Home Columns COLUMN: ‘Hoeveel grote boze wolven als Weinstein moeten er nog ontmaskerd worden?’

COLUMN: ‘Hoeveel grote boze wolven als Weinstein moeten er nog ontmaskerd worden?’

'Drie decennia van seksueel misbruik in een gigantische beerput die dubbelde als doofpot. Het deksel is er eindelijk af.'

Catherine Kosters

Flair-columniste Catherine kaart het schandaal rond Hollywoodproducer Harvey Weinstein aan en roept vrouwen op om te durven spreken. 

De grote boze wolf bestaat echt en zijn naam is Harvey Weinstein. Telkens ik een nieuwsapp open, schieten de verse beschuldigingen aan het adres van de Hollywoodproducer als rotte paddenstoelen uit de grond. Vrouwen die lastiggevallen werden, mannen (en vrouwen) die mogelijk op de hoogte waren en dure advocaten die dat alles moesten wegtoveren. Drie decennia van seksueel misbruik in een gigantische beerput die dubbelde als doofpot. Het deksel is er eindelijk af. Als gewone sterveling lijkt het haast ondenkbaar dat badass babes als Rose McGowan en Angelina Jolie ooit onzekere meisjes zijn geweest, die verkracht of aangerand werden door een vieze oude vent. Je hoopt dat hun horrorscenario’s een onverwacht happy end krijgen. Dat goed van slecht wint, de knappe studente in Scream wél door het kattenluikje past en aan de moordenaar kan ontsnappen, Lara Croft de slechterik recht in de ballen high-kickt. Helaas.

Actrices en personeelsleden vreesden voor hun carrières en zwegen liever. Of erger nog, ze gaven zichzelf de schuld.

Het leven is geen blockbuster en Harvey Zwijn-stein kon dertig jaar lang zijn gang gaan. De gigantische waarom-vraag kent maar één antwoord: macht. Actrices en personeelsleden vreesden voor hun carrières en zwegen liever. Of erger nog, ze gaven zichzelf de schuld. Was ik maar slimmer geweest, of sterker. Had ik maar harder gevochten. Het doet me denken aan de traumatische bekentenis van een ouder familielid. Tijdens haar jeugd ging ze uit in een groezelige stadsbuurt. Ze was moe en wilde naar huis, maar haar vriendje vond de nacht nog jong. Dus liet ze hem koppig achter en besloot een dutje te doen in de auto. Ze werd gewekt toen een vreemde man de wagen binnendrong en haar begon te bepotelen. Met veel moeite kon ze hem van zich afduwen en de deur op slot krijgen. Ze durfde het incident noch tegen haar vriendje noch tegen haar ouders te vertellen. Zij had namelijk maar braaf bij hem – of nog beter: thuis! – moeten blijven, daar niet zo uitdagend moeten liggen. Dat die man haar gewoon niet had moeten aanranden, kwam niet eens bij haar op. Er waren geen contractclausules of dreigementen nodig om haar te doen zwijgen. Het schuldgevoel was genoeg.

This way of treating women ends now, zei Gwyneth Paltrow. Laten we daar samen voor zorgen.

Hoe lang worden meisjes al wijsgemaakt dat ze er zelf om gevraagd hebben? Hoe vaak wordt vrouwen nog aangepraat dat ze onuitspreekbare zaken moeten tolereren om het te maken in deze wereld? Hoeveel grote boze wolven moeten er nog ontmaskerd worden voor het stopt? This way of treating women ends now, zei Gwyneth Paltrow. Laten we daar samen voor zorgen. De enige superkracht die vrouwen kan helpen in de strijd tegen manipulatieve mannen als Weinstein is de moed om te spreken en de wil om elkaar te geloven.