Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
©  Photo News

Meer dan vijftig beschuldigingen aan zijn adres liet hij passeren, maar op Hayeks verhaal reageert Weinstein voor 't eerst.

Salma Hayek komt naar buiten met verhaal: ‘Harvey Weinstein is ook mijn monster’

Actrice Salma Hayek heeft in de Amerikaanse krant de New York Times een stuk geschreven over haar ervaring met regisseur Harvey Weinstein. Hayek beschrijft hoe ze ten tijde van de film ‘Frida’ verschillende seksuele verzoeken van Weinstein moest afwijzen, waarop hij haar boycotte en zelfs dreigde haar te vermoorden.

Frida


‘Harvey Weinstein was een gepassioneerde cinefiel, een risiconemer, een beschermer van talent in de filmindustrie, een liefhebbende vader en een monster.’ Zo begint Salma Hayek haar opiniestuk over Harvey Weinstein, de man met wie de hele #metoo-beweging gestart is. De 51-jarige actrice legt uit dat ze tot nu bang was om in detail te treden over de seksuele intimidatie waarvan zij slachtoffer werd, omdat ze dan alles zou moeten uitleggen aan haar familie en omgeving. Maar nu doet ze het toch, geïnspireerd door iedereen die de moed had naar voren te komen met hun verhaal, ‘vooral in een samenleving die een president verkoos die beschuldigd is van seksuele intimidatie’.

Hayeks verhaal dateert van vele jaren terug, toen ze haar grote doorbraak in de filmwereld nog niet had gehad. Harvey Weinstein gaf de Mexicaanse actrice destijds de kans een film te maken over schilderes Frida Kahlo, Salma’s grote idool.

‘Harvey had me een kans gegeven. Hij had ja gezegd. Wist ik veel dat ik vanaf dat moment nee zou moeten zeggen. Nee tegen de deur van mijn kamer voor hem openen op elk uur van de dag, in elk hotel, op elke locatie. Nee tegen een douche met hem. Nee op het voorstel hem te laten toekijken terwijl ik douchte. Nee op een massage van hem. Nee op een massage van zijn naakte vriend. Nee op orale seks van hem. Nee op mijn kleren uittrekken met een andere vrouw. Nee, nee, nee,...’

Zijn methodes om me te overtuigen gingen van het fluisteren van lieve woordjes tot die ene keer dat hij in een vlaag van woede de afschuwelijke woorden “Ik ga je vermoorden, denk maar niet dat ik het niet kan” zei.


Hayek schrijft hoe haar afwijzingen Weinstein razend kwaad maakten. ‘Zijn methodes om me te overtuigen gingen van het fluisteren van lieve woordjes tot die ene keer dat hij in een vlaag van woede de afschuwelijke woorden “Ik ga je vermoorden, denk maar niet dat ik het niet kan” zei.’ Wanneer de regisseur eindelijk besefte dat Hayek niet zou toegeven, deed hij er alles aan om de film tegen te houden. ‘Hij gaf m’n rol en het script waaraan ik jaren gewerkt had aan een andere actrice. In zijn ogen was ik geen artiest. Ik was zelfs geen persoon. Ik was een ding: not a nobody, but a body’, schrijft ze.

Ondanks alle pogingen van Weinstein kwam ‘Frida’ toch in de zalen en werd het een enorm succes, waardoor de regisseur nog eens drie Oscars op zijn naam schreef. Maar om dat te bereiken, had Hayek wel moeten toegeven aan een van de eisen van de regisseur: een naaktscène met een andere actrice. Op de dag van de opnames kreeg de actrice een zenuwinzinking. Ze weende, trilde over haar hele lichaam en bleef maar overgeven. ‘Het was niet omdat ik naakt moest zijn met een andere vrouw, maar omdat ik naakt moest zijn met Harvey Weinstein erbij. Maar dat kon ik toen niet vertellen.’

Reactie


Voor het eerst sinds de eerste beschuldigingen in oktober heeft Harvey Weinstein vandaag via zijn woordvoerder gereageerd. ‘Alle seksuele beweringen zoals ze door Salma beschreven zijn, zijn onjuist en anderen die bij de gebeurtenissen waren hebben een ander verhaal over wat er gebeurd is. Ik kan me niet herinneren dat ik haar ooit gedwongen heb een seksscène met een vrouw te doen en ik was niet aanwezig bij die opnames’, luidt het statement van de regisseur. Waarom hij ervoor kiest zijn stilte nu te doorbreken, is onduidelijk.

Meer over de zaak Weinstein: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '