Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Mariana Abreu (Bundl)

‘Op het einde van de game zei een van mijn medespelers dat hij door m'n gegil meer schrik had van mij dan van de zombies. Oeps.’

UITGETEST: een zombieaanval overleven in virtualrealityzaal The Park in Antwerpen

Afgelopen weekend opende in Antwerpen The Park zijn deuren, een zaal waar je meerdere virtualrealityervaringen kan beleven. Ik, een non-gamer – Freddie Fish buiten beschouwing gelaten – met een licht vooroordeel over virtual reality, ging checken of het een uitstapje met je vrienden waard is.


Mijn allereerste ervaring met virtual reality – ik kreeg ooit een bril op m’n neus en zat plots in een achtbaan – maakte me na twee minuten misselijk. Maar op een hoop hongerige zombies schieten, dat zal m’n maag wel aankunnen, vermoed ik. Wist ik veel dat mijn hart er zo onder zou lijden.

In The Park op de Antwerpse Belgiëlei, een concept van Telenet, speel je een halfuur lang een game in teams van vijf. Kom je dus met een groep van vijf personen naar The Park, dan kan je sowieso samen spelen. Zo niet word je samen gezet met andere spelers die op dat moment aanwezig zijn. Mijn medespelers blijken allemaal mannen te zijn, dus het is aan mij om het vrouwelijke geslacht trots te maken. Spoiler alert: daar slaag ik allesbehalve in.

In het enige spel dat voorlopig in The Park te spelen valt – er worden volop andere games ontwikkeld, onder andere een gebaseerd op de Telenetserie ‘De Dag’ – word je ofwel aangevallen door zombies, ofwel door aliens. Kiezen tussen de pest en de cholera, dus. Mijn collega-strijders en ik krijgen een rugzakje aan, een bril op het hoofd en een geweer in de handen, en de zombieapocalyps kan beginnen.

Dit virtualrealityspel is eigenlijk een spannendere versie van lasershooten. Eén waaraan je pijnlijke lachspieren – en misschien enkele nachtmerries – overhoudt.


Het leuke aan virtual reality is dat je in een andere wereld terechtkomt. Een wereld die er zo realistisch uitziet dat je bijna gelooft dat je er echt bent. In dit geval ziet die wereld er donker en eng uit en waggelen er langs alle kanten zombies op mij af. Met als gevolg dat ik het de helft van de tijd uitgil en tegen het einde van het spel nat in het angstzweet sta. Een van mijn medespelers geeft toe dat hij ook bang was tijdens het spel, ‘maar meer van Eline dan van de zombies’. Oeps. Maar hé, ik heb me wel (levend) doodgelachen.

Het lachen vergaat me helaas wanneer ik het scorebord zie. Blijkt dat ik niet alleen tegen de zombies speelde, maar ook tegen m’n teamgenoten. Aangezien ik drie keer vermoord werd door de levende doden – mijn collega’s nooit of maximaal één keer – en ik maar half zoveel zombies doodschoot dan de beste schutter van m’n team, eindig ik grandioos laatst. Ik troost me met de gedachte dat ik tegen getrainde gamers speelde. Of dat maak ik mezelf toch wijs.

Naast de grote game van een halfuur, zijn er nog drie virtualrealityervaringen die je in The Park kan uitproberen. Eentje daarvan stuurt je in een lift naar de hoogste verdieping van een wolkenkrabber, waar je bij het uitstappen enkel een houten plank wacht die in de lucht zweeft. Je mag die plank waarover je wandelt dan wel net in de echte wereld voor je op de grond hebben zien liggen, het blijft enorm angstaanjagend om er met die bril op je hoofd op te stappen. Wanneer ik aan het einde van de plank kom en de begeleider me zegt er rechts af te stappen – waar niets dan leegte is – besluit ik snel terug naar de echte wereld te komen. Me in de virtuele diepte laten vallen? Ik ben nog niet gek.

© Mariana Abreu (Bundl)

Conclusie? Ook voor mensen die niet noodzakelijk van gamen houden, is The Park een leuke activiteit die je eens zou moeten proberen. Zie het als een spannendere versie van lasershooten waaraan je pijnlijke lachspieren – en misschien enkele nachtmerries – overhoudt. Voor ervaren gamers moet het helemaal geweldig om eindelijk zelf de stoere speler te zijn die je normaal met de controller bestuurt. Over de technische kant kan ik me niet uitspreken, maar voor mijn lekenoog zagen de decors er mooi en realistisch uit, en de zombies alleszins angstaanjagend genoeg. Enkel het feit dat je medespelers in de virtuele wereld allemaal één arm lijken te hebben, moet een foutje zijn. Maar dan hebben we het over details.

Voor een uur in The Park betaal je € 35. Je kan in dat uur het spel van 30 minuten spelen en de drie andere ervaringen beleven. Bovendien is het erg entertainend om te kijken hoe anderen spelen, want terwijl zij denken dat ze tegen zombies of aliens vechten, zie jij hen als gekken lopen in een lege zaal terwijl ze af en toe over een fictief zombielijk stappen. Geweldig. Om wachttijden te vermijden, maak je voor je komst best een reservatie op de website. The Park vind je op de Belgiëlei 143 in Antwerpen.

Meer leuke activiteiten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '