Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Foto: Shutterstock

Gebruik jij voor alles hetzelfde wachtwoord?

Dit is waarom je beter verschillende wachtwoorden kiest

We weten allemaal dat een goed wachtwoord belangrijk is. Het beveiligt je persoonlijke gegevens en zorgt ervoor dat cybercriminelen niet zonder slag of stoot je computer kunnen hacken.


Toch zijn we in veel gevallen vaak te laks met het kiezen van een wachtwoord. We maken het te simpel, kiezen voor één (te kort) woord, plakken een briefje op ons toetsenbord met het wachtwoord zodat we het niet vergeten of kiezen overal voor hetzelfde wachtwoord. Allemaal dingen die je eigenlijk beter niet doet.

Een Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat, als we ons op een openbaar netwerk aanmelden, we ons eigenlijk heel kwetsbaar opstellen. Niet-beveiligde openbare wifinetwerken zijn voor hackers gewoonweg de hemel. Voor hen is het via een dergelijk netwerk namelijk a piece of cake om je gegevens te achterhalen.

Vrij spel


Ook als je softwareupdates uitstelt, geef je de hackers min of meer vrij spel op je apparaat. De beveiliging van je toestel gaat zo namelijk achteruit waardoor het makkelijker wordt om het te kraken. Gebruik je voor alle websites hetzelfde wachtwoord? Dan maak je het de hackers nog makkelijker. Als ze je gegevens eenmaal onderschept hebben via een (onbeveiligd) openbaar netwerk, hebben ze vanaf dan toegang tot al je gegevens.

Dat zijn natuurlijk doomscenario’s en het is uiteraard niet onze bedoeling om je bang te maken. Toch is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je niet elke internetverbinding zonder gevaar gebruikt. Gebruik daarom niet voor elke website hetzelfde wachtwoord en wissel regelmatig af.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '