Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Deze stomende film is vanaf april te zien in de bioscoop.

‘After’: alles wat je moet weten over de verfilming van het voormalige One Direction-fanfictionverhaal

‘After’ is een stomende young adult roman. De verfilming, met dezelfde naam, zal binnenkort onze bioscoopzalen enkele graadjes warmer maken. Dat geloven we althans na het zien van de stomende trailer die de makers op ons loslieten. Maar wat moet je nu echt weten over dit pikante verhaal? Redactrice Yana is alvast fan van het eerste uur: zij verslond de boeken en mag zichzelf de ‘After’-expert van de redactie noemen.


Het begon allemaal in 2013 toen One Direction nog volop meisjes- en vrouwenharten inpalmde. Zo ook dat van Anna Todd (29), een jonge aspirerende schrijfster op de schrijfapp Wattpad. Fans van de band gaven hun favoriete bandlid dat jaar massaal met Photoshop een bad boy-makeover. Dit bracht Anna op het idee om een One Direction-fanfictionverhaal te schrijven waarin Harry Styles de rol van opper-bad boy op zich nam.

Al snel wist de schrijfster de aandacht van miljoenen lezers te trekken. In oktober 2014 werd het eerste boek van de ‘After’-reeks uitgegeven door de Simon & Schuster-uitgeverij. In het Engels verschenen de boeken in een vijfdelige reeks, in het Nederlands zijn het er vier: Hier begint alles, Je kan niet leven zonder hem, Hij hoort bij jou en Voor altijd. Wil je liever het originele verhaal lezen? Dat staat nog steeds gratis op Wattpad, in het Engels weliswaar.

Geen Harry, wel Hardin


Bij het uitgeven van het boek kon Anna de namen van de One Direction-leden niet gebruiken. Zo werd hoofdpersonage Harry plots Hardin en ook heel wat andere kleine aanpassingen werden doorgevoerd. Maar het verhaal bleef hetzelfde: Tessa Young, een eerstejaarsstudente aan de universiteit in Washington leert bad boy Hardin kennen en dumpt haar vriendje voor een gevaarlijke en spannende relatie met Hardin. Wat Tessa echter niet weet, is dat haar relatie met Hardin start vanuit een weddenschap tussen Hardin en zijn rivaal Zed. De jonge mannen nemen het tegen elkaar op om de onschuldige Tessa als eerste in hun bed te krijgen. Al snel komen er echter echte gevoelens in het spel.

 

Guilty pleasure in de trein


Toen ik hoorde dat er een verfilming in de maak was, besloot ik het originele Wattpad-verhaal te lezen. Op minder dan een week had ik alle boeken verslonden tijdens mijn dagelijkse treinritten. Het was een guilty pleasure. Ik kan haast al niet meer wachten tot 12 april. Ik ben vooral benieuwd in hoeverre het originele verhaal en de film overeen gaan komen. Ik hoop in ieder geval dat je net zoals bij het boek echt in het verhaal getrokken wordt. Ik ben ook duidelijk niet de enige die zo naar de verfilming uitkijkt, dat is te merken aan alle online buzz die er na de aankondiging van de film is ontstaan.

’50 Shades’, de studenteneditie


Het verhaal wordt vaak de nieuwe ’50 Shades’ genoemd. Bijvoorbeeld omdat het erg expliciet is als het op seksscènes aankomt. Daar zien veel lezers dan ook de eerste vergelijking met de populaire boeken van E.L. James. Maar de locatie van het verhaal komt evengoed bekend voor, zo speelt het zich voor een groot deel af in Seattle, een locatie die de schrijfster bewust koos. Net om de link te kunnen leggen tussen beide reeksen. Tot slot begint het verhaal met een jonge vrouw die nog maagd is en haar seksualiteit wil ontdekken. Hardin wordt, net als Mr. Grey, achtervolgd door de problemen uit zijn kindertijd.

Maar daar houden de ’50 Shades’-vergelijkingen op. Het verhaal gaat over zoveel meer: je volgt twee personages die elk hun eigen persoonlijke problemen hebben en die een relatie met elkaar proberen te laten werken. Tessa is een onzeker meisje dat gewend is aan het vertrouwde en wanneer ze gaat studeren komt ze dankzij haar kamergenote in contact met een hele andere en onbekende wereld. Hardin worstelt dan weer met een aantal problemen uit het verleden en trekt zich van de gevoelens van anderen niets aan. Tot Tessa in beeld komt.

Niet iedereen is fan


Op platformen als Twitter kregen de boeken het hard te verduren, niet iedereen was fan van de toxische relatie tussen Tessa en Hardin. Het hele af-aan-gegeven en de mentale manipulatie die aan bod komen, zijn thema’s die heel wat mensen aantrokken tot de boeken. Maar deze thema’s stootten evengoed heel wat lezers af. Benieuwd of dat ook zo zal zijn eens de film uit is!

De cast is perfect


Tessa wordt vertolkt door Josephine Langford (Ja, de zus van Katherine Langford!) en voormalig Harry Potter-acteur Hero Fiennes-Tiffin mag in de getatoeëerde huid van Hardin kruipen. Maar ook zangeres Pia Mia en knapperds Samuel Larsen (Glee) en Shane Paul McGhie zullen in de film schitteren.

Het is nog wachten tot 12 april voor de film in de zalen komt. Wij gaan in de tussentijd de boeken nog eens van de (virtuele) plank halen en reikhalzend uitkijken naar nieuwe beelden van de film.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '