Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© pexels

Dan maar zoals vroeger even een snack gaan halen in de frigo of het kleinste kamertje een bezoekje brengen.

Binnenkort kan je geen reclame meer doorspoelen als je tv kijkt

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Hoewel heel wat reclamefilmpjes ingenieus zijn, spoelen we ze toch het liefst van al door zodat we zo snel mogelijk kunnen verder kijken naar onze serie of film. Dat is binnenkort verleden tijd, want je zal die reclame een minuut lang niet kunnen skippen. Dan maar zoals vroeger even een snack gaan halen in de frigo of het kleinste kamertje een bezoekje brengen.


De film of serie die je kijkt, is net superspannend! Gaan ze kussen of wijst ze hem af? Duwt hij de slechterik van de rots of geeft ie ‘m nog een kans? Terwijl je op het puntje van je zetel zit en die laatste nagel afbijt, komt de scène tot een abrupt einde en zie je in de plaats daarvan reclame voor toiletpapier, een veel te kleurrijk drankje of een zoveelste verzekering die je eigenlijk niet nodig hebt. Frustrerend!

Een minuut niet-doorspoelbare reclame


Toch kunnen programma’s bij commerciële zenders net uitgezonden worden omdat ze gefinancierd worden via diezelfde (soms vervelende) reclameblokken. Het is dus geen goede zaak dat we die video’s met z’n allen massaal doorspoelen, want zo missen de geldschieters hun publiek (wij) en beslissen ze misschien om in de toekomst geen centjes meer neer te tellen. Het gevolg daarvan is dat er geen programma’s meer zullen zijn die er voor zorgen dat je zenuwachtig heen en weer schuift op de sofa. ‘De investeringen in lokale producties staan steeds meer onder druk’, klinkt het in een verklaring van Telenet, DPG en SBS.

Daarom maakt Telenet een gewaagde, maar noodzakelijke beslissing: er komt één minuut niet-doorspoelbare reclame voor al hun klanten. Het gaat meer bepaald om het reclameblok vlak voor de start van een nieuw programma. De blokken tijdens het opgenomen programma zal je wel nog kunnen skippen. Als je gebruikmaakt van Terugkijk TV, waarbij je programma’s tot zeven dagen terug kan opvragen, zal ook dat laatste niet meer mogelijk zijn. Dat was al het geval voor VTM-zenders en wordt doorgetrokken voor de SBS-zenders.

De toekomst


Dit gaat eind september van kracht en deze update gebeurt automatisch. Om hun klanten toch een beetje tegemoet te komen, biedt Telenet vanaf dan wel gratis Terugkijk TV aan hun klanten aan. VRT en andere Belgische zendergroepen en andere operatoren van digitale televisie waaronder Proximus zullen dit voorbeeld in de toekomst ook volgen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '