Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Tonya Tran via Unsplash

En nee, ze zijn heus niet moeilijk om te implementeren!

Met deze 9 tips zit jij in no time weer in je schoolritme

Evi Van Houdt

Nu de herfst echt begonnen is, is ook voor de studenten het nieuwe academiejaar weer aangebroken. En hoewel het erg spannend is om aan een nieuw jaar te beginnen, is het ook verdomd moeilijk om weer in die schoolroutine te geraken. Met deze negen tips zit je voor je het weet terug in je schoolritme!

Slaapritme

Eén van de moeilijkste dingen om terug op orde te krijgen, is je slaapritme. In de vakantie ging je ongetwijfeld een stuk later weg, sliep je lang uit of deed je zelfs overdag af en toe een dutje. Daardoor doet het nu alleen nog maar meer pijn wanneer die irritante wekker weer afgaat. Probeer je slaapritme daarom deze week stilletjesaan terug op pijl te krijgen. Ga niet té laat naar bed, zodat je zeker voldoende uren rust hebt gehad. Moet je maar enkele dagen in de week naar de les? Probeer dan toch ook op de andere dagen niet tot 11u in je bed te blijven liggen, maar sta op tijd op. Zo went je lichaam makkelijker aan je nieuwe ritme én zal je vanzelf merken dat je ‘s avonds moe bent.

Voorbereiding

De eerste weken kunnen nogal overweldigend zijn, zeker als je aan een nieuwe hogeschool of universiteit begint of in een compleet nieuwe stad terechtkomt. Probeer je daarom zo goed mogelijk voor te bereiden en te informeren. Als je weet in welk gebouw je moet zijn en wat je moet bijhebben voor je eerste lessen kan je alvast met een geruster hart vertrekken. Heb je ergens een dag vrij in je schoolweek? Gebruik die dan om de campus te verkennen, je lessenrooster op te zoeken of nog het laatste papierwerk in orde te maken, zoals bijvoorbeeld je trein- of busabonnement.

Orde

Bij die voorbereiding komt natuurlijk ook wat ordelijkheid kijken. Zorg dat je de eerste week een map of plastiekje bijhebt waar je losse papieren in kan steken én een goed notitieboekje. De kans is groot dat je in de eerste week overspoeld wordt met extra informatie, data en afspraken die je niet mag vergeten. Daarom is het handig als je de belangrijkste zaken meteen kan opschrijven of wegsteken. Geloof ons: die orde duurt nooit een heel academiejaar lang, maar als je wel ordelijk aan je jaar begint heb je sowieso al een streepje voor.

Selfcare

Hoewel je misschien nog niet zo heel veel les hebt in je eerste weken, zijn die toch meestal heel druk. Denk maar aan infosessies, kennismakingsmomenten en student kick-offs. Probeer daarom in je eerste twee weken ook enkele rustmomenten te voorzien zodat je kan wennen aan het drukke studentenleven. Je jaar wordt sowieso al druk genoeg, neem daarom nu al voldoende rust, zodat je er uitgerust aan kan beginnen. Las bijvoorbeeld een heerlijk selfcare-momentje in of plan een avond waarop je jouw kot tot in de puntjes afmaakt. Denk: leuke foto’s omhoog hangen, je plantjes een plek geven en je bureau helemaal study proof maken!

Soulfood

Hoewel het erg verleidelijk is om je kotkoelkast meteen vol te steken met voorverpakte macaroni, lasagne of diepvriespizza’s is het nu het ideale moment om jezelf te voorzien van wat lekkere én gezonde maaltijden. Natuurlijk is er niets mis met een heerlijke diepvriespizza na een lange schooldag, maar nu je de tijd (en energie) nog hebt om naar de winkel te gaan en te koken, gebruik je die best. Zo geef je jouw brein meteen een extra kick om alle informatie van de eerste weken goed op te slaan. En ook voor dat snackje tussen de lessen zal je jezelf erg dankbaar zijn!

Outfit

Nieuwe mensen leren kennen kan erg spannend zijn. Twijfel jij ‘s ochtends ook nog altijd uren over je outfit of lijkt niks je nog te passen? Trek dan je outfit de avond ervoor al eens aan en leg ‘m klaar voor de dag erna. Zo ben je zeker dat je je er goed in voelt en ben je een stuk sneller klaar. En als je je goed in je vel voelt, straal je dat ongetwijfeld ook uit!

Zak gemaakt

Hetzelfde geldt voor je schooltas: steek alles wat je nodig hebt de avond ervoor al in je schooltas. Zo is de kans een stuk kleiner dat je iets belangrijks vergeet en kan je waarschijnlijk nog vijf minuten langer snoozen wanneer die eerste wekker afgaat. En als je het steeds doet vlak voor het slapengaan, wordt het maken van je zak vanzelf deel van je schoolritme!

Routeplanner

Zit je op een nieuw kot of moet je voor het eerst met het openbaar vervoer op je campus zien te geraken? Plan dan op voorhand je route goed uit. Als je weet welke trein, bus, tram of metro je moet nemen ben je vanzelf een stuk relaxter. Vertrek dan ook ruimschoots op tijd deze week, je bent in je eerste weken liever vijftien minuutjes te vroeg dan vijf te laat!

Lotgenoten

Vrienden maken in een nieuwe richting is niet altijd even gemakkelijk. Toch is het erg handig als je een study buddy gevonden hebt. Zo heb je niet alleen iemand om naast te zitten in de les, maar motiveer je elkaar ook om naar de les te komen en heb je iemand waar je vragen aan kan stellen. Spreek gerust iemand aan in je richting. Hoewel het op het eerste zicht misschien eng lijkt, is iedereen op zoek naar een nieuw ritme en een medestudent. Jullie worden misschien geen bff’s, maar het kan nooit kwaad om vriendelijk te zijn tegen iemand!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '