relatie krijgen we te maken met meer obsessieve, verliefde gevoelens die ontstaan door dopamine, een stof die vrijkomt in het brein. Meestal daalt dat gelukshormoon na twee tot vier jaar.
  3. Tijdens de derde fase produceren we bindingshormonen, waardoor we lang na de lustfase romantische gevoelens blijven koesteren voor onze partner.


Net na een vrijpartij maakt ons lichaam oxytocine aan, een hormoon dat zorgt voor een langdurige binding aan onze partner. Dat kan verklaren waarom koppels die regelmatig met elkaar tussen de lakens duiken, gelukkiger zijn in een relatie. 

Tips tegen de relatiedip


Relatietherapeuten geven de volgende tips mee om een dieptepunt in de relatie te voorkomen:

Wekelijkse afspraakjes


Blijven daten is belangrijk, ook in een jarenlange relatie. Trek iets moois aan en ga regelmatig samen leuke dingen doen. Als je goed in je vel zit, straal je dat ook uit en herinner je hem eraan waarom hij voor jou heeft gekozen.

Praat met elkaar


Minstens twee keer per dag moet je met je partner zaken bespreken die niet gaan over de kinderen, rekeningen of andere routineklussen. Vraag je partner of er verhalen zijn uit zijn kindertijd die je nog niet kent of pols naar zijn mening over een nieuwe film. Het is belangrijk om elkaar te blijven leren kennen, zodat je nieuwe dingen ontdekt om van te houden.

Leid je eigen leven


Get a life. Zoek naar drie dingen die je graag doet en hou je daar regelmatig mee bezig. Het is enorm belangrijk om je eigen leven te leiden naast het hebben van je romantische relatie. Het zal de band met je partner sterker maken.

Complimentjes geven


Geef je partner dagelijks ten minste één oprecht compliment. Hoe klein het ook is, je laat op die manier weten dat je hem apprecieert.

Krop dingen niet op


Als je kleine irritaties niet bespreekt, kunnen die ophopen en uiteindelijk uitbarsten. Wees ook eerlijk over zaken waar je je aan ergert. Eenmaal je het probleem hebt besproken en er een compromis is bereikt, moet je het ook effectief loslaten. Haal het dus niet aan bij een volgende discussie. Let it go.

Positieve seks


Wetenschappers van University of Toronto hebben aangetoond dat om de juiste redenen seks hebben met je partner heel belangrijk is. Regelmatig seks hebben versterkt immers de relatie, maar zorg er wel voor dat je het doet omdat het goed voelt en omdat je je partner wil verwennen, niet omdat je op die manier hoopt een ruzie te voorkomen.

[td_smart_list_end]

Bronnen: Wevorce en Verywell


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '