Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Stad Sint-Niklaas

HOTSPOTS: 6 gekleurde bastketbalveldjes waar je de mooiste foto’s kan nemen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

In New York vind je ze op praktisch elke hoek van de straat: de zogenaamde hypercourts. Je weet wel, van die basketbalvelden die niet alleen dienst doen als sportterrein, maar ook als kunstwerk. En geloof het of niet, maar ook in België liggen er al enkele hypercourts verborgen. Ideaal voor een korte fotoshoot en/of potje basketbal met je bubbel!

Sint-Jansplein in Hasselt


Een kleine week geleden werd het basketbalveld op het Sint-Jansplein in Hasselt in een vrolijk nieuw jasje gestoken. Het was de kunstenaar Hell’o die zich, als aftrap van het 10-jarig jubileum van het Street Art Festival, volledig mocht uitleven op het sportterrein. De hoofdstad van Limburg staat bekend om het grote en vooral mooie aantal streetartkuntstwerken die je er kan vinden en organiseert dan ook niet voor niets elk jaar het heuse Street Art Festival. In totaal kan je er meer dan 80 verschillende kunstwerken van lokale toppers en internationale artiesten bewonderen, en dat kan je er al wandelend of fietsend doen door er de streetarttour te volgen.

Ezelsplein in Aalst


Het allereerste gekleurde basketbalveldje van ons land vind je niet in Brussel of Antwerpen, maar wel in Aalst. Daar liet Katrien Vanderlinden van Wonderwalls samen met de Aalsterse jeugddienst haar handtekening achter op het Ezelsplein. Samen met tien vrijwilligers en 137 liter verf in de aanslag sloofde Katrien zich in 2017 twee weken lang uit om het plein om te toveren tot eerste hypecourt van België. En met succes, want Aalst haalde toen de internationale pers en werd zelfs het Londen aan de Dender genoemd. Als dat geen compliment is!

Jan Breydelplein in Sint-Niklaas


En sinds kort kan je je ook in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas op zo’n felgekleurd basketbalveld uitleven. Basketbalspeelster Ann Wauters opende er eind juni het geüpgradede basketbalveld op het Jan Breydelplein. En een ding is zeker: streetartkunstenaar Lindert Steegen heeft de buurt met zijn laatste creatie nieuw leven ingeblazen. Het ontwerp is een reflectie van de speellijnen en speelvlakken van de basketcourt en een knipoog naar de rijke art-decogeschiedenis van de stad. Voor zijn kleureninjectie had hij maar liefst 175 liter verf nodig.

Nieuwe Graanmarkt in Brussel


Ook het basketbalplein op de Nieuwe Graanmarkt in Brussel kreeg deze zomer een opvallende make-over. De organisatie Bball in the Sky, kunstenaar Dema One en de Stad Brussel sloegen de handen in elkaar om het terrein te verfraaien, en hoe! Geen mengelmoes aan kleuren en figuren, wel een abstract werk dat sporten in de open lucht weer hip moet maken én de buurt een opkikker vanjewelste geeft.

Diest


Ons favoriete kunstwerk vind je in Diest. Daar kan je op het basketbalveld van het Stedelijk Sportstadion De Warande in het Warandepark een gigantische slapende vos spotten. De Belgische streetartkunstenaar DZIA liet er in 2018 zijn verbeelding de vrije loop en kreeg de eer om het tweede hypercourt van ons land op zijn naam te zetten. Hij had amper twee dagen nodig om het grijze terrein op te leuken met zijn prachtige kunstwerk dat vandaag nog steeds heel wat bekijks heeft.

Kerkstraat in Antwerpen


Geen graffiti, wel gekleurde mozaïeksteentjes in de Kerkstraat, want daar kan je in de schaduw van de Sint-Willibrorduskerk een potje basketbal spelen op een gigantisch (stenen) tapijt dat ontworpen werd door kunstenaar Bren Heymans. Hij liet zich inspireren door de ontwerpen van de traditionele Marokkaanse tapijten en verwerkte daarin zowel een reflectie van de kerk als een basketbalveld. Het plein is dé ontmoetingsplek bij uitstek en doet intussen al meer dan 20 jaar dienst als verborgen parel van de stad.

Meer toffe hotspots:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '