Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© BBC & Netflix

Het hoeft niet altijd 'Grey's Anatomy' en 'Familie' te zijn, toch?

‘Maid’, ‘The Queen’s Gambit’ en 12 andere miniseries die je gezien moet hebben

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

‘Grey’s Anatomy’ telt intussen achttien (!) seizoen, ‘Game of Thrones’ kreeg er acht en ‘The Walking Dead’ heeft er al tien. Maar dat neemt niet weg dat ook korte series steengoed kunnen zijn. Deze veertien miniseries tonen aan dat kwaliteit wel degelijk belangrijker is dan kwantiteit.

When They See Us

Een minireeks die je racisme en white privilege beter leert begrijpen. De Netflixserie van ‘A Wrinkle in Time’-filmmaker Ava DuVernay vertelt het waargebeurde verhaal van de Central Park Five, vijf zwarte jongens die onterecht veroordeeld werden voor een brutale verkrachting en moordpoging. Het is terecht een van de meest bekeken series op Netflix ooit.

Te bekijken op Netflix. 

Bekijk de trailer hier.

© Netflix

Maid

Deze ontroerende dramaserie met de getalenteerde Margaret Qualley in de hoofdrol bezorgt je sowieso elke aflevering traantjes. Alex probeert haar leven weer op de rails te krijgen nadat ze samen met haar dochtertje vlucht van haar agressieve man. Maar het is als jonge mama zonder diploma niet makkelijk om een fulltime job, huis én af en toe een sprankeltje hoop te vinden. Net wanneer alles goed lijkt te gaan, haalt haar verleden haar weer in... PS alleen al voor de muziek die in de reeks wordt afgespeeld wil je ze zien!

Te bekijken op Netflix. 

Bekijk de trailer hier.

Maid
© Netflix

The Queen’s Gambit

‘The Queen’s Gambit’ nog niet gezien? Foei! De reeks met Anya Taylor-Joy in de hoofdrol verscheen al in 2020 op Netflix, maar is wat ons betreft nog altijd een van de beste miniseries aller tijden. En we zijn trouwens niet alleen, want het is zelfs de best bekeken miniserie ooit op Netflix. Een strong and independent woman in de hoofdrol, een ontroerende verhaallijn, prachtige sets, alleen maar lovende kritieken,... Waar wacht je eigenlijk nog op? Bingewatchen die handel!

Te bekijken op Netflix. 

Bekijk de trailer hier.

The Queen's Gambit
© Netflix

Unbelievable

Een verhaal dat helaas gebaseerd is op waargebeurde feiten. Tiener Marie beweert dat ze seksueel is aangevallen door een indringer in haar huis, maar zowel de politie als haar vrienden en familie twijfelen aan de waarheid van haar verhaal. Marie lijdt sinds het trauma namelijk aan geheugenverlies en heeft een moeilijke jeugd achter de rug, twee dingen die tijdens het onderzoek niet in haar voordeel spelen.

Te bekijken op Netflix. 

Bekijk de trailer hier.

unbelievable
© Netflix

Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker

Nog eentje gebaseerd op waargebeurde feiten. ‘Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker’ brengt het inspirerende verhaal van de baanbrekende Afro-Amerikaanse ondernemer Madam C.J. Walker. Ze bouwde in de 19de eeuw een haarverzorgingsimperium op dat van haar Amerika’s eerste vrouwelijke selfmade miljonair maakte.

Te bekijken op Netflix. 

Bekijk de trailer hier.

Self Made
© Netflix

Unorthodox

Een chassidische vrouw uit Brooklyn vlucht uit een gearrangeerd huwelijk naar Berlijn. Ze gaat bij een groep musici wonen, maar dan komt haar verleden om de hoek kijken. Ook ‘Unorthodox’ is gebaseerd op waargebeurde feiten. Anna Winger liet zich voor de reeks inspireren door de memoires van ultraorthodoxe Deborah Feldman.

Te bekijken op Netflix. 

Bekijk de trailer hier.

unorthodox
© Netflix

Alias Grace

Een beklijvende reeks die je tot de laatste minuut in de ban houdt. In het 19de-eeuwse Canada moet psychiater Simon Jordan bepalen of Grace Marks, een moordenares, ontoerekeningsvatbaar is. Deze serie is gebaseerd op de bekroonde roman van Margaret Atwood, die zich op haar beurt liet inspireren door het levensverhaal van Grace Marks zelf.

Te bekijken op Netflix. 

Bekijk de trailer hier.

Alias Grace
© Netflix

Chernobyl

Deze HBO-reeks krijgt op IMDb niet voor niets een 9,4 op 10. De minireeks met Jared Harris (‘Sherlock Holmes’), Stellan Skarsgård (‘Pirates of the Caribbean’) en Jessie Buckley (‘Dolittle’) in de hoofdrollen neemt je mee naar april 1986 en toont onder andere hoe de ramp in Oekraïne vermeden kon worden en welke desastreuze impact ze had op de wereld.

Te bekijken op Streamz. 

Bekijk de trailer hier.

chernobyl
© HBO

Normal People

Deze twaalfdelige BBC-dramareeks giet het boek van de Ierse schrijfster Sally Rooney, die ook meewerkte aan het scenario, in een hedendaagse youngadultreeks die ook wel wordt vergeleken met het Romeo en Julia-verhaal van de 21ste eeuw. ‘Normal People’ volgt twee studenten: Marianne en Connell. De twee worden smoorverliefd op elkaar, maar botsen al snel op het klassenverschil tussen hun twee families. Herkenbaar?

Te bekijken op VRT NU.  

Bekijk de trailer hier.

Normal People
© BBC

Sharp Objects

Deze HBO-miniserie werd gemaakt door Jean-Marc Vallée, de man achter ‘Big Little Lies’, en is niet voor angsthazen bedoeld. Amy Adams speelt de alcoholverslaafde journaliste Camille Preaker die naar haar geboortedorp Wind Gap (de naam alleen al!) terugkeert om de moord op twee meisjes te onderzoeken. Maar daar wordt ze geconfronteerd met enkele demonen uit het verleden.

Te bekijken op Streamz. 

Bekijk de trailer hier.

Sharp Objects
© HBO

Clickbait

De vrij recente serie ‘Clickbait’ moet je volgens onze redactrice Annelies aan je kijklijstje toevoegen: ‘De serie neemt je mee van de ene plottwist in de andere en je zal het einde niet zien aankomen.’ De hele redactie ging intussen overstag en of het een spannende serie vol plottwists is! En oké, de acteerprestaties zijn niet top, maar de verrassende en zéér geloofwaardige verhaallijn is dat zeker wel!

Te bekijken op Netflix. 

Bekijk de trailer hier.

clickbait
© Netflix

The Stranger

Nog zo eentje vol zotte plottwists: ‘The Stranger’. Het perfecte leven van Adam Price wordt overhoopgehaald wanneer een vreemde vrouw een geheim vertelt dat een verwoestende impact heeft en Adam aan alles en iedereen doet twijfelen. En dat ene geheim blijkt nog lang niet het enige te zijn...

Te bekijken op Netflix.

Bekijk de trailer hier.

The STranger
© Netflix

Behind Her Eyes

Nóg een psychologische thriller: ‘Behind Her Eyes’ volgt Louise, een alleenstaande mama die als receptioniste werkt en een romance begint met haar baas. Tegelijkertijd sluit ze een onwaarschijnlijke vriendschap met zijn bemoeizuchtige en achterdochtige vrouw die duidelijk al het een en ander op haar kerfstok heeft. Spoiler alert: niets is wat het lijkt.

Te bekijken op Netflix. 

Bekijk de trailer hier.

Behind Her Eyes
© Netflix

El inocente

‘Élite’, ‘La casa de papel’, ‘Valeria’,... Spaanse series hebben ons hartje helemaal veroverd. En dat geldt ook voor het spannende ‘El inocente’, naar het verhaal van Harlan Cobens ‘The Innocent’. Negen jaar nadat hij tijdens een ruzie per ongeluk een man vermoordde, proberen  Mateo en zijn vrouw Olivia hun relatie nieuw leven in te blazen. Ze kopen een groter huis en maken mooie toekomstplannen, maar die worden al snel verstoord wanneer Olivia spoorloos verdwijnt.

Te bekijken op Netflix. 

Bekijk de trailer hier.

El inocente
© Netflix

Meer kijktips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '