Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty Images

7 manieren om geld te besparen tijdens de feestdagen

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Feestjes, cadeaus, happy hours, ... Geen periode zo duur als de feestdagen. Gelukkig bestaan er tal van manieren om geld te besparen tijdens de kerstperiode waardoor je het nieuwe jaar níét in het rood start.

1. Huur je feestoutfit


Sta je erop om op elk kerstfeestje in een andere outfit te verschijnen? Leuk, maar prijzig! In plaats van voor elk feest een nieuwe jurk te kopen, kan je er beter een huren. Moderedactrice Catherine Kosters schitterde vorige week nog op een event in een jurk van ba&sh die ze huurde bij Closet in the Cloud.

2. Doe van White Elephant met je vriendinnen


Elke vriendin van een persoonlijk geschenk voorzien, kan al snel duur uitvallen. Zeker als je een grote vriendenkring hebt. In plaats van hen allemaal apart een cadeau te schenken, is het voordeliger van een White Elephant-feestje te organiseren. Bij dit concept word je verwacht een generiek geschenk mee te nemen waar iedereen blij mee zou zijn. Denk aan een fles wijn, een geurkaars, kraslotjes, erotische speeltjes, you name it!

3. Doe van Secret Santa met je familie


Een cadeau kopen voor iedere opa, tante, neef en zus (+ aanhangsels) wordt al snel een dure grap. Organiseer daarom een Secret Santa-feestje waarbij je op voorhand namen trekt en een cadeau koopt/maakt voor één persoon. Zelfs als dat ene cadeau ietsje duurder mag zijn, zal het nog altijd goedkoper uitkomen dan wanneer je 15 x een geschenk van 10 euro moet voorzien.

4. Organiseer een potluckfeestje


Afgezien van de afwas achteraf is er niets zo leuk dan een (kerst)feestje organiseren. Ware het niet dat je diep in je buidel zal moeten tasten indien je al je gasten van drank en eten wil voorzien. Dé oplossing? Een potluckfeestje. Oma en opa zorgen voor de drank, je ouders voor de hapjes, je broer voor het dessert en zo hoef jij enkel nog het hoofdgerecht te voorzien. Simpel, maar geniaal.

5. Spreek een budget af (en hou je eraan)


De meest voor de hand liggende reden waarom je in januari telkens weer in het rood eindigt, is het feit dat je je niet aan het vooropgestelde budget houdt. Vóór je gaat kerstshoppen, is het altijd een goed idee om je maandelijks budget onder de loep te nemen en uit te rekenen hoeveel je ervan kan missen. Indien nodig kan je niet-essentiële uitgaven (die dagelijkse meeneemkoffie ter waarde van € 3,5, bijvoorbeeld) in de weken voor kerstmis schrappen.

6. Overweeg kosteloze cadeaus


In plaats van het dichtstbijzijnde winkelcentrum in te duiken, moet je er misschien eens bij stilstaan dat je je vrienden en familie even goed gelukkig kan maken met een kosteloos cadeau. Kraamkost voor die pas bevallen nicht, een avondje babysitten zodat je broer zijn partner nog eens uit eten kan nemen, de hond van je grootouders uitlaten of hun auto wassen. Niets zo mooi als een cadeau dat met liefde wordt geschonken.

7. Omarm gratis activiteiten


Feestjes, cadeaus, happy hours, ... Geen periode zo duur als de feestdagen. Gelukkig kan je rond kerstmis ook tal van activiteiten doen die je geen rib uit je lijf kosten. Een wandeling doorheen je favoriete park wanneer het net heeft gesneeuwd, een kerstfilmmarathon bij vriendinnen thuis, ... Keuze te over!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '