Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Staat de jouwe ertussen? 👀

Dit waren de populairste zoekopdrachten in Google in 2022

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat je naast kerstlijstjes ook gebombardeerd wordt met jaaroverzichten. Die van Spotify hebben we tot vervelens toe al gespot op alle sociale mediakanalen, dus nu is het de beurt aan Google. Benieuwd welke termen in België het vaakst werden ingetypt bij de zoekmachine? Scrol dan snel verder!

Terwijl vorig jaar het Europees kampioenschap mannenvoetbal nog bovenaan de lijst sierde, moet de sport nu plaatsmaken voor een iets minder vrolijk nieuwsitem. De oorlog in Oekraïne hield ons in 2022 namelijk het meest bezig. Niet gek als je weet dat die een impact op ieders leven heeft. De top drie wordt vervolledigd door zoekopdrachten naar het online gezondheidsportaal Mijn Gezondheid en VRT Max, het online video- en luisterplatform van de Vlaamse openbare omroep. Verder in de lijst vinden we nog de gloednieuwe iPhone 14, de klimaatverandering, Kinepolis (mede dankzij Zillion), TicketSwap (hallo, festivals én concerten), de symptomen van coronavariant Omikron, Qatar en de quarantaineregels terug.

De populairste celebs

2022 is ook in België het jaar waarin het veelbesproken proces van Johnny Depp (59) en Amber Heard (36) op de voet gevolgd werd. De Amerikaanse acteur en actrice staan dan ook respectievelijk op de eerste en de tweede plaats in de top 3 van meest trending internationale persoonlijkheden, gevolgd door de Ierse zanger Johnny Logan (68). Hij maakte een opvallende verschijning in het populaire tv-programma ‘The Masked Singer’ op VTM. Op de derde plaats in de lijst met de populairste persoonlijkheden uit eigen land vinden we trouwens nog een kandidaat van ‘The Masked Singer’ terug: Mathias Vergels (30). Toch is de eerste plaats in die lijst weggelegd voor zangeres en actrice Camille Dhont (21), covergirl van je Flair deze week. Op de tweede plaats staat trouwens Frank Verstraeten, de oprichter van de voormalige Zillion-discotheek.

Het voorbije jaar moesten we ook afscheid nemen van een aantal bekende namen, wat ook duidelijk zichtbaar is in de meest trending zoekopdrachten. Niet Queen Elizabeth II, maar Gaspard Ulliel, de Franse acteur die omkwam in een ski-ongeval, voert de lijst aan. Queen Elizabeth II volgt na hem.

De waarom- en wat-vragen

En ja, ook in 2022 werd Google regelmatig geraadpleegd als ‘deskundig adviseur’. De meest trending wat- en hoe werkt-vragen tonen onze interesse in ‘klimaatvriendelijke’ alternatieven zoals een warmtepomp en een wadi, een bekken dat water kan vasthouden maar ook infiltreren en zo helpt bij droogte of wateroverlast.

De waarom-vragen gaan dan weer opvallend vaak over de oorlog in Oekraïne. ‘Waarom valt Poetin Oekraïne binnen?’ is de meest trending waarom-zoekopdracht van 2022. Maar Belgen richtten zich zoals altijd ook met een aantal hilarische vragen tot Google, zoals ‘Waarom zijn cornflakes uitgevonden?’ (spoiler: John Harvey Kellogg ontwikkelde ze als middel tegen masturbatie) en ‘Waarom zijn bananen krom?’.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '