Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Flair

Sla maar lekker hard met die vuist op tafel, ladies!

Zo durf jij wél opslag te vragen!

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen. Gewoon, omdat ze vrouw zijn. Daar worden wij bij Flair een beetje kregelig van. Hoog tijd dat er om opslag gevraagd wordt. Sla maar lekker hard met die vuist op tafel, ladies!

Yes, we can!

 

Meer gelijkheid op de werkvloer voor vrouwen en mannen? Het glazen plafond doorbreken en zo de loonkloof verkleinen? Yes, we can! Frédérique Bruggeman, managing director BeLux bij recruteringsbedrijf Robert Half, is daar heel duidelijk over. Vrouwen die een leidinggevende positie ambiëren moeten meer haar op hun tanden krijgen.

 

Om als vrouw in een leidinggevende positie te komen, is het belangrijk dat je ook duidelijk maakt dat je die ambitie hebt!

 

Frédérique Bruggeman

 

Bruggeman: ‘Om als vrouw in een managementpositie te komen, is het belangrijk om die ambitie ook kenbaar te maken. Mannen hebben veel meer die gewoonte. Ik ben zelf steeds op zoek gegaan naar opportuniteiten die me boeiden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat je, als je iets enorm graag wilt én met passie uitvoert, automatisch succesvol zal zijn en zal opgemerkt worden. Toch is het als vrouw belangrijk om je verwezenlijkingen duidelijk te tonen. Ik raad vrouwen aan om hun eigen carrièrepad uit te stippelen en in handen te nemen. Durf te vragen naar die loonsverhoging of promotie. Zoek uit hoe je die kan verkrijgen als je ze nog niet hebt gekregen. Vrouwen kunnen zo zelf actief meewerken om meer gendergelijkheid te bereiken op de werkvloer. Het is belangrijk dat vrouwen hun kwaliteiten in de verf zetten zonder aan authenticiteit in te boeten. Vele vrouwen beschikken immers over een andere managementstijl, complementair aan die van vele mannen. Over een goede mix beschikken in het management is dan ook een groot voordeel voor ieder bedrijf.’

 

 

The road to success

 

Bruggeman heeft vijf tips voor vrouwen om succesvol te zijn in hun carrière.

 

1. Maak je verwezenlijkingen en ambities duidelijk kenbaar. Als vrouw is het essentieel om je duidelijk te profileren binnen het bedrijf. Het is niet enkel belangrijk om kansen te zien, je moet ze ook grijpen.

2. Blijf trouw aan jezelf. Wees authentiek en blijf bij je sterktes. Zo is de intuïtie van vrouwen vaak sterk ontwikkeld en zijn ze meestal organisatorische duizendpoten. Benut die specifieke eigenschappen.

3. Durf te vragen naar meer flexibiliteit. Het combineren van een succesvol werk- en privéleven is niet altijd evident. Durf dan ook te vragen naar de mogelijkheden voor thuiswerken of flexibele werkuren om werk- en privéleven goed op elkaar te kunnen afstemmen.

4. Stel carrièredoelstellingen. Investeer tijd in zelfonderzoek om te weten waar je goed in bent en waar je jezelf nog verder in moet ontwikkelen. Aan de hand daarvan kan je je carrièrepad verder uitstippelen en jezelf enkele duidelijke doelstellingen stellen.

5. Blijf nieuwsgierig. Vrouwen kunnen ook zelf mee het glazen plafond helpen doorbreken. Door nieuwe vaardigheden, kwalificaties en ervaring op te doen én projecten te aanvaarden die meer verantwoordelijkheid vragen, kunnen ze hoger op de ladder klimmen.

 

 

Vrouwelijke managers = goed voor het bedrijf

 

In bedrijven onder vrouwelijke leiding worden betere beslissingen genomen en er wordt zelfs meer winst gemaakt.

 

Joël Poilvache

 

Volgens Joël Poilvache, director bij Robert Half, kunnen bedrijven die genderdiversiteit omarmen, daar heel wat voordelen uit putten.

 

Poilvache: ‘Een evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen op de werkvloer heeft belangrijke voordelen. Vrouwen hebben over het algemeen een andere kijk op het werk en beschikken over een andere managementstijl. Zo hebben ze vaak een sterker empathisch vermogen en oog voor detail. Vrouwen hoeven hun manier van leidinggeven dus helemaal niet te veranderen.De verschillen zorgen er dan ook voor dat mannen en vrouwen hun krachten kunnen bundelen in een organisatie. Uit het Women Matter-rapport van McKinsey bleek ook al dat er in bedrijven onder vrouwelijke leiding betere beslissingen worden genomen en er zelfs meer winst wordt gemaakt. Bedrijven moeten zich er dus bewust van worden dat genderdiversiteit een competitief voordeel oplevert. Genderdiversiteit is niet zomaar een nice to have maar een echt must have geworden.’

 

 

Zo vraag én krijg je opslag

 

Hoe grondiger je voorbereiding, hoe steviger je in je schoenen staat.

 

 

Opslag vragen is geen makkie, maar toch moet je het soms doen. Met deze vijf tips hopen we dat jij het eindelijk aandurft.

 

1. De S van succes

Hou je realisaties bij op papier en tracht ze te documenteren met cijfers . Hoe grondiger je voorbereiding, hoe steviger je in je schoenen staat. Leg vooral de nadruk op realisaties waar je boven de verwachtingen hebt gepresteerd. Als je de belangrijkste doelstellingen niet hebt gehaald, start je beter geen gesprekken over loonsverhoging op. Kijk dan eerder uit naar een gesprek over je doelstellingen en tracht die concreter of realistischer te maken. Als je daarin slaagt, ben je al aardig op weg om het volgende jaar een loonsverhoging aan te kaarten.

 

2. Ken de waarde van je job

Vergelijk je werk met dat bij concurrenten, soortgelijke sectoren of gelijkaardige bedrijven. Kijk naar je collega's en verifieer de loonkaart met barema's als je bedrijf die hanteert. Gebruik bijvoorbeeld het Salariskompas (www.vacature.com/salariskompas)om je huidige loon te vergelijken met dat van andere werknemers in dezelfde sector en met gelijkaardige ervaring. Het feit dat je de waarde van je werk juist kan inschatten, is een stevig argument bij onderhandelingen.

 

3. Right time, right place

Je hoeft niet per se jejaarlijkse evaluatiemoment af te wachten om over je salaris te spreken. De afronding van een succesvol project is een beter moment. Dan liggen je prestaties nog vers in het geheugen. Op het einde van het jaar kunnen nieuwe problemen je verwezenlijkingen overschaduwen.

TIP! Blijf denken aan de noden van het bedrijf . Een bedrijf dat zwarte sneeuw ziet, heeft geen boodschap aan veeleisende werknemers. Wie dan loonsopslag vraagt, slaat de bal mis:

. er is geen ruimte voor loonsverhogingen, dus zal je er geen krijgen

. je vraag getuigt van weinig empathie voor de bedrijfssituatie

. je hypothekeert je toekomstige kansen

 

4. Be a pro

Blijf professioneel. Het is niet het moment om grapjes te maken of dreigementen te uiten. Maak duidelijk dat je van je werk en je bedrijf houdt, dat je je er graag voor inzet en dat je 'loon naar werken' waardeert.

 

5. Vraag meer dan je wilt

Bij onderhandelingen zijn er altijd toegevingen . Iedere onderhandelaar weet dat hij de arena moet betreden met wat reserve . Als je die reserve verliest, krijg je misschien toch nog de opslag die je wilt.

Ten slotte, als je slaagt in je opzet, vergeet je baas niet te bedanken . Draait het gesprek nergens op uit, bedank hem dan toch voor zijn of haar tijd.

 

 

SOS Griet

 

Vera Claes is nationaal secretaris van zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging die jaarlijks, samen met vakbondsbeweging ABVV, de Equal Pay Day organiseert. Claes ijvert al jaren voor een gelijk loon voor vrouwen en mannen.

 

Vera Claes zij-kant

 

‘Onze gids SOS Griet reikt vrouwen vijf recepten aan om meer te verdienen door bij sollicitaties en individuele loononderhandelingen sterker uit de hoek te komen. Een aanrader!’ Wij pikken er een paar do's en don'ts uit. Wil je meer info? Die vind je op www.sosgriet.be.

 

 

DO'S

 

 

. Wees altijd to the point. Het gesprek bepaalt wat je zal verdienen, verlies je concentratie dus niet en laat je zeker niet van je stuk brengen door een assertieve onderhandelaar.

 

. Bepaal een duidelijke salariswens. Opgepast, stel je wens niet overdreven hoog waardoor je als onredelijk kan overkomen, maar vraag zeker ook niet te weinig!

 

. Zeg nooit te snel hoeveel je nu verdient en hou je salariswens steeds voor ogen. Verpak die salariswens zo goed mogelijk in voordelen die jij de onderneming te bieden hebt.

 

. Vergeet bij het bepalen van je salariswens ook geen onderhandelingsmarge te voorzien!

 

. Laat je niet ontmoedigen door een loonindicatie van de werkgever. Want in die loonindicatie is hun onderhandelingsmarge verrekend. Ze kan dus zeker nog naar omhoog.

 

. Neem de tijd en laat je niet opjagen. Probeer zelf zo veel mogelijk het gesprek te sturen, zo verlies je niet de punten uit het oog die jij belangrijk vindt en kom je ook assertiever over waardoor je kansen stijgen.

 

. Onderhandelen over je loon kan je leren. Door cursussen te volgen, maar ook door er met je vrienden of lotgenoten over te praten. Hoe pakten zij het aan? Wat zijn volgens hen aan- en afraders?

 

. Laat je niet uit je lood slaan en ken je rechten. Soms vertellen onderhandelaars halve waarheden om je onderhandelingspositie te ondermijnen. Informeer je dus zo goed mogelijk over je rechten.
 

 

DON'TS

 

Een leugentje om bestwil kan niet. Je valt snel door de mand en dat maakt je onmiddellijk ongeloofwaardig.

 

 

. Dreigen. Het is contraproductief en zal je geen stap dichter bij je doel brengen. Ook emotioneel dreigen zoals ‘Dit gaan mijn kinderen niet graag horen’, is sterk af te raden. Ga steeds uit van je eigen troeven en capaciteiten. Zet je voordelen in de verf en vlucht nooit in dreigende taal.

 

. Een leugentje om bestwil. Dat komt altijd als een boemerang terug. Doe dat dus niet. Meestal val je snel door de mand en dat maakt je onmiddellijk ongeloofwaardig. Als je bijvoorbeeld een bepaald diploma niet hebt, verzwijg dat dan niet, maar zet je ervaring en verworven capaciteiten in de verf.

 

 

 

Wil je de stap zetten en opslag vragen? Check eerst nog snel ons grote opslag-abc, waarin alle tips verzameld staan.

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '