Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Om hoe laat ben jij uit je nestje geraakt?

Oeps: Belgen zijn tweede grootste langslapers ter wereld op Kerstmis

Zetten wij dan zo hard de bloemetjes buiten op kerstavond? Of zijn we gewoon een land van luilakken? Een exacte verklaring hebben we niet echt, maar feit is dat Belgie op de tweede plaats staat in de ranking van grootste langslapers ter wereld op Kerstmis. Alleen de Brazilianen zitten nóg later dan ons aan het kerstontbijt.

Volgens data, verkregen dankzij 500.000 mensen over de hele wereld die een activity tracker dragen, beginnen wij gemiddeld iets na negen uur aan de vrolijkste dag van het jaar. We zijn daarmee net niet de allergrootste langslapers. In de top vijf worden we vergezeld door Brazilië (nummer één), Spanje, Mexico en Noorwegen. Het vroegst uit de veren zijn de Zuid-Afrikanen, gevolgd door de Japanners, Thai, Australiërs en Chinezen. Die eersten zijn om kwart voor zeven al klaar om aan het feest te beginnen. Excited, much?

 

The New York Times geeft enkele logische verklaringen voor de grote verschillen. Zo is het in christelijke samenlevingen vaak de traditie om het grote feest op kerstavond te vieren in plaats van op kerstdag zelf. Bovendien is er de middernachtmis die in vele landen nog druk bezocht wordt, en het dus niet evident maakt om om zeven uur in de ochtend al fris en monter aan het kerstontbijt te zitten. In Spanje loopt men na de mis zelfs nog zingend door de straten en wordt het dus flink laat.

 

De vroege vogels zijn dan ook vaak landen met een klein aantal christenen. In Japan bijvoorbeeld, is Kerstmis zelfs geen nationale feestdag en is het die dag eigenlijk business as usual. De eerste plaats van Zuid-Afrika is dan weer mede te verklaren door de traditie van de ochtendmis op kerstdag. Maar liefst 96% van de Zuid-Afrikaanse bevolking zegt namelijk gelovig te zijn.

 

Hoe het ook zij, het heeft weinig zin excuses uit te vinden voor ons slaapgedrag op die ene dag. De data tonen namelijk ook dat wij op normale dagen ook érg veel van ons bedje houden. Gemiddeld ontwaakt de Belg rond 7u30 en dat is later dan wie ook in de wereld. Ach, wij zullen er alleszins niet wakker van liggen.

slapen kind

 

 

Bron: The New York Times

 

Lees ook:

Zzzeven tips voor een diepere slaap

14 redenen waarom je naakt zou moeten slapen

Slapen aan de rechterkant van het bed maakt je chagrijnig

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '