Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Dankzij enkele infografieken krijg je meer inzicht in wat precies de voor- en nadelen van een bepaalde behandeling zijn.

Patiënten kunnen vanaf nu zelf meebeslissen bij de huisarts

Wanneer we ons niet goed voelen, zoeken we vaak raad bij Google in plaats van op bezoek te gaan bij de huisarts. Iets wat ze bij de KU Leuven ook opgemerkt hebben. Zo hebben ze namelijk enkele infografieken gemaakt die de patiënt helpt om mee beslissingen te maken over welke behandeling ze precies willen.


Voor we een afspraak bij de huisarts maken, zoeken we vaak eerst zelf naar een oplossing. En ook tijdens ons doktersbezoek laten we onze mening steeds vaker blijken. Iets wat Belgische onderzoekers niet ontgaan is en net daarom hebben ze een methode opgesteld zodat patiënten samen met hun dokter kunnen bespreken wat precies de beste behandeling is.

Infografieken


In samenwerking met enkele internationale collega’s hebben ze bij KU Leuven infografieken gemaakt. Hierop kan je kwalitatieve informatie vinden en krijg je een beter inzicht in wat precies de voor- en nadelen van een bepaalde aanpak zijn.

‘Er staat altijd een aanbeveling bij. En de bedoeling is niet om zomaar iets te kiezen, maar knopen door te hakken op basis van de nieuwste studies, de expertise van de arts en de voorkeuren van de patiënt, bijvoorbeeld snel van de pijn verlost zijn of geen zware medicatie nemen’, zegt huisarts Mieke Vermandere in Het Nieuwsblad.

Niet voor iedereen


Wel is deze methode niet voor iedereen geschikt en hangt er ook veel af van de situatie. Zeker als het over ernstigere aandoeningen gaat, primeert het deskundige advies van je huisdokter. Ook hangt er veel af van de persoonlijkheid van de patiënt in kwestie. Zo is niet iedereen gemaakt om dergelijke verantwoordelijkheden te dragen. ‘Het kan niet de patiënt zijn die de keuze afdwingt. De beslissing kan niet volledig bij hem liggen’, aldus ondervoorzitter van Domus Medica Green Van Kersschaever.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '