Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

De desastreuze gevolgen van de klimaatverandering zijn onvermijdelijk.

Klimaatwetenschapper voorspelt dat groot deel van Vlaanderen onder water komt te staan

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Jean-Pascal Van Ypersele ziet de toekomst van ons land niet zo rooskleurig in. Hij vreest dat als gevolg van de klimaatverandering grote delen van Vlaanderen, net als de rest van de wereld, onder water zullen komen te staan.


Jean-Pascal Van Ypersele is een gerenommeerd klimaatexpert bij de Verenigde Naties en hij adviseerde al tal van presidenten over de stijgende zeewaterspiegel. Hij greep net naast de positie van voorzitter bij het belangrijkste klimaatpanel ter wereld, het Intergovernmental Panel on Climate Change. Hij schreef nu een boek over zijn wetenschappelijke bevindingen, ‘In het oog van de klimaatstorm’, en dat is een echte thriller!

Kuststreek


De klimaatopwarming kunnen we niet meer ontkennen en de gevolgen ervan zijn al merkbaar over de hele wereld. Ook België zal er niet aan kunnen ontsnappen. ‘Een groot deel van Vlaanderen ligt niet zo hoog boven het zeeniveau’, aldus Jean-Pascal in Het Nieuwsblad. ‘We kunnen bijgevolg niet voorkomen dat grote delen, binnen driehonderd jaar of misschien zelfs al vroeger, van die regio onder water komen te staan. Vooral de kuststreek zal worden getroffen.’

Overstromingen


Een honderdtal jaar lijkt misschien nog ver, maar de negatieve gevolgen van de klimaatverandering zijn ook bij ons nu al merkbaar. De intensiteit van de regen is serieus toegenomen, waardoor er meer overstromingen zijn. ‘Er breken ook meer en nieuwe ziektes uit omdat het in onze streken plots warmer wordt, waardoor de parasieten die deze bacteriën met zich meedragen ook bij ons kunnen overleven’, aldus Jean-Pascal in Het Nieuwsblad.

Halt


We kunnen de klimaatverandering niet meer terugdraaien, maar we kunnen ze wel een halt toeroepen. ‘Onze taak is nu om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk negatieve gevolgen zijn’, aldus Jean-Pascal. ‘Dat de zeespiegel bijvoorbeeld maar drie meter in plaats van vijf meter stijgt.’ Maar dan zullen we allemaal een serieus steentje moeten bijdragen.

Overheid


‘Onze maatschappij draait op het verbruiken van veel energie‘, vertelt Jean-Pascal. ‘We reizen graag veel en ver met het vliegtuig, we rijden overal naartoe met onze wagen enzovoort. Dat kun je niet zomaar in één, twee, drie veranderen.’ Volgens Jean-Pascal speelt onze overheid hier een belangrijke rol in. ‘Je woning energiezuinig maken of een elektrische wagen kopen kost vandaag nog handenvol geld. Bovendien is het proces te ingewikkeld. Politici moeten dit dringend ernstiger beginnen te nemen.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '