Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© PHOTO NEWS

Enkele professoren statistiek van Universiteit Gent berekenden de kansen van Hazard en co.

AHA: zo veel kans maken onze Rode Duivels om vanavond te winnen tegen Brazilië

Winnen onze Rode Duivels vanavond van Brazilië? Niet als het van Universiteit Gent afhangt. Volgens professor statistiek en kansberekening Christophe Ley houdt het WK straks op voor Hazard en co.


Niet alleen Gentse, maar ook Duitse onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de Rode Duivels straks hun laatste WK-match spelen in Rusland. Meer nog: Brazilië, onze tegenstander van vanavond, zou het WK winnen.

De professoren maakten een wiskundige berekening waarbij ze rekening hielden met verschillende factoren, zoals het bevolkingsaantal van de deelnemende landen, de gemiddelde leeftijd van de spelers, de ervaring van de coach en de plaats op de wereldranglijst.

We hebben alle wedstrijden 100.000 keer gesimuleerd en vandaaruit onze voorspelling gemaakt.


‘Het is een combinatie van statistiek en artificiële intelligentie‘, legt Christophe Ley, professor in het departement statistiek en kansberekening aan UGent, uit. ‘We hebben alle wedstrijden 100.000 keer gesimuleerd en vandaaruit onze voorspelling gemaakt.’

Professor UGent: ‘Brazilië wint WK-finale van Engeland’


Volgens Ley heeft Brazilië vanavond 61 % kans om te winnen én zullen Neymar en co. op zondag 15 juli de WK-finale winnen tegen niemand minder dan Engeland. ‘Eigenlijk is 60-40 niet eens zo’n slechte voorspelling’, meent Ley. ‘Het ligt in lijn van wat de meeste mensen denken. Ja, we hebben ook rekening gehouden met verlengingen. Als er penalty’s zouden volgen, maakten we gebruik van kop of munt, want die omstandigheden zijn moeilijk te voorspellen.’

Al hoeven onze Duivels nog niet te wanhopen. Volgens een ander algoritme was Spanje bij de start van het WK nog de gedoodverfde winnaar, maar het Spaanse elftal werd reeds in de achtste finales uitgeschakeld door gastland Rusland.

De match België-Brazilië vindt vanavond om 20u plaats in Kazan, Rusland.


Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '