Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty Images

Morgenavond is het de beurt aan Jérémie Makiese om ons land te vertegenwoordigen in de tweede halve finale.

Topfavorieten Nederland en Oekraïne door naar de finale van het Eurovisiesongfestival 2022

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

De Nederlandse zangeres S10 (Stien den Hollander) en het Oekraïense Kalush Orchestra wisten gisterenavond in de Italiaanse stad Turijn een plaatsje te verzilveren voor de finale van het Eurovisiesongfestival 2022 komende zaterdag. Morgenavond mag België zich bewijzen in de tweede halve finale.

De Italiaanse rockband Måneskin bewees het vorig jaar al met ‘Zitti e buoni’: Eurosongfans kunnen nummers in de moedertaal best smaken. Stien den Hollander – artiestennaam S10 – wist zich gisterenavond in Turijn dan ook moeiteloos te kwalificeren voor de finale van het Eurovisiesongfestival 2022 komende zaterdag met ‘De diepte’, een bijzonder ontroerend nummer over liefdesverdriet.

De tweede grote favoriet, de Oekraïense inzending Kalush Orchestra, kon zowel bij de vakjury als bij de kijkers thuis punten te scoren met ‘Stefania’, een eerbetoon niet alleen aan de moeder van de zanger, maar ook aan het moederland – Oekraïne dus – van de band.

D-day voor Jérémie Makiese morgen

Uiteindelijk gingen tien van de zeventien landen die gisterenavond in Turijn het beste van zichzelf gaven, door naar de finale aanstaande zaterdag. De Griekse Amanda Georgiadi Tenfjord scoorde met ‘Die together’ en de Portugese singer-songwriter Maro veroverde menig hart met het wondermooie ‘Saudade saudade’. Ook Noorwegen, IJsland, Litouwen, Zwitserland, Moldavië en Armenië zien we zaterdag terug in de grote finale.

Morgenavond is het de beurt aan Jérémie Makiese om ons land te vertegenwoordigen in de tweede halve finale. De 21-jarige ‘The Voice Belgique’-winnaar, die geboren werd in Antwerpen maar op z’n zesde naar Brussel verhuisde, brengt het nummer ‘Miss you’ dat je hier kan beluisteren.

Jérémie Makiese
Jérémie Makiese vorige maand op de Eurovision PreParty in Madrid, Spanje. © Getty Images

De finale van het Eurovisiesongfestival 2022 is zaterdagavond om 21 uur te zien op Eén. Vijfentwintig landen treden aan: de twintig best scorende uit de halve finale + Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Die vijf landen – ook wel The Big Five genoemd – danken hun gegarandeerde finaleplaats, ongeacht hun eindplaats in de finale van het voorgaande festival, aan hun financiële steun aan het festival.

Het resultaat van de finale wordt voor de helft bepaald door de televoters thuis en voor de overige helft door de professionele jury’s uit de Eurovisielanden. Laura Pausini, Alessandro Cattelan en Mika krijgen de eer de finale zaterdagavond te hosten. Voormalig MNM-dj Peter Van de Veire voorziet het spektakel als vanouds van sappig commentaar.

Nog meer actueel nieuws:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '