Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© MEDIALAAN

‘Een vrouw met Aziatische roots een “vlijgezel” noemen hoort anno 2019 niet thuis op een nationale zender.’

COLUMN: ‘Het moest blijkbaar duidelijk zijn dat “Blind Date” een herkauwd ninetiesprogramma is’

Redacteur Jorik keek met grote ogen naar de reboot van ‘Blind Date’. ‘In een maatschappij die steeds diverser wordt, katapulteer je je programma met ongepaste grappen meteen weer enkele decennia terug.’

Er zijn mensen die stelselmatig beweren dat vroeger alles beter was. Men mocht nog alles, van roken in bars tot het geven van een pedagogische tik aan je kinderen, alles kostte veel minder en mensen waren veel minder lichtgeraakt. Ook televisiezenders lijken steeds meer nostalgie te krijgen naar het verleden. De VRT blies vorig jaar nieuw leven in ‘De 3 Wijzen’ en ook VTM besloot dit voorjaar een oude parel van onder het stof te halen: ‘Blind Date’. Ditmaal niet gepresenteerd door de iconische Ingeborg, maar de immer ravissante Nathalie Meskens.

Zelf keek ik niet per se uit naar een herkauwde versie van het beroemde datingprogramma uit de jaren negentig. Het feit dat meer dan drieduizend mensen zich inschreven in de hoop een lief te vinden met behulp van Meskens’ inmenging toont dan weer aan dat ik waarschijnlijk een onwetende uitzondering ben. Ik besloot dus ook maar een kijkje te nemen naar het spel van zogenaamde ‘jagers’ en ‘prooien’.

Meisje

Ik geef toe dat ik aangenaam verrast was toen ik gisterenavond de televisie opzette. Na een schijnbaar geslaagde reis tussen een koppel uit de vorige aflevering, kondigde Meskens immers aan dat voor de volgende date enkel mannen op de bekende stoelen zouden plaatsnemen. Hoewel holebi’s steeds meer ingeburgerd geraken in onze maatschappij, ontbreken homoseksuele relaties namelijk nog vaak in de media. Het feit dat een homorelatie in het Eén-programma ‘Dertigers’ de kranten haalde, zegt op zich al genoeg.

Mijn euforie werd echter al snel bekoeld. Na een kort gesprek over de hobby’s en het beroep van ‘jager’ Brandel biecht Nathalie Meskens op dat ze benieuwd is naar het type man waar de 25-jarige op valt. Stoere mannen met tatoeages, luidt het antwoord. ‘Zijde gij dan eigenlijk het meisje?, vraagt de presentatrice met haar gekende Antwerpse accent. ‘Jamaja, dat is toch ook zo?’

In een maatschappij die steeds diverser wordt, katapulteer je je programma met zo’n grappen meteen weer enkele decennia terug.

Wie is de man en wie is de vrouw in jullie relatie? Het is een vraag die elk holebikoppel wellicht al eens voorgeschoteld kreeg. Wanneer ik hem hoor opborrelen, beginnen mijn nekhaartjes al rechtop te staan. Hoewel het waarschijnlijk een onschuldig bedoelde vraag is, impliceert de vraagsteller dat elke geslaagde relatie een mannelijk aandeel en een vrouwelijk aandeel bevat. Terwijl het hele concept van homo of lesbienne zijn net draait om het feit dat je je aangetrokken voelt tot hetzelfde geslacht. Er kunnen per definitie dus geen man én vrouw zijn.

Vlijgezel

Nog geen kwartier later begaat Meskens opnieuw een flater. Wanneer ze aan kandidaat Xavier vertelt dat ze contact opnam met zijn vriendin Lita, een vrouw met Aziatische roots, vraagt ze met een knipoog of zij nog ‘vlijgezel’ is. Dergelijke ongepaste, racistische grappen horen anno 2019 niet meer thuis op een nationale zender. In een maatschappij die steeds diverser wordt, katapulteer je je programma met zo’n grappen meteen weer enkele decennia terug. Het moest blijkbaar duidelijk zijn dat ‘Blind Date’ een herkauwd ninetiesprogramma is.

Het moest blijkbaar duidelijk zijn dat Blind Date een herkauwd ninetiesprogramma is.

Waarschijnlijk was het niet Meskens bedoeling om mensen tegen de schenen te schoppen met haar mopjes, maar net dat toont aan dat we helemaal nog niet ver genoeg staan wat betreft inclusiviteit. Elke strijd die iemand moet voeren om aanvaard te worden door de samenleving is er een te veel, onschuldig mopje of niet.

‘Ik hoop dat Ingeborg fier zal zijn wanneer ze het programma ziet’, vertelde Nathalie Meskens een tijdje terug nog aan Flair over de reboot van ‘Blind Date’. De gratitude langs onze kant is alvast ver te zoeken. Noem mij daarvoor gerust lichtgeraakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '