Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Witte kleding komt er per definitie niet in', vertelt studente en mama van vier Savriti (31).

Hoe dóet ze het? Studerende mama Savriti deelt haar tips voor minder stress en meer tijd

Binnenkort maken we weer een lijstje met goede voornemens. Velen zullen ‘minder stress’ en ‘meer tijd voor mezelf’ opschrijven, maar hoe begin je daar in godsnaam aan? We vroegen het aan vier vrouwen voor wie tijd een heel kostbaar goed is. Vorige week vertelde mom boss Katrien van conceptstore Thelma in Leuven hoe zij het doet. Deze week doet Savriti (31), een mama van vier die studeert voor leerkracht, haar geheimen uit de doeken.


1. Studeren en de zorg voor kinderen kan je niet combineren.


De redding: opvang op vaste dagen. Eén dag per week ga ik naar school, daarnaast zou ik nog dertig uur thuisstudie moeten doen. Twee vaste dagen laat ik een oppas komen, ‘s zondags neemt mijn man een hele dag de zorg op zich. 

2. Samen met de kinderen koken = het nuttige aan het aangename koppelen.


Ik laat de kinderen groenten snijden. Ondertussen kletsen we bij en kunnen we wat later samen aan tafel. Regelmatig kook ik te veel, zodat ik er de volgende dag nog een lunch aan overhoud.

3. Naar bed zonder smartphone.


In het verleden heb ik mijn smartphone als wekker gebruikt, maar dan kon ik het niet laten om toch nog even social media te checken. Die impulsen bevorderen de nachtrust niet. Nu laat ik de smartphone in de woonkamer en gebruik ik een ouderwetse wekker om wakker te worden.

4. Echt concentreren lukt alleen buitenshuis.


Ook al is er een oppas, studeren lukt pas echt wanneer de kinderen niet in een perimeter van een tiental meter bij me in de buurt zijn. Meestal trek ik naar de bibliotheek.

5. Bespaar ‘s ochtends tijd met basic kinderkleding en een ban op...wit!


Met vier kinderen in huis kan aankleden ‘s morgens best zo efficiënt mogelijk verlopen. Sinds ik focus op het kopen van mooie basics en het shoppen beperk, lukt dat stukken sneller. Witte kleding komt er per definitie niet in. Binnen vijf minuten is het toch vuil. Bespaar jezelf al dat gewas. 

6. Gun jezelf elke dag even tijd voor jezelf.


Je hoort vaak het advies dat je af en toe eens tijd moet maken voor jezelf. Ik geloof er eerder in dat je élke dag even tijd moet blocken. Al is het maar douchen, een glas thee drinken of enkele pagina’s van een boek lezen. Je energiepeil gaat zo weer de hoogte in.

7. Kies het juiste speelgoed waar ze lang zoet mee zijn.


Speelgoed met felle kleurtjes en biepjes scoort even, maar de kans is groot dat je kroost na vijf minuten al verveeld aan je mouw begint te trekken. Daarom probeer ik speelgoed te kopen waar ze zelf hun fantasie op kunnen los laten. Soms is zelfs een paar dekens het beste speelgoed: dan kunnen ze uren in de weer zijn met kampen bouwen.

Meer hacks:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '