Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Op een natuurlijke manier zwanger worden zou zéker een jaar kunnen duren

In films gebeurt het vaak in 1-2-3, maar in realiteit is zwanger worden niet altijd even simpel. Vaak moeten koppels maanden of zelfs jaren proberen voor ze in verwachting raken, en sommige krijgen zelfs met zware vruchtbaarheidsproblemen te maken.

Illustrator Eva Mouton liet onlangs op Twitter weten fertiliteitsproblemen te hebben. Zij en vriend Bert proberen al meer dan een jaar zwanger te worden, zonder resultaat. Het koppel probeert nu op alternatieve manieren een kindje te verwekken. Begin deze week tweette Eva hoe het proces precies bij haar verliep en vroeg ze zich – met een ironische ondertoon, uiteraard – af welk koppel er misbruik zou maken van fertiliteitsbehandelingen omdat ze gewoon geen zin hebben om veel seks te hebben.

 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

 

De tweet leidde online wél tot veel discussie, omdat het gebruik van fertiliteitsbehandelingen tegenwoordig steeds vaker voorkomt. Zijn er mensen die sneller hulp zoeken omdat ze te ongeduldig zijn om het op de natuurlijke manier te proberen? Petra De Sutter, fertiliteitsexperte aan de Universiteit van Gent, liet aan de Standaard weten dat we écht onze tijd moeten nemen om op een natuurlijke manier te proberen om zwanger te worden.

 

De Sutter benadrukt daarbij ook dat we fertiliteitsproblemen natuurlijk niet moeten minimaliseren: sommige koppels zijn lichamelijk gezien niet of heel slecht in staat om op natuurlijke wijze een kindje te verwekken. Maar toch zouden we minstens een jaar de tijd moeten nemen om samen onder de lakens te kruipen, omdat dat een normale tijdspanne is om zwanger te worden.

 

Genoeg seks hebben is dus enorm belangrijk bij het verwerkken van een kindje, want je hebt niet altijd de eerste keer prijs. Ook moet er rekening gehouden worden met de vrouwelijke cyclus: wanneer je niet in gang schiet tijdens je eisprong, wordt een natuurlijke verwekking uiteraard lastig. Enthousiast blijven proberen, dus – en je niet meteen te veel zorgen maken wanneer het niet zo snel lukt als je gehoopt had.

 

Wat natuurlijk níét wil zeggen dat er nooit meer aan de hand is: fertiliteitsproblemen blijven een reëel probleem voor veel koppels die een kindje willen krijgen. Wanneer je het vermoeden hebt dat er meer speelt, kan je altijd terecht bij je dokter of vruchtbaarheidsexperts. Soms moet de natuur net een handje geholpen worden.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '