Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Nieuwe studie toont aan: koolhydraten verbannen heeft geen zin

Eet jij nooit nog pasta, brood of rijst omdat je wil vermageren? Dan kan je die ingrediënten maar beter snel weer op je boodschappenlijstje zetten, want onderzoekers hebben nu ontdekt dat helemaal geen koolhydraten eten grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.


Als we willen vermageren, zijn koolhydraten en suikers vaak de eerste dingen die we uit ons voedingspatroon schrappen. Effectief is het zeker, maar gezond is het allesbehalve. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat een koolhydraatarm dieet net slecht is voor je gezondheid. Ook als je bewust net meer pasta en rijst gaat eten, worden de risico’s op gezondheidsproblemen groter.

De studie werd gepubliceerd in The Lancet Public Health en er werden meer dan 15.400 testpersonen voor ondervraagd. Die moesten een aantal vragenlijsten invullen die onder andere over hun voedingspatroon en hun portiegrootte gingen. Zo konden de wetenschappers zien hoeveel calorieën ze binnenkregen via koolhydraten, vetten en proteïnen.

Vervolgens werden de resultaten vergeleken met zeven studies die in het verleden werden afgenomen. Zo liep het aantal testpersonen al makkelijk op naar 430.000 mensen. Bovendien werden alle deelnemers aan het huidige onderzoek 25 jaar lang opgevolgd. Wat bleek nu uit de resultaten? De personen bij wie minder dan 40 % van de ingenomen calorieën afkomstig waren van koolhydraten, liepen een honger risico om vroeger te sterven. Dat was ook het geval als het percentage hoger was dan 70 %.

Evenwichtig voedingspatroon


Als het percentage rond 50 % lag, werd de levensverwachting van de testpersonen opnieuw groter. Zo zou iemand met een gebalanceerd voedingspatroon tot 33 jaar langer leven dan iemand die net geen of juist overdreven veel koolhydraten eet.

De hoeveelheden die je eet, zijn dus ontzettend belangrijk. Zo moet je ook oppassen met vetten en vlees. Je moet namelijk proberen om je proteïnen en vetten uit plantaardig voedsel te halen, zoals bijvoorbeeld avocado’s en noten.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '