Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Play4

Er werd weer goed gemold!

Een treinritje, militaire proeven en aardappelschieten in de tweede aflevering van ‘De Mol’

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

‘De Mol’ leed met het afvallen van Matteo Simoni al een groot verlies, maar the show must go on natuurlijk! Nu zijn er nog negen kandidaten in het spel, waarvan één de Mol is. In de tweede aflevering van vanavond zagen we hoe de kandidaten een waanzinnig treinritje mochten beleven, maar ook fysiek enorm afzagen tijdens militaire proeven en het schillen van aardappelen.

DAG 4

De kandidaten worden op dag vier in Sedona gewekt met de val van een luster in de villa. En enkele minuten later brengt Gilles het nieuws dat er ook voorwerpen uit het huis verdwenen zijn. Om hun waarborg terug te krijgen, moeten vier vindingrijke kandidaten ervoor zorgen dat het beeldje van het hert, de vaas met bloemen, het bijzettafeltje en de lamp heelhuids terug op hun plaats komen te staan. Toos, Ruben, Conny en Thomas stellen zich kandidaat.

De andere vijf mogen anderhalf uur genieten van een treinrit langs een historische route in de Verde Canyon. Ze maken het zich comfortabel, maar natuurlijk mogen ze niet gewoon een namiddagje luilekker aan cocktails drinken. En dat hebben de kandidaten ook al snel zelf door. Ze spotten in de trein allerlei items zoals een wereldbol en een fotokader. Op elk item staat een bedrag, maar enkel de vier voorwerpen uit de villa kunnen geld opleveren.

Ondertussen arriveren de andere vier op een verlaten plek langs de treinsporen. De trein waarin de andere vijf deelnemers zitten zal twee keer voorbijrijden. Het is aan Toos, Ruben, Conny en Thomas om de voorwerpen heelhuids op te vangen met constructies die ze zelf in elkaar moeten steken. Maar hun medekandidaten in de trein weten nog van niets. Gilles geeft hen wel een tip: ‘vergeet zeker geen bezoekje te brengen aan onze buitenwagon’. Net wanneer Comfort, Samya, Lancelot, Leïla en Lieselot naar buiten gaan, passeert de trein voor de eerste keer langs de vier anderen. Zij hebben maar enkele seconden de tijd om te roepen wat precies de bedoeling is. Gelukkig heeft het vijftal de boodschap begrepen. Aan de slag!

Om erachter te komen wat de juiste voorwerpen zijn, krijgen ze van de barvrouw in de trein raadsels. Als ze het antwoord denken te weten, moeten ze met behulp van de cocktailklok drankjes bestellen. Als hun antwoord juist is, krijgen ze een parasolletje in hun cocktail met daarin een tip. Het beantwoorden van de vragen gaat vlot en de kandidaten hebben meteen al het eerste voorwerp gevonden: het hertenbeeld. Zo kunnen ze al 500 euro binnenhalen, mits het veilig thuisgeraakt!

Ondertussen hebben de andere kandidaten om een constructie te bouwen de hulp nodig van stielman Harry. Ze kunnen hem bevrijden door elk werktuig bij de juiste benaming te leggen. Bij de eerste poging zijn slechts zes van de negen tools juist. Ook bij de tweede poging, wanneer de trein al halfweg is, hebben ze het nog niet correct. Na lang zoeken lukt het hen toch om Harry te bevrijden. En ze vliegen erin! Ze krijgen een plan met daarop vier constructies en ze kunnen aan het bouwen slaan. Ze mogen de hulp van Harry bij het bouwen drie keer inschakelen gedurende vijf minuten. Ze moeten dus verstandig kiezen.

In de trein beginnen de kandidaten aan hun tweede raadsel, maar daar wordt er als je het ons vraagt toch ferm gemold. Lieselot maakt duidelijk dat ze een grote fan is van het Britse koningshuis, en is er dan ook van overtuigd dat de dood van Queen Elisabeth niet klopt qua tijdstip. Plots zegt Leïla dat ze voor de inauguratie van Obama gaan, maar dat is een foute keuze. Daardoor krijgen ze wel cocktails maar geen tips. Ze moeten hun drankjes opdrinken voor ze het opnieuw kunnen proberen.

Bij de tweede poging volgen ze toch Lieselots advies en het blijkt te kloppen… Hadden ze maar in de eerste plaats naar haar geluisterd, want dat juiste antwoord zorgt voor een tip én dus ook het vinden van het tweede voorwerp. Ze lossen ook hun derde raadsel juist op, maar dit keer gaat het moeizaam bij het correct interpreteren van de tips. Ze kiezen een fout voorwerp: ze nemen de rammelaar met dobbelstenen in plaats van het tafeltje. Ze hebben nog één kans op geld: het vierde raadsel is gelukkig juist en ze krijgen opnieuw tips. Met succes! Het vierde voorwerp is juist: de vaas met bloemen.

Het team in de trein heeft het spel goed gespeeld, maar hebben hun medekandidaten goede constructies gebouwd om de voorwerpen op te vangen? Dat zullen we nooit weten, want team trein gooit de voorwerpen telkens niet ver genoeg en alles belandt op of net voor het hek… Deze proef kon hen met de drie juiste voorwerpen 3000 euro opleveren, en als ze het tafeltje juist hadden gehad was er nog eens kans op 2000 euro extra, maar ze halen niets binnen. De Mol zal tevreden zijn!

Opvallend?

 • Toos is schrijnwerker, maar kan de voorwerpen niet juist leggen.
 • Lieselot weet 100 % zeker dat de dood van Queen Elisabeth niet klopt en toch gaan Samya en Leïla tegen haar in.
 • Zowel Samya als Leïla drinken allebei geen alcohol. Als een van hen de Mol is, brengt haar dat wel in een alertere voordeelpositie.
 • Aan het begin van de aflevering werd het tafeltje in de trein herkend. Maar bij het derde raadseltje kiezen ze toch voor een ander voorwerp, terwijl er letterlijk ‘tafels’ wordt gezegd in het liedje van Adele.
 • Terwijl het aan de hand van de tips overduidelijk is dat het vierde voorwerp de vaas met bloemen is, zegt Leïla toch ‘ik ben totaal niet overtuigd’. Gelukkig klopt Lancelot af.
 • De kandidaten langs de treinsporen kunnen Harry nog één keer inzetten, maar dat doen ze niet. Zelfs niet wanneer hun constructie bij het verplaatsen in elkaar zakt. Volgens Thomas ‘zijn ze goed bezig’ en is Harry dus zogezegd niet nodig…

Er is niet veel tijd om te treuren om hun waarborg, want de kandidaten gaan meteen door naar hun volgende bestemming en die plek kan volgens Gilles héél interessant zijn voor hun zoektocht naar de Mol. Tijdens de selectiegesprekken was er één moment waarop er bij alle kandidaten een lamp viel. Acht reacties waren oprecht, behalve die van de Mol want hij/zij wist al wat er zou gebeuren en wanneer. De kandidaten krijgen de kans om alle filmpjes te zien.

Maar eerst maken de negen deelnemers een tussenstop in een bergdorpje, maar een productiemedewerker houdt hen tegen en laat iedereen uitstappen, behalve de chauffeurs. Ruben en Leïla moeten hun auto’s wat verder parkeren. En dat is natuurlijk niet zomaar. Ze krijgen allebei een videoboodschap van Gilles die hen een voorstel doet. Een van hen krijgt de kans om alle filmpjes te zien te krijgen. De rest krijgt er maar vier van de negen te zien. En om die beloning te ontvangen moeten ze als laatste aankomen op hun bestemming.

Ze vertrekken om 18u30 en de voorstelling start om 20u. De rit duurt een uur, dus ze hebben een half uur om te treuzelen. Maar als een van de wagens of beide na 20u aankomen, krijgt niemand video’s te zien. En zoals altijd zit er nog een addertje onder het gras: ze mogen hun medekandidaten niet op de hoogte brengen, ze staan er dus alleen voor. Ruben en Leïla bedenken allerlei excuses en manieren om in hun geheime missie te slagen. In de auto van Ruben zorgt dit voor grote frustratie bij Lancelot.

Ruben rijdt op kop, maar bedenkt een plan en stopt langs de weg voor een grote boodschap, waardoor Leïla hem inhaalt. Maar ook zij maakt een plasstop en dat zorgt voor hilariteit bij haar inzittenden. Uiteindelijk komt de auto van Ruben – tot zijn grote teleurstelling – als eerste aan. Leïla volgt niet lang daarna, maar ze is wel op tijd. Daarom krijgt zij alle filmpjes te zien én mag ze kiezen welke vier filmpjes de andere kandidaten mogen bekijken. Haar keuze valt op Commy, Samya, Ruben en Conny. De kandidaten en vooral Leïla zijn heel wat informatie rijker, of zorgen de video’s toch voor tunnelvisie?

Na de spannende en interessante dag is het bedtijd. De villa waar ze in de ochtend ontwaakten, is ingeruild voor een slaapzaal met krakkemikkige bedjes.

Opvallend?

 • Lancelot is wel héél geïrriteerd in de auto wanneer Ruben trager rijdt.
 • Conny zegt in haar filmpje meteen ‘dat is een goede test’, terwijl enkel de Mol op de hoogte is van het feit dat er een test zou zijn.

DAG 5

Het negental wordt in de ochtend bruut wakker gemaakt door een militair. Ontspannend ontwaken is iets anders. Hij stoomt de kandidaten klaar voor de opdracht van vandaag met jumping jacks, push-ups en lopen. En die voorbereiding is nodig, want hun dag klinkt pittig. Ze moeten namelijk slagen voor de toelatingsproeven van de Navy SEALs: een krachtproef, een uithoudingsproef en een schietproef.

Lieselot en Samya waren in de ochtend als laatsten klaar, dus voor de twee ‘trage en slordige’ kandidaten ziet de dag er anders uit dan die van de anderen. Zij moeten aardappelen schillen en kunnen zo bepalen hoeveel geld er vandaag kan verdiend worden. Ze verdienen 50 euro per kilo!

Ondertussen worden de andere kandidaten klaargestoomd voor de proeven. Ze mogen gelukkig in duo’s en trio’s werken, en elkaar afwisselen, maar wanneer ze mogen switchen wordt bepaald door Samya en Lieselot. Wanneer er bij hen een lampje begint te branden, kunnen ze door een geschilde aardappel in de kuip te gooien één wissel doorvoeren. Maar die aardappel telt dan wel niet mee voor het gewicht. Elk groepje dat slaagt in een onderdeel verhoogt de inzet die Samya en Lieselot halen.

De zwakste van elk team mag telkens beginnen. In dit geval zijn dat Conny, Leïla en Commy. Bij de eerste proef moeten ze zestig sit-ups doen in twee minuten en vijftig push-ups in twee minuten. Pittig dus! Maar de drie vrouwen worden meteen al verlost, want Lieselot en Samya gooien na nog geen tien seconden al een aardappel in de kuip. Dus zijn Thomas, Toos en Ruben aan de beurt en ze slagen. Nu moet elk groepje nog push-ups doen. Als het hen alle drie lukt, wordt de inzet van Samya en Lieselot verdriedubbeld. Maar het gaat al snel mis door het gebrek aan wissel.

De drie vrouwen hebben het moeilijk bij de push-ups en Lieselot en Samya willen hen niet te snel laten switchen. Wanneer ze toch de beslissing maken, gooien ze verschillende aardappelen naast de kuip. Waardoor ze niet alleen aan gewicht verliezen, maar de andere kandidaten ook aan tijd. Na iets meer dan een minuut mag er eindelijk gewisseld worden. Helaas is het te laat voor Ruben. Hij moet te veel inhalen binnen de minuut en dat lukt niet meer. Hij komt net tien push-ups tekort. Twee van de drie groepjes slagen, waardoor de inzet wel verdubbeld wordt.

Dan is het tijd voor de uithoudingsproef. Elk groepje moet vijf kilometer lopen met een rugzak van acht kilo, en daar krijgen ze dertig minuten de tijd voor. Wisselen kan dit keer niet op elk moment. Het parcours bestaat uit vijf lussen van telkens een kilometer. Na elke lus mag iemand wisselen als Lieselot en Samya een aardappel in de kuip gooien. Thomas, Toos en Lancelot nemen het na één kilometer over van Commy, Leïla en Conny. Maar daarna wordt het moeilijk. De aardappelschillers wisselen Thomas en Lancelot maar Toos moet doorlopen. En ook bij de voorlaatste kilometer wordt er geen wissel gedaan en dus moeten Ruben, Commy én Toos nog een rondje doen.

Daardoor vertraagt het tempo enorm, vooral bij Toos die al aan zijn derde rondje na elkaar bezig is. Bij de laatste ronde mag Ruben nog wisselen met Conny, maar Commy – die ook al drie kilometer in de benen heeft – wordt door de aardappelschillers die gezellig kletsen in de steek gelaten en ze mag niet wisselen. Gelukkig mag Toos wel switchen net bij de laatste ronde. Het is aan Commy, Conny en Leïla om de laatste kilometer binnen de tijd te doen. Slecht ingeschat van Lieselot en Samya, maar gelukkig voor de groep lukt het Conny en Commy nog om de finish te halen. Het groepje van Leïla en Toos halen het helaas net niet. Dus alweer wordt de inzet slechts verdubbeld.

De kandidaten beginnen aan het laatste onderdeel: de schietproef. Met het aardappelgeweer moet elk groepje één doelwit raken. Ze hebben daarvoor tien minuten, maar ze hebben slechts tien aardappelen als munitie. Gelukkig ligt er achter hen een hele berg aardappelen, maar ook de kom met de geschilde aardappelen van Samya en Lieselot. Het is aan het duo om de anderen te waarschuwen niet de geschilde aardappelen te gebruiken. Anders is hun harde werk voor niets geweest. Met een zware rugzak rennen Samya en Lieselot een kilometer om tot bij de anderen te geraken.

Maar nog voor het duo de schietproef bereikt, zijn de tien aardappelen op en kiezen Toos en Commy voor de kom met geschilde aardappelen. Ze beginnen hun zuurverdiende centjes weg te schieten. Samya en Lieselot komen pas aan als er al heel wat aardappelen zijn weggeschoten. Uiteindelijk slagen alle drie de groepjes erin om een doelwit te raken en dus wordt de inzet in totaal maal zeven gedaan. Wat levert de proef hen op? Na het wegschieten van de geschilde aardappelen blijft er van de achttien kilo veertien kilo over, wat neerkomt op 700 euro. Dat bedrag wordt maal zeven gedaan, waardoor de groep 4900 euro binnenhaalt voor de pot. Score!

Opvallend?

 • Van zodra het lampje op rood springt, gooit het duo een aardappel. Meteen na het gooien, beseft Lieselot hun fout. Maar ook bij het tweede lampje wil Lieselot weer gooien, gelukkig houdt Samya haar tegen.
 • Terwijl Samya voorstelt om hun medekandidaten niet te veel uit te putten en een wissel te doen, wil Lieselot per se nog haar aardappel schillen, waardoor de uitgeputte kandidaten nog een rondje moeten doen.
 • Zelfs nadat Samya en Lieselot de groep hebben gewaarschuwd om ongeschilde aardappelen te gebruiken, wil Lancelot toch nog geschilde afschieten.

Spoiler alert!

Na een zware dag is het tijd voor een nog zwaardere avond: de eliminatieproef. Toos heeft dit keer geen vrijstelling, maar gelukkig toch een groen scherm! Ook Lancelot en Conny mogen nog even in Amerika verblijven. En dan is Samya aan de beurt. Helaas voor haar is het een rood scherm. De 26-jarige advocate moet na twee afleveringen al naar huis. Ze had nochtans naar eigen zeggen een strategie uitgewerkt voor de eliminatieproef, maar heeft die niet toegepast. Haar vertrek viel haar dan ook zwaar. ‘Ik was erg teleurgesteld in mezelf. Ik heb er lang mee gezeten en ik vind het nog steeds erg jammer’, aldus Samya aan Play4.

Haar exit zal ook voor veel kijkers waarschijnlijk een shock zijn, want ze maakte zich wel verdacht. Iets wat Samya wel had verwacht én ook grappig vindt. Ik wist van tevoren dat sommige kijkers me verdacht zouden vinden. Een advocaat wordt heel vaak verdacht. Al de complottheorieën vond ik vooral grappig. Het is indrukwekkend om te zien dat zoveel mensen in de ban zijn van het programma.’

Prijzenpot: € 6330

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '