Tijd voor verfrissing! Wij zochten en vonden dé negen (jawel) lekkerste ijssalons van Antwerpen. 100% plantaardig, viervoetervriendelijk of op z’n Italiaans? In de Scheldestad vind je ‘t allemaal.
Melt.
Twee jaar lang runden Bas en Lotte Borgo Gelato in Borgerhout, onlangs openden ze ijssalon Melt. in Antwerpen-centrum. Het koppel heeft steevast zes smaken in de scheptoog liggen: drie klassiekers, drie speciallekes en een vegan optie. Redactrice Laura kan de smaken chocolade en piña colada (kokosijs met ananasstukjes) alvast aanraden.
Waar? Lange Koepoortstraat 36
Meer info: getmelt.be
Gelato Milanese
Verscholen tussen de Kammenstraat en het Mechelseplein opende de Italiaan Roberto Milanese (yep, zo heet ie echt) in de zomer van 2020 ijssalon Gelato Milanese waar hij op-en-top ambachtelijk Italiaans ijs serveert. Denk aan mascarpone met vijgen en pistache-ijs met kraakverse pistachenoten uit Sicilië. Extra punten voor de stijlvolle branding.
Waar? Vleminckveld 6
Meer info? facebook.com/milanesegelato
IceLab NiceCream Creations
In haar zoektocht naar een plantaardig alternatief voor ijs besloot Hilde Gos simpelweg zelf een zaak te openen waar uitsluitend veganistisch lekkers over de toonbank gaat. Hier kan je kiezen uit maar liefst 29 plantaardige smaken, waaronder klassiekers zoals mokka en banaan, maar ook walnoot met vijgen of witte chocolade met gember. Tijdens de warme zomermaanden voorziet Hilde speciale hondenijsjes voor je trouwe viervoeter. In de winter kan je je verwarmen aan plantaardige Luikse en Brusselse wafels én pannenkoeken.
Waar? Oudevaartplaats 38
Meer info? icelab.be
Cremerie Germaine
Cremerie Germaine weet je telkens weer te verrassen met zijn nieuwe smaken en kunstwerkjes. Een frisco in de Belgische driekleur tijdens de voetbalgekte of een bolletje ijs met oogjes en chocoladehaar voor de allerkleinsten, Cremerie Germaine has it all. Pluspunt: het uiterst stijlvolle ijssalon – die tegelvloer! – bevindt zich op het bruisende Eilandje in Antwerpen. IJsjes likken terwijl je naar het MAS gaapt: beter wordt het niet! Enige tijd geleden opende uitbater Jan Vandewiele een tweede vestiging op de Dageraadplaats. Daar ligt de focus meer op plantaardig ijs.
Waar? Nassaustraat 13 en Dageraadplaats 29a
Meer info? cremeriegermaine.be
Bjornies
Kort nadat ijssalon Milad de deuren sloot, opende in hetzelfde pand Bjornies een derde vestiging. Bjornies is een begrip in Kontich en Boom, dus vond zaakvoerder Björn Boudin het hoog tijd dat ook ‘t stad kennismaakte met z’n ambachtelijk bereid Italiaans ijs. Op een boogscheut van het nieuwe Zuidpark kan je sinds april smullen van meer dan twintig smaken ijs en sorbets, waaronder plantaardig en lactosevrij ijs en suikervrije vanille. Voor de chocoladeliefhebbers onder ons: de stracciatella is hier out of this world.
Waar? Kloosterstraat 120
Meer info: bjornies.be
Gelato Giuliano
De familie Dheedene – bekend van de horecazaken Verso café, Matterhorn en Le Pristine – sloeg in april 2021 de handen in elkaar met chef-kok en artisanaal ijsbereider Julien Limbach. Het resultaat? Gelato Giuliano, een classy ijsbar vlakbij de Marnixplaats op het hippe Zuid. Hier kan je je ijsje krijgen in een potje, op een hoorntje of... op een knapperige brioche. Ook wat smaken betreft, denken ze bij Gelato Giuliano al eens graag out-of-the-box. Wat dacht je van Siciliaanse amandel, matcha-bergamot of cassis met Thaise basilicum?
Waar? Karel Rogierstraat 1
Meer info? gelato-giuliano.com
Gelato Factory
IJssalon Gelato Factory is sinds 2010 een vaste waarde op het Antwerpse Zuid. Uitbater Herman Tackaert was voorheen jurist en gooide z’n carrière om nadat ie kort na de economische crisis in 2008 zijn baan verloor. Tackaert trok naar Italië waar hij een opleiding tot ijsbereider (‘gelatiere’) volgde en serveert in zijn salon dan ook uitsluitend échte Italiaanse gelato, sorbet en yoghurtijs. In zijn koeltoog kan je steevast kiezen uit maar liefst twintig overheerlijke smaken, inclusief regelmatig wisselende specials zoals chocolade met zoute boterkaramel, kurkuma-honing-pistache of sorbet van clementines.
Waar? Verschansingstraat 57
Meer info? gelatofactory.be
Borgo Gelato
Hoewel Borgo Gelato reeds aan z’n derde eigenaar toe is, blijft het succesrecept onveranderd. Günther Van Loon, die het ijssalon in mei 2024 overnam, bereidt z’n smeuïge ijs nog steeds op de Italiaanse, artisanale manier. Denk: luchtig, met minder vet en suiker, maar heerlijk van smaak. Van Loon heeft zowel klassiekers als chocolade, fior di latte en amarena op de kaart staan, maar kleurt ook al eens graag buiten de lijntjes met smaken à la ricotta-saffraan, granaatappel-basilicum en yoghurt-abrikoos.
Waar? Sint-Janstraat 50
Meer info? borgogelato.be
Compagnie Belge
Eva Van Wambeke mag zich sinds de zomer van 2018 de trotse eigenares van ijssalon Compagnie Belge noemen. Na haar opleiding tot patissier en chocolatier specialiseerde ze zich in het maken van artisanale gelato. Maar ook liefhebbers van milkshakes, Brussels en Luikse wafels, koffie en biologische thee zijn hier aan het juiste adres.
Waar? Grote Markt 16
Meer info? compagniebelge.com
Meer toffe hotspots in Antwerpen: