Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Het antwoord zal je vast verrassen!

AHA: dit drankje hydrateert het best

Annelies Hart

Het is altijd belangrijk om genoeg te drinken maar nu het warm is , is dat nog meer aan de orde. Tijd om op zoek te gaan naar het drankje dat je het best hydrateert. Water, toch? Misschien niet…

Goed gehydrateerd zijn is essentieel voor een goede werking van het lichaam. Gezondheidsspecialisten verklaren dat je tussen de 1,5 en 2 liter water per dag moet drinken, afhankelijk van je behoeften. Maar is water de meest hydraterende drank? Niet echt, volgens een onderzoek door onderzoekers van de St Andrews University in Schotland.

Voor hun onderzoek vergeleken de wetenschappers de hydraterende eigenschappen van verschillende dranken, gebaseerd op de snelheid van hydratatie en de duur van hydratatie in verhouding tot het ingenomen volume. Hoe verrassend het ook lijkt, het onderzoek toont aan dat vloeistoffen met een beetje suiker, vet en proteïne betere hydraterende eigenschappen hebben dan water.

Verrassende top 3

En dus vinden we, vóór water, op de eerste, tweede en derde plaats: magere melk, rehydratatieoplossingen zoals Dioralyte, en sinaasappelsap. Plat water staat op de vierde plaats, gevolgd door Coca-Cola, koude zwarte thee, hete zwarte thee, sportdranken, bruisend water, bier en hete zwarte koffie.

Hoe kan dat nu? Neem bijvoorbeeld melk. Naast suiker, vet en eiwit bevat het natrium, dat als een spons werkt en water vasthoudt in het lichaam. Dit betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid minder plast met melk dan met water.

Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat deze top drie misschien beter hydrateert dan water maar je er minder van nodig hebt. Dranken met een hogere suikerconcentratie kunnen er langer over doen om uit de maag te komen, maar als ze eenmaal door de dunne darm zijn, zal het lichaam de suiker afvoeren door zijn eigen waterreserves aan te spreken. Een onderzoek om met een korreltje zout, en vooral met mate, te nemen. Santé!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '