Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jolien Meremans

DIY: zo maak je zelf een insectenhotel

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Nog tot en met 6 juni zetten we onze bijtjes letterlijk in de bloemen, want we vieren de Week van de Bij. Redactrice Jolien knutselde met wat huis-tuin-en-keukenspullen zelf een insectenhotel in elkaar zodat bijtjes zich thuis zouden voelen in haar tuin.


‘Als de bij van de aarde verdwijnt, heeft de mens nog maar vier jaar te leven’, dixit Albert Einstein een kleine eeuw geleden. En als je weet dat de bijenpopulatie in onze contreien de laatste jaren alleen maar kleiner werd én wordt, is het meer dan hoog tijd om aan de alarmbel te trekken. De zwart-gele beestjes staan in voor de bestuiving van onze gewassen en dat is meteen een van de grootste redenen waarom ze onmisbaar zijn. Want zonder bijtjes geen paprika’s, courgettes, frambozen, kersen, en vooral: veel minder leven in de tuin.

Ook bij Pink Lady® zijn ze zich enorm bewust van het belang van bijen en ander bestuivers, want zonder hen geen sappige appels. Daarom lanceerde het samen met imkers en een aantal landbouwdeskundigen het Bee Pink®-project dat als doel heeft onze bijen te beschermen door onder andere extra bijenkasten te installeren. Zij toonden aan onze redactrice hoe je ook zelf op een simpele manier een insectenhotel kan maken.

Zo maak je zelf een insectenhotel


Normaal gezien plaats je zo’n hotel eigenlijk al best in het voorjaar. ‘In het voorjaar willen bijen- en hommelsoorten zich vermeerderen en als individu plekjes vinden waar ze met hun stuifmeel en eitjes terechtkunnen. Daarom is het ideaal als een insectenhotel vroeg in het jaar geplaatst wordt, vanaf januari. Maar eigenlijk staat er niet echt een datum op‘, vertelde imker Philip Duts eerder al aan Flair. ‘Boomschors, kleine en grote dennenappels, stro, takjes, hooi… Dat kan er allemaal in. Wij vullen ook aan met rietstengels, waar ze hun stuifmeel in kwijt kunnen. Ook glazen buisjes kan je erin steken. En wat de locatie betreft: insectvriendelijke planten zoals lavendel, paardenbloemen, madeliefjes en klavertjes trekken enorm aan, maar elke plant is goed’, gaf hij ook nog als tip mee. Zo maakte Jolien zelf een mansion voor de bijtjes in haar tuin:

Dit heb je nodig

 • bamboestokjes en/of rietjes van karton
 • groot conservenblik
 • een bol wol
 • een bol klei
 • tape
 • touw
 • eventueel wat extra’s als boomschors, stro, hooi,...

Zo maak je het

 1. Maak het conservenblik proper en droog het daarna goed af.
 2. Zorg ervoor dat alle bamboestokjes ongeveer even groot zijn en mooi in het blik passen. Bind ze daarna in het midden samen met tape.
 3. Wikkel de wol rond het conservenblik en zorg ervoor dat het laagje minstens 5 mm dik is.
 4. Leg de bol klei op de bodem van het blik en duw goed aan. Plaats daarna de bamboestokjes in het blik en duw ze vast in de klei. Vul het blik eventueel verder op met schors en takjes.
 5. Zet het hotel op een bijenvriendelijke plaats, liefst regenproof onder een klein afdakje en in oost-zuidelijke richting, of hang het omhoog door de twee uiteinden van het blik te omwikkelen met touw.


Meer info over het Bee Pink®-project van Pink Lady® vind je op www.appel-pinklady.com/bee-pink.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '