Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Reporters

Vooral de Kardashians krijgen flink op hun dak van de ‘The Good Place’-actrice: ‘F*ck off, Kim.’

Hoe actrice Jameela Jamil strijdt tegen een toxisch vrouwbeeld op sociale media

Sinds enkele maanden trekt de Britse actrice Jameela Jamil ten strijde tegen onhaalbare schoonheidsidealen en verwachtingen voor vrouwen. ‘Ik wil dat het stopt. We worden verblind door onze media.’ En het internet? Dat schaart zich massaal achter haar.

Vrouwen moeten slank zijn, en als dat niet het geval is, moeten ze afvallen.

Althans, dat is het idee dat je lijkt mee te krijgen als je door je sociale media scrolt. Hoewel de vraag naar body positivity steeds luider klinkt op het wereldwijde web – denk maar aan acties als #elklijfeenschoonlijf – zijn er nog steeds vele influencers en beroemdheden die allerhande dieetmiddeltjes promoten zodat hun volgers hetzelfde ‘perfecte lichaam’ kunnen bekomen. Hashtag fitspiration.

Wel, dat gebeurt niet langer als het aan de Britse actrice Jameela Jamil ligt. Sinds enkele maanden volgen duizenden volgers haar strijd tegen ongezonde schoonheidsidealen op Instagram en Twitter. Eind november deed ze het internet ontploffen met een parodie op de dieetshakes die sterren als Kim Kardashian en Cardi B promoten op hun sociale media. ‘Als celebs en influencers eigenlijk eerlijk tegen ons waren over een aantal van deze dieetproducten’, tweette Jamil, waarop ze in een kort filmpje zogezegd geniet van een ‘supermodellenshake’ met de nodige gevolgen.


https://twitter.com/jameelajamil/status/1067581908949721088?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1067581908949721088&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.com%2Fentry%2Fjameela-jamil-honest-celebrity-diet-ad_us_5bfe966be4b0f43bf266f77e

Shit

Het was niet de eerste keer dat de ‘The Good Place’-actrice uithaalde naar de Amerikaanse rapper. ‘Ze kregen Cardi B aan deze laxerende, onzinnige detoxthee’, viel Jamil uit op Twitter. ‘GOD ik hoop dat al deze beroemdheden in het openbaar in hun broek doen, zoals de arme vrouwen die deze onzin kopen door hun aanbeveling. Niet dat ze deze shit ook daadwerkelijk innemen. Zij tonen het enkel omdat zij NOG MEER GELD nodig hebben.’

De Kardashians – en vooral Kim – werden al vaker door Jameela Jamil op de vingers getikt. In mei reageerde ze op een Instagrampost van Kim die een eetlustremmende lolly aanprees. ‘Jij bent een verschrikkelijke invloed op jonge meisjes’, reageerde Jamil. ‘Fuck off.’ Ook Khloé Kardashion kreeg (opvallend zachtere) kritiek op een recent Instagramverhaal waarin ze zegt dat meisjes slechts twee dingen willen: gewicht verliezen en eten.

‘Ik hoop dat mijn dochter meer wilt dan dit als ze opgroeit’, gaf Jamil hierop als respons. ‘Ik wil meer dan dit. Ik zend liefde naar deze arme vrouw. De sector heeft haar dit aangepraat. De media hebben haar dit aangepraat. Ze fatshameden haar in een gevangenis van zelfkritiek.’

Stop met photoshop

De reden waarom de Britse actrice zo fel te keer gaat tegen deze toxische schoonheidsidealen, is omdat ze tijdens haar jeugd kampte met een eetstoornis omdat ze zich steeds spiegelde aan de modellen uit magazines. In december pleitte ze daarom in een opiniestuk voor de BBC voor een wereld zonder geairbrushte modellen. ‘Ik wil dat het stopt. Het is een walgelijk instrument dat vooral tegen vrouwen gebruikt wordt en verantwoordelijk is voor zoveel meer problemen dan we beseffen. We worden verblind door onze media, onze cultuur en samenleving.’

Het is met andere woorden geen wonder dat elke foto die van haar nu in magazines verschijnt onbewerkt moet blijven. Ze maant haar collega-beroemdheden dan ook aan hetzelfde te doen.

Of de Kim Kardashians van deze wereld daardoor zullen stoppen met dit ideaalbeeld te verkopen, durven we betwijfelen. Maar het feit dat duizenden mensen op Instagram en Twitter zich achter de uitvallen van Jameela Jamil scharen, klinkt toch behoorlijk hoopgevend.


Lees ook: 


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '