Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels -Unsplash

Goed nieuws voor de vergeetachtige eigenaar: ze hebben minder water nodig! 😂

Zo zorg je ervoor dat je kamerplanten de herfst én winter overleven

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

De dagen zijn korter, de temperaturen straks om te bevriezen. De wintermaanden hebben absoluut een effect op onze gemoedstoestand, wat ervoor zorgt dat we andere gewoontes aannemen. En dat is voor je kamerplanten eigenlijk niet anders. Wil jij in het nieuwe jaar ook nog van je groene vriendjes kunnen genieten? Met onderstaande tips help je hen makkelijk de herfst en winter door.

Geef ze wat minder water.

Hanteer jij normaal gezien een vast schema om je kamerplanten water te geven? Dan zal je dat toch even moeten aanpassen. Tijdens de wintermaanden krijgen je planten minder daglicht, waardoor ze minder of zelfs niet meer zullen groeien. Tijdens die (welverdiende) rustpauze hebben ze dus ook veel minder water nodig. Twijfel je of je je groene vriend wat te drinken moet aanbieden? Duw je vinger dan even in de pot. Zolang er wat aarde aan je vinger blijft kleven, kan de plant nog wel enkele dagen zonder extra water verder. De algemene vuistregel geldt nu: geef liever iets minder water dan te veel.

Blijf weg van de verwarming.

Terwijl wij na een verkwikkende herfstwandeling graag aan de verwarming opwarmen, blijven jouw groene vrienden liever op een afstandje. De extreme hitte kan ze namelijk uitdrogen en de bladeren doen verschrompelen. Heb je thuis vloerverwarming? Zet je plant dan simpelweg op een leuk krukje. Je interieur krijgt zo nog een leuke, extra touch!

En ook van koude vensterbanken.

Om onze kamerplanten meer daglicht te gunnen, verplaatsen we ze weleens naar de vensterbank. Maar je hoort ons al aankomen: dat is geen goed plan! Naast tochtige koude ramen, kunnen planten namelijk bevriezen. En dat is schadelijk of zelfs dodelijk voor vetplanten en cactussen. Een tip: kijk of je condens ziet op je ramen. Is dat zo? Haal je planten dan weg van de vensterbank en breng ze naar een warmere plek in het huis – met nog steeds voldoende daglicht.

Check regelmatig de luchtvochtigheid in huis.

De ideale luchtvochtigheid, zowel voor jou als voor je kamerplanten, schommelt tussen de 40 % en 60 %. Krijg je de luchtvochtigheid in je woning maar niet op peil? Dan kan je een eeuwenoud trucje toepassen. Zet simpelweg wat potjes met water op de verwarming en zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst, zodat er geen bacteriën in ophopen.

Draai je kamerplant af en toe.

Staan jouw planten in een wat donkere hoek in huis? Draai de pot dan bij elke gietbeurt een kwartslag om zijn as. Op een maand maken ze zo een rondje en groeien ze overal even mooi.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '