Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

‘We zijn dolblij met de geboorte van Emma. Op het werk zijn ze dat niet’, luidt de slogan van een nieuwe campagne die zwangere vrouwen wil bewust maken van hun rechten op de werkvloer.

ONDERZOEK: 3 op de 4 zwangere vrouwen slachtoffer van discriminatie op de werkvloer

Je zou denken dat werkgevers anno 2017 het doodnormaal of zelfs goed nieuws vinden als een van hun vrouwelijke personeelsleden aankondigt zwanger te zijn, maar niets is minder waar. Volgens een onderzoek van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen worden drie op de vier zwangere vrouwen op de werkvloer gediscrimineerd.


Drie op de vier zwangere werkende vrouwen worden geconfronteerd met minstens één vorm van discriminatie. Dat blijkt uit een studie die het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen op 16 november voorstelt aan de bedrijfswereld.

‘We zijn dolblij met de geboorte van Emma. Op het werk zijn ze dat niet’


Om zwangere vrouwen en vrouwen die eraan denken om aan kinderen te beginnen, bewust te maken van het feit dat zij niet gediscrimineerd, afgewezen of geïntimideerd mogen worden omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben, lanceert het instituut vandaag de drie maanden durende campagne ‘Mama blijft aan boord’. ‘We zijn dolblij met de geboorte van Emma. Op het werk zijn ze dat niet’, luidt de niet mis te verstane slogan.

Een zwangerschap wordt op het werk nog te vaak gezien als slecht nieuws.


Is zo’n initiatief anno 2017 nog nodig?, vraagt een mens zich dan af. Helaas wel. ‘Een zwangerschap wordt op het werk nog te vaak gezien als slecht nieuws’, verklaart Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het instituut.

Zo krijgt volgens de studie zowat 22 % van de zwangere werknemers te maken met directe discriminatie zoals pesterijen of zelfs ontslag. Net geen 70 % was al het slachtoffer van indirecte discriminatie, zoals bijvoorbeeld geen bonus krijgen.

Met de campagne roept het instituut vrouwen op om zich niet schuldig te voelen omdat ze zwanger zijn. Meer nog: het moedigt hen aan om zich te informeren en elke vorm van discriminatie te melden via het gratis nummer 0800/12.800. Meer info over de campagne vind je op www.mamablijftaanboord.be.

Bron: De Standaard


Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '