Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

En andere tips om je gegevens veilig te beschermen.

AHA: zo stel je een veilig wachtwoord samen

Op een speciale browser op het dark web, een verborgen deel van het internet, zijn meer dan een miljoen wachtwoorden van Belgische internetgebruikers gelekt. Om zeker te zijn dat jouw gegevens nog veilig zijn, verander je best al je wachtwoorden. Maar hoe stel je nu een veilig wachtwoord samen?

Het perfecte wachtwoord


Eigenlijk is wachtwoord niet echt een goede benaming. Wachtzin zou beter zijn. Het is namelijk veel moeilijker om een wachtwoord dat een zin is, te kraken. Om helemaal zeker te zijn van de veiligheid van je wachtwoord, is het belangrijk om grote en kleine letters te gebruiken. Ook een cijfer en een speciaal teken zoals een vraagteken of een komma kunnen geen kwaad. Een wachtwoord als ‘FlairIsDeBeste3x!’ is heel veilig en dus moeilijk te kraken.

Voor elke site een ander wachtwoord


Om ervoor te zorgen dat al je gegevens veilig zijn, is het aan te raden om voor elke site een ander wachtwoord te kiezen. Dat lijkt moeilijk om te onthouden, maar er is een handig trucje voor. Gebruik je voor de website van Flair bijvoorbeeld ‘FlairIsDeBeste3x!’ dan kan je dat wachtwoord voor alles gebruiken als je gewoon het woordje ‘Flair’ vervangt. Zo wordt je facebookwachtwoord bijvoorbeeld ‘FacebookIsDeBeste3x!’ . Op die manier is het niet zo moeilijk om al je wachtwoorden te onthouden, maar ben je toch op elke site beschermd dankzij je verschillende wachtwoorden.

De password manager


Ben je toch bang om al je wachtwoorden te vergeten, sla ze dan op in een password manager. Dan moet je maar één wachtwoord onthouden, en dat is die van de manager zelf. In de app kan je al je wachtwoorden veilig opslaan. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je het wachtwoord van de app niet vergeet, anders heb je een probleempje.

Ouderwetse manier


Je kan het ook op de ouderwetse manier doen: schrijf al je wachtwoorden op een blad en verstop het ergens thuis. Plak het blaadje dan wel niet op je toetsenbord of laptop. Dan maak je het de mensen rondom jou wel heel makkelijk om je wachtwoord af te kijken.

Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '