Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

De overheid gaat hen rapporten sturen om zo het overmatig gebruik van pillen in te perken.

Huisartsen schrijven ons te veel en te snel medicatie voor

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Dokters schrijven te snel en te vaak een briefje voor de apotheker voor aan hun patiënten. Om dit tegen te gaan, krijgen duizenden huisartsen op vraag van de minister van Volksgezondheid Maggie De Block binnenkort een rapport in de bus waarop ze kunnen zien of ze meer voorschrijven dan hun collega’s.


De ziekteverzekering zal de rapporten opstellen waarbij elke arts op 45 verschillen aspecten in vijf domeinen punten krijgt. Ze zullen zo hun voorschrijfgedrag kunnen vergelijken met andere collega’s. Die vijf behandelingen en medicijnen zijn bewust gekozen omdat daarin nog te veel wordt voorgeschreven. Het gaat over te veel antidepressiva, te veel antibiotica, te uitgebreid bloedonderzoek, te snel onder de scanner en te veel medicatie bij ouderen. Maggie De Block hoopt dat dokters die te veel medicatie voorschrijven op deze manier tot inzicht komen en beseffen dat er ook alternatieve behandelingen zijn, zoals therapie.

Resistentie


Dit soort maatregelen is dringend nodig. Blijkbaar is België koploper in het slikken van medicatie tegen depressies. Terwijl bij een milde of matige depressie die pillen eigenlijk helemaal niet helpen. En ook bij het nemen van antibiotica staan we in de Europese top vijf van landen waar de inwoners het meeste gebruiken. Ook te vaak onder de scanner gaan, stelt je bloot aan schadelijke stralingen, te veel medicatie nemen kan ervoor zorgen dat bacteriën resistent worden en het nemen van verschillende pillen door elkaar kan de werking van sommige afremmen of bijwerkingen veroorzaken.

Boetes


De meningen over de aangekondigde activiteitenverslagen zijn verdeeld. Als artsen onnodig medicatie voorschrijven gaat er geld – door terugbetalingen – verloren dat elders in de gezondheidszorg wel van belang kan zijn. Anderen denken dan weer dat die richtlijnen enkel gebeuren met het oog op besparingen in plaats van met het doel een meer kwalitatieve gezondheidszorg te verstrekken. Wat wel zeker is, is dat er tegen komende zomer een financiële responsabilisering zal komen waardoor dokters die te vaak voorschrijven een boete riskeren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '