Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Stad Oostende

Je kan de 16 locaties van 19 december tot 3 januari gratis bewonderen.

Oostende pakt uit met een lichtparcours dat volledig in het teken van kunst staat

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Na Brussel en Brugge pakt nu ook Oostende uit met een lichtfestival dat 2020 tóch nog van een beetje kleur voorziet. Je kan in de badstad binnenkort een verlicht parcours volgen dat volledig in teken van kunst staat.


Het populaire Oostendse kunstenfestival The Crystal Ship is dit jaar aan zijn vijfde verjaardag toe. Aangezien die verjaardag in april 2020 door de coronacrisis niet gevierd kon worden en het festival noodgedwongen afgelast werd, pakt de stad nu uit met een waardig, coronaproof én gratis alternatief: The Crystal Ship By Night. Normaal gezien nodigt Oostende elk jaar een aantal (streetart)kunstenaars uit om installaties en kunstwerken aan het oeuvre van de stad toe te voegen, dit jaar zullen bestaande én nieuwe kunstwerken letterlijk en figuurlijk uitgelicht worden tijdens het parcours.

16 installaties


Van 19 december tot en met 3 januari zal een lichtparcours de verschillende kunstwerken en enkele tijdelijke lichtinstallaties verbinden. De bezoekers kunnen op álle locaties, zestien in totaal, starten en de voorgestelde looprichting volgen om zo elk kunstwerk te kunnen bewonderen. Op die manier hopen ze in Oostende grote mensenmassa’s aan de installaties te vermijden en alles coronaproof te laten verlopen. Van de wandelaars wordt verwacht dat ze het plan downloaden én aangeven wanneer ze het parcours willen volgen, zodat de organisatoren een beter zicht hebben op het aantal bezoekers.

© Stad Oostende

Aan wat je je er zoal kan verwachten? Wasted Rita maakte spraakmakende neon signs en kunstenaar Spy zal het Groot Strand inpalmen met een indrukwekkende laserinstallatie. ‘Met The Crystal Ship By Night creëren we een unieke verzameling van lichtinstallaties en belevingen’, aldus burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) in een persbericht. ‘We kozen bewust voor een goede spreiding van deze locaties en na overleg met experts in crowd control ontwierpen we een veilig parcours.’

De lichtinstallaties zijn dagelijks van 17u tot 22u te bezichtigen, en dat van 19 december tot 3 januari. Op kerst- en oudejaarsavond worden de installaties bewust niet geactiveerd. Voordat je richting Oostende trekt, check je best even de website en de Facebookpagina om in te kunnen schatten hoe druk het er zal zijn. Meer informatie en het plan kan je hier terugvinden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '