Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
too good to go

De voedselverspilling-app daagt je uit met de nieuwe challenge ‘New Year, New Me’.

UITGETEST: Redactrice Evi probeerde een week lang alleen maar eten te kopen via Too Good To Go

Evi Van Houdt

Hoewel de maand januari al om is en we de meeste goede voornemens alweer uit het raam gekegeld hebben, roept Too Good To Go op om ook in februari extra hard te letten op voedselverspilling. Ze lanceren de ‘New Year, New Me’-challenge, die je uitdaagt om een week lang alleen maar eten te bestellen via de app. Redactrice Evi ging die challenge met veel plezier aan.

Dat onze voedselconsumptie een grote impact heeft op de afvalberg, beseffen we maar al te goed. Naast minder vlees en vis eten en vaker kiezen voor plantaardige of lokale producten, proberen we dan ook om voedselverspilling zo goed mogelijk tegen te gaan. Too Good To Go zet z’n schouders mee onder die uitdaging en probeert me de gloednieuwe ‘New Year, New Me’-challenge nog meer mensen aan te zetten om voedsel van de afvalberg te redden. Dat door een week lang enkel eten te bestellen via de app.

New Year, New Me

Hoewel ik niet echt fan ben van goede voornemens, sprak deze challenge me wél aan. Overheerlijk eten uitproberen – dat anders in de vuilbak belandt – en er mijn steentje aan de planeet mee bijdragen? Sign me up! Al was het heus niet zo gemakkelijk als het op het eerste gezicht lijkt. Een week lang alleen maar eten wat je in één van je magic bags vindt, is niet zo evident voor een fervente planner zoals ik, zo blijkt.

Maandag

Op zondag begon ik aan de challenge door de app af te schuimen en bestelde ik twee pakketjes bij Carrefour om op maandag af te halen, telkens voor € 3,99 per zak. Niet omdat dat de dichtsbijzijnde winkel is, maar wel omdat het de enige supermarkt in mijn dorp is die meedoet aan Too Good To Go. De twee pakketjes, een gewoon verrassingspakket en een veggiepakket, waren heerlijk. Voor nog geen vier euro per zak kregen we verschillende groenten en fruit, waaronder ananas, sinaasappelen, bananen, prei, kleine paprika’s en sla. Ook brood was er in overvloed aanwezig: een zak sandwiches, een toastbrood uit mie, vier gekleurde donuts en een boerenbrood van de bakkerij. Daarnaast zaten er nog twee zakken krielaardappelen in.

Ik had in de winkel al meteen de inhoud van de zakken bestudeerd, om zo een maaltijd voor die avond te bedenken. Bij de eerste twee zakken was het simpel: we zouden prei in witte saus eten, met patatjes en varkenskoteletjes. Melk en bloem voor de saus hadden we al in huis. Het enige wat we dus nog moesten kopen was het vlees. Als dessert aten we met z’n allen van de ananaspartjes en de donuts kwam mijn lief met veel plezier halen.

to good to go

Dinsdag

De dag erna bestelden we opnieuw zo’n magic bag bij Carrefour, al viel die helaas zwaar tegen. De inhoud? Drie zakken sla, een grote blok raspkaas en zes geitenkaasjes – die allemaal de avond zelf nog zouden vervallen. En hoewel we echt ons best gedaan hebben, krijg je zelfs met alle goede wil van de wereld, geen drie zakken sla op, op één avond.

Daarnaast haalden we voor € 3,99 een maaltijd af bij Lunch Garden, die zich vlak naast de supermarkt bevindt. Al viel die maaltijd ook wat tegen. Hoewel de puree van de Lunch Garden onberispelijk is, waren de drie witte pensen niet zo lekker. Maar wat me vooral stoorde: er stond niet bij voor hoeveel personen de maaltijd zou zijn en ik kon dit ook nergens ingeven. Zo aten mijn ouders en ik elk één pens en een klein beetje puree. Gelukkig hadden we nog brood van de dag ervoor over, dus maakten we ook nog croque-monsieurs – met héél veel sla – en een overschotje kaas en hesp dat we thuis nog hadden liggen.

Woensdag

Op woensdag besloot ik het over een andere boeg te gooien: ik bestelde drie pakketjes. En geloof me: ze waren stuk voor stuk geweldig. Eén pakket haalde ik bij een Italiaans winkeltje waar ik twee stukken pizza quattro formaggi en een panini met parmaham en kaas kreeg voor € 3,99. Vervolgens haalde ik ook een doos op voor € 3,99 bij de Aziatische supermarkt in onze buurt. Daar werden we verwend met een gigantische doos vol lekkers zoals noedels, bouillon voor soep en curry. Ten slotte bestelde ik bij La Délice in Mechelen voor € 4,99 de lekkerste dessertjes om mee af te sluiten: van een speculoosdonut over een Marokkaans gebakje met amandelen tot een cakepop met brownie! Laat ons zeggen dat we die avond geen evenwichtig avondmaal hebben gegeten, maar wel enorm lekker!

Donderdag

Ook de dag erna kon ik nog genieten van de overschotjes. Zo at ik als ontbijt een sandwich uit de zak van maandag, nam ik de panini mee naar het werk als middageten en verorberde ik een stukje cake dat nog over was, als vieruurtje. Al moet ik toegeven dat ik daarna de moed een beetje begon op te geven. Elke dag actief bezig zijn met het constant checken van de Too Good To Go-app en je werkritme daar aan aanpassen is best vermoeiend. Ik geef dan ook toe dat we die avond gewoon spaghetti hebben gegeten, gemaakt met ingrediënten die we allemaal nog in huis hadden. Wel met de paprika’s uit de allereerste magic bag!

Die avond bestelde ik nog voor € 19,99 ons eerste leverancierspakketje. Het ging om een verrassingsdoos vol producten van Knorr, die niet meer bij een winkel terecht konden door een productiefout of overproductie. Natuurlijk kan je zo’n pakketje niet zomaar ophalen bij de fabriek. Ze leveren die dus gewoon aan huis!

Vrijdag

De dag erna kon ik al meteen gebruik maken van het uitgebreide Knorr-pakket. Al zaten er wel érg veel bussen soep in. Acht liter om precies te zijn. Al zijn ze wel goed tot eind februari, dus ik heb nog een hele wintermaand soep, yum! Daarnaast kregen we instant noodles en pasta, hollandaisesaus en groentebouillon. Ik at de noedels dan ook meteen als lunch: getest en goedgekeurd! Maar op vrijdagavond borrelde er een andere goesting: die voor frietjes. Sorry Too Good To Go, maar we gingen naar het frituur!

Zaterdag

Op zondag was m’n lief jarig, dus ging ik zaterdag op zoek naar een taart die ik via de Too Good To Go-app kon scoren. Via Les Tartes de Françoise tikte ik dan ook een heerlijke cheesecake met frambozencoulis op de kop, voor € 8,50, minder dan de helft van de prijs dus! Hoewel er in de beschrijving op Too Good To Go stond dat ik vier stukjes taart zou krijgen, kreeg ik een volledige taart mee naar huis. Een stukje planeet gered en de prijs voor het beste lief? Check!

Voordelen

  • Je helpt er de planeet mee en redt eten van de afvalberg.
  • Je spaart er veel geld mee uit. Als ik alle producten rechtstreeks in de winkel gekocht zou hebben zou het me bijna € 100 meer gekost hebben.
  • Je leert nieuwe restaurants, winkels en bakkerijen kennen in de buurt.
  • Elke dag is een kleine verrassing.

Nadelen

  • Als je in een dorp woont – zoals ik – zijn de opties beperkter of moet je al snel de auto nemen.
  • Je moet flexibel zijn om tijdens de ophaaltijden te kunnen langsgaan.
  • Als je niet van thuis werkt/niet in een grote stad werkt is het moeilijk om overdag pakketjes te scoren.
  • Je weet nooit of je besteld pakketje een volwaardige maaltijd zal zijn – wat ook heel duidelijk zo wordt aangegeven in de app trouwens – waardoor je vaak ter plekke nog een gerechtje moet verzinnen.

Tijdens de challengeweek bestelde ik in totaal negen pakketjes bij verschillende winkels, bakkerijen en restaurants voor mij en mijn ouders. Het ene pakket was al wat indrukwekkender dan het andere, al hangt dat natuurlijk ook af van wat er beschikbaar is.

Het was niet simpel, maar het kan wel lukken, met een beetje dedication en flexibiliteit weliswaar. Het is mogelijk om een hele week alleen maar eten te bestellen via Too Good To Go, al moet je er je planning wel echt naar schikken én creatief omspringen met je gerechten. Want hoe je het ook draait of keert: je krijgt nog steeds restjes en niet altijd volwaardige maaltijden.

Totaalbedrag

Ik at elke dag, bij elke maaltijd, iets dat ik via Too Good To Go gescoord had, mijn ouders deden dat enkel ‘s avonds en soms ook ‘s ochtends. In totaal spendeerde ik zo’n € 60 aan To Good To Go en kochten we nog voor € 13,26 aan eten extra om onze gerechten te maken.

Al moet ik ook wel toegeven dat we veel ingrediënten thuis al hadden liggen, zoals pasta voor de spaghetti en enkele groenten die we bij de noedels van woensdag hebben gemaakt. Onze duurste maaltijd van die week, waren dan ook de frietjes, die niet bijgeteld zijn in het totaalbedrag. In totaal spendeerden we dus € 63,26 aan (avond)eten voor ongeveer een week, met z’n drieën.

Maar van sommige dingen in de pakketjes genieten we nu nog steeds. Helaas zijn er ook een paar dingen in de vuilbak beland, zoals die zakken sla. Toch zette de challenge me wel echt aan het nadenken over hoe we met voedsel omgaan. Ik bestel niet meer elke dag Too Good To Go, maar check nu wel sporadisch de app op leuke aanbiedingen of lastminutepakketjes.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '