Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
recepten mission masala
© Studio Legein en Eat Dust

Van naanbrood tot een oldskool curry met kip.

RECEPTEN: 4 Mission Masala-gerechten die je lekker zelf wil maken

Pavan Bajwa ken je vast als oprichter van de populaire Mission Masala-restaurants, waar je het beste uit de Indiase keuken proeft. Wij bladerden even door haar vrolijke kookboek, en onderstaande gerechten zetten wij alvast op ons weekmenu!

Zacht en puffy naanbrood

Dit heb je nodig (voor 8 stuks)

  • 1 kl suiker
  • 150 ml warm water
  • 5 g bakkersgist
  • 500 g standaardbloem
  • ½ kopje yoghurt (natuur)
  • ¾ kl zout
  • 1 el neutrale olie (+ meer om te koken)
  • 3 el gesmolten boter

Zo maak je het

1. Meng de suiker in het warme water en strooi er de gist in. Laat 10 minuten staan tot het mengsel schuimig is. Meng de bloem, de yoghurt, het zout, de olie en het gistmengsel in een kom of rechtstreeks op het werkvlak. Wanneer het mengsel een deeg wordt, kneed je het 8 à 10 minuten tot het glad en elastisch is. Doe wat olie op het deeg, dek af en laat één uur (of tot het verdubbeld is in grootte) rijzen.

2. Sla de lucht uit het deeg en verdeel het in 8 gelijke stukken. Maak van elk deel een bol, die je vervolgens uitrolt tot een ovaal van 20 cm grootte en ± ½ cm dikte.

3. Laat een gietijzeren pan of zware steelpan zonder vetstof zeer heet worden. Bak elke naan 1 à 2 minuten aan elke kant tot het brood geschroeid is en begint op te bollen. Bestrijk met gesmolten boter en wikkel in een schone doek.

Tip: voor een knoflookvariant druk je voor het bakken wat fijngehakte knoflook en gehakte koriander in één kant van het deeg. Bak eerst met de knoflookkant naar beneden. Werk af met knoflookboter voor meer pit.

© Studio Legein en Eat Dust

Bhurji-eieren (Indiase roereieren)

Dit heb je nodig (voor 2 personen)

  • 2 el olie of ghee
  • 1 kl komijnzaad
  • 1 kleine ui, gehakt
  • ½ tomaat, gehakt
  • 1 kl groene chilipeper, gesnipperd
  • ½ kl kurkuma
  • ½ kl zout
  • ½ kl garam masala
  • 6 grote eieren, opgeklopt
  • Een klontje boter
  • 1 el koriander, fijngehakt

Zo maak je het

1. Verhit de olie in een pan en bak het komijnzaad tot het begint te knetteren.

2. Voeg de stukjes ui toe en bak tot ze lichtbruin zijn. Voeg de stukjes tomaat toe en bak ze gaar. Voeg de chilipeper, de kurkuma en het zout toe. Bak nog enkele minuten.

3. Voeg de garam masala toe en roer er de eieren voorzichtig door tot ze gaar zijn. Haal van het vuur, roer er het klontje boter door en werk af met de koriander.

© Studio Legein en Eat Dust

Oldskool curry met kip

Dit heb je nodig (voor 6 personen)

Voor de kipmarinade

  • 1,2 kg kippendijen, in stukken van 4 à 5 cm
  • 100 g gemberknoflookpasta
  • 2 kl kurkuma
  • 1½ kl zout
  • sap van ½ limoen

Voor de currybasis

  • 50 g plantaardige olie
  • 2 el komijnzaad
  • 8 à 10 peulen groene kardemom
  • 5 laurierblaadjes
  • 2 kleine kaneelstokjes (± 3 cm)
  • 600 g rode ui, fijngehakt
  • 2 kl roze Himalayazout
  • 60 g gember-knoflookpasta
  • 600 g tomaten, gepureerd of glad gemixt
  • 2 kl kurkuma
  • 1½ el chilipoeder
  • 3 el korianderpoeder

Om af te werken

  • 2 kl groene chilipepers, fijngehakt
  • 2 el verse koriander, fijngehakt
  • 200 ml kokosmelk

Zo maak je het

1. Marineer de kippendijen met de gember-knoflookpasta, de kurkuma, het zout en het limoensap. Laat minstens 30 minuten rusten terwijl je de basis bereidt.

2. Verhit de olie in een pan met een stevige bodem. Voeg het komijnzaad, de kardemompeulen, het laurierblad en de kaneel toe. Laat de kruiden hun aroma vrijgeven.

3. Voeg de uien en het zout toe. Kook op middelhoog vuur tot het water uit de uien is getrokken en ze een goudbruine kleur hebben. Wees geduldig, want dit is de basis van je smaak.

4. Voeg de gember-knoflookpasta toe en bak 1 minuut tot de rauwe geur verdwijnt. Voeg de tomaten toe en kook ze tot die olie afscheiden. Dat kan 10 à 15 minuten duren. Roer vaak. Voeg de kurkuma, het chilipoeder en het korianderpoeder toe. Bak de kruiden zo’n 2 minuten tot ze geurig zijn.

5. Voeg nu de gemarineerde kip toe. Bak de kip in de masala en zorg dat alle stukjes goed bedekt zijn. Laat een paar minuten zonder deksel bakken om de smaak te behouden. Voeg water toe tot alles onderstaat en laat zachtjes sudderen tot de kip zacht is en de curry is ingedikt. Dat duurt 20 à 25 minuten.

6. Roer er de groene chilipeper en kokosmelk door. Laat nog eens 2 à 3 minuten sudderen. Werk af met verse koriander.

© Studio Legein en Eat Dust

Bang Bang Bhaji’s

Dit heb je nodig (voor 8 à 10 porties)

Voor het groente- en kruidenmengsel

  • 250 g ui, in dunne plakjes
  • 15 g koriander, gehakt
  • 50 g spinazieblaadjes, gehakt (ook de steeltjes)
  • 100 g bloemkool, in stukjes van 2 à 3 cm
  • 100 g aardappel, in schijfjes van 2 à 3 cm

Voor het beslagmengsel

  • 300 g kikkererwtenmeel
  • 400 ml ijskoud water, bruiswater of je favoriete bier
  • 3 g korianderzaad
  • 3 g ajowanzaad
  • 5 g komijnzaad
  • Een snuifje gedroogde fenegriek
  • 2 g kurkumapoeder
  • 5 g chilipoeder
  • 15 g zout

Zo maak je het

1. Snij alle groenten en kruiden. Zet even aan de kant. Meng alle droge ingrediënten en de specerijen in een kom: dit is de basis voor je beslag.

2. Voeg geleidelijk aan water toe en klop alles tot een dik en glad mengsel. Giet het beslag over de groenten en meng met je handen tot alles goed bedekt is.

3. Verhit olie in een friteuse of zware pan. Test de temperatuur met een plakje ui: het moet zachtjes pruttelen. Maak met een eetof ijslepel kleine balletjes van het bhaji-mengsel. Bak de balletjes tot ze goudbruin en gaar zijn. Draai ze daarbij af en toe om.

© Studio Legein en Eat Dust

Meer lekkers vind je in ‘Mission Masala – Eat India’ van Pavan Bajwa – € 29,99 – Uitgeverij Lannoo – shop hier.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '

Commerciële boodschap