Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Je kan kiezen tussen koude handen of 58 euro aan je rekker.

Krab het ijs van je autoruiten of je riskeert een boete

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Het blijft de komende dagen op de meeste plaatsen vriezen ‘s nachts. Voor wie in de ochtend met de auto die buiten staat op de baan moet, betekent dat maar één ding: krabben maar! Je wagen is best volledig ijsvrij als je vertrekt of je riskeert een boete.


Bij onze noorderburen vriest het ook dat het kraakt. Een Nederlander had geen geduld of wilde geen koude pollekes riskeren en besloot door te rijden zonder zijn auto ijsvrij te maken. Gevolg: 370 euro boete! De politie hield de man tegen en zette hem op de bon. Het is dan ook levensgevaarlijk om met ijs op je ruiten rond te rijden, zowel voor de bestuurder als voor de andere weggebruikers. Je zicht is zodanig beperkt dat het risico op ongevallen enorm stijgt.

58 euro


Bij ons staat het niet letterlijk in de wet, maar je bent wél verplicht om altijd 100 procent zicht te hebben in het verkeer. En daar kan Moeder Natuur in de winter een stokje voor steken. De Belgische politie mag je dus aan de kant zetten en beboeten als er nog een ijslaagje op je autoruiten zit. De boetes zijn met 58 euro niet zo hoog als in Nederland – fjoew! – maar dat bedrag spenderen we toch liever aan een lekker driegangenmenu of een mooi paar schoenen.

Tips


Voor je morgenvroeg in je wagen stapt, kijk je dus zeker na of je voor- en achterruit, zijramen en spiegels volledig ijsvrij zijn. Gebruik een krabber of een ontdooispray. Preventief bestaan er ook allerlei middeltjes om ijsvorming op je ruiten zo veel mogelijk tegen te gaan: plaats een stevig karton op je ruiten of smeer ze in met een doorgesneden aardappel. Gooi zeker geen warm water op je ruiten of je riskeert barsten, en laat je motor ook niet draaien tot al het ijs verdwenen is, want dit is slecht voor je batterij. Andere tips zijn wat talkpoeder op het rubber van je autodeur smeren, zodat die niet vastvriezen, en een beetje shampoo aanbrengen op de binnenkant van je ramen zodat die minder snel aandampen. You’re welcome!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '