Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Reporters

En gelijk heeft ze!

‘House of Cards’-actrice Robin Wright eiste evenveel geld als Kevin Spacey

Haar personage Claire in Netflixserie 'House of Cards' betreft een ambitieuze vrouw met een flinke portie lef, maar actrice Robin Wright hoeft zelf niet voor haar onder te doen. Ze gaf in een interview toe gedreigd te hebben om publiek te gaan als ze niet evenveel zou verdienen als haar mannelijke tegenspeler Kevin Spacey. 'Ik zag in de statistieken dat mijn personage op dat moment populairder was dan dat van Kevin, dus daar wilde ik op kapitaliseren.' En gelijk heeft ze!

Hollywood Pay Gap

 

De loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke acteurs in Hollywood werd in het najaar van 2015 een hot topic nadat Jennifer Lawrence er een essay over schreef in Lena Dunhams tijdschrift Lenny. 'Toen ik ontdekte hoeveel minder ik betaald werd dan de gelukzakken met een penis, was ik niet boos op Sony. Ik was boos op mezelf… Ik had gefaald als onderhandelaar omdat ik te snel had opgegeven', schreef de populaire actrice daarover.

 

Lawrence en haar collega Amy Adams zouden voor 'American Hustle' 7% van de winsten opstrijken, terwijl de mannelijke hoofdrolspelers – onder wie Bradley Cooper – 9% kregen. Waarom? Geen idee, want zulke winstverdelingen worden meestal bepaald aan de hand van hun sterrenstatus en – laten we eerlijk zijn – J.Law was veruit de grootste ster in die film. Om nog maar te zwijgen van de Golden Globe die Adams ervoor in de wacht sleepte.

 

'You better pay or I'm going to go public'

 

Maar Lawrence heeft gelijk: de enigen die iets aan de loonkloof in Hollywood kunnen doen, zijn de actrices zelf. Robin Wright, oftewel Claire Underwood in 'House of Cards', heeft nu het goede voorbeeld gegeven. Volgens de website Business Insider verdiende haar tegenspeler Kevin Spacey in 2014 500.000 dollar per aflevering voor zijn rol als Frank Underwood, terwijl Wright maar – nu ja, 'maar'… – 420.000 dollar binnenhaalde. Toen ze doorhad dat ze bij de kijkers populairder was dan Spacey, besloot ze dat als argument te gebruiken in een onderhandeling over haar loon. En ja, ondertussen verdient de actrice wel degelijk evenveel als haar mannelijke collega.

 

Robin Wright House Of Cards

 

Dáárom zou jij Wrights voorbeeld moeten volgen

 

Niet alleen in Hollywood is er nog steeds een grote loonkloof tussen mannen en vrouwen. In België verdienen vrouwen op maandbasis maar liefst zo’n 20% minder dan hun mannelijke collega's. Het verkleinen van die kloof begint echter bij onszelf. In maart van dit jaar kwam Flair met het loonkloofdossier om samen met jullie de strijd aan te gaan tegen die ongelijkheid. Voel je je geïnspireerd door het zelfvertrouwen van Robin Wright? Bekijk dan onze coachings voor nuttige tips om eindelijk de opslag die je verdient, binnen te rijven.

 

 

Meer over de loonkloof:

Waarom verdienen vrouwen 20% minder dan mannen?

Minder loon omdat je een vrouw bent

Sloop dat glazen plafond, ladies!

Zo durf jij wél opslag te vragen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '