Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Dankzij deze tips zal je vuilbak minder snel vol zitten.

SAY WHAT?! Jaarlijks gooien wij per persoon gemiddeld 115 kilo voedsel weg

Het is vandaag Wereldvoedseldag. Nee, dat vieren we niet met een uitgebreid vijfgangendiner of een overvolle tafel, maar wel met een lijstje om voedselverspilling te vermijden. Want wist je al dat wij per jaar per persoon gemiddeld 95 tot 155 kilo voedsel weggooien? Hoog tijd om daar verandering in te brengen.


Op 16 oktober – tijdens Wereldvoedseldag – wordt er extra aandacht besteed aan de te hoge berg voedselverspilling. En dat blijkt nodig te zijn, want in Europa kieperen we jaarlijks per persoon gemiddeld 95 tot 115 kilo voedsel de vuilbak in. Dat blijkt uit cijfers van IT&M, een bedrijf dat een aantal bekende producenten van keukenapparatuur in de Benelux vertegenwoordigt.

Die massa aan voedselverspilling kan je vergelijken met een stevige babyolifant. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Deze 10 tips zetten je alvast op weg.

Organiseer een restjesdag


Donderdag veggiedag, vrijdag visdag, dus waarom geen restjesdag introduceren? Die aardappelen, gekookte groenten en dat stukje vlees smaken enkele dagen later nog perfect. Even opwarmen en klaar is Kees!

https://giphy.com/gifs/food52-food-easter-52-9VtjkDRdbLJVC

 

Haal de nieuwe FreshSaver in huis


Dankzij deze handige uitvinding van FoodSaver vacumeer je in no time een zakje met vers voedsel. Op die manier bewaar je je leftovers luchtledig en gaan ze langer mee. Voor 89 euro is de FreshSaver helemaal van jou.

Maak een boodschappenlijstje


En hou je er dan ook aan. Yep, in de winkel worden we verleid door van alles en nog wat, maar toon je karakter en koop alleen maar wat er op je lijstje staat. Kleine extra tip: ga ook nooit winkelen met een lege maag.

https://giphy.com/gifs/go-team-you-can-do-it-yoJC2K6rCzwNY2EngA

 

Appels met een bluts zijn ook lekker


Het is niet omdat er een kleine deuk in je appel zit, dat die niet meer lekker smaakt. Je snijdt je groenten en fruit waarschijnlijk toch in kleine stukjes, dus op je bord ziet niemand welke vorm ze hadden. Aha!

https://giphy.com/gifs/oh-edition-maIEBUU5OmrMA

 

Overrijp is oké


Heeft je appel dan toch té veel blutsen? Gooi hem dan in je smoothie en begin je dag gezond. Santé!

https://giphy.com/gifs/satisfying-re-smoothie-cCMO67qJcVXQA

Organiseren is een must


Leg net zoals in de winkelrekken de artikels met een snellere vervaldatum vooraan in je koelkast of voorraadkast. Op die manier eet je eerst de oudste producten op.

https://giphy.com/gifs/fallontonight-jennifer-garner-alexander-and-the-terrible-horrible-no-good-very-bad-day-IFDOyAbgphtfy

Koop een kip (of twee)


Heb je nog een lege plek in je tuin? Koop dan een paar kippen. Die dieren springen een gat in de lucht als jij hen verwent met je etensrestjes.

https://giphy.com/gifs/fandor-movie-scene-film-stroszek-3oEdv5jk7miq98Jv0c

Juiste temperatuur


Leg je verse producten in de koelkast, maar stel dan wel de juiste temperatuur in. Een goede koelkast staat ongeveer op 4 graden Celsius.

https://giphy.com/gifs/warnerarchive-classic-film-susan-slept-here-3osxY9XiM3ns7UJMiI

 

Sharing is caring


Heb je echt te veel gekookt? Steek de overschotten dan in een potje en doe je buurvrouw, je beste vriend of je opa er een plezier mee.

https://giphy.com/gifs/nickelodeon-friends-food-l2SqgDfSjwC5zgL2U

Introduceer een composthoop


Ben je niet zo voor kippen? Wil je toch meer plaats in je vuilbak creëren? Maak dan een composthoop in je tuin. Je doet er duizenden insecten een plezier mee en jouw vuilbak zal snel krimpen. WIN-WIN!

https://giphy.com/gifs/ufc-mma-ufc-205-3o7TKqVlkWXyeezUJO

[td_smart_list_end]

 

Als jij deze tips toepast, zijn wij er nu al zeker van dat deze cijfers tegen volgend jaar gedaald zullen zijn. Good job!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '