Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

We moeten nog veel leren...

OEPS: deze 14 dingen mag je eigenlijk niet in de koelkast bewaren

Koel bewaren is een must voor sommige ingrediënten. Maar de koude temperaturen van de koelkast zijn voor andere dingen dan weer nefast voor de smaak en de textuur. Deze 14 dingen bewaar je best niet in de frigo. Oeps!


 

Ajuin

Ajuin

De koude van een koelkast kan ajuinen doen schimmelen. Vermijd direct zonlicht. Eens de ajuin aangesneden is, bewaar je hem wél beter in de koelkast in een afgesloten zakje.

Aardappelen

Aardappelen

De koude breekt het zetmeel in aardappelen af. Ze worden zoet en zanderig. Koele, droge ruimtes zijn beter voor onze schatjes van patatjes.

Watermeloen

Watermeloen

Bewaar volledige meloenen (watermeloen, cavaillon) op het aanrecht. Onderzoek heeft aangetoond dat de anti-oxidanten in meloen intacter blijven bij kamertemperatuur. Eens aangesneden bewaar je meloen drie à vier dagen in de koelkast.

Brood

Brood

Door brood in de koelkast te bewaren, droogt het uit en wordt het hard.

Koffie

Koffie

De vochtigheid in de koelkast is nefast voor de smaak van koffie of koffiebonen. Bewaar koffie(bonen) liever in een afgesloten doos.

Knoflook

Knoflook

Bewaar de intense looksmaak door de knolletjes in een droge, koele en geventileerde ruimte te bewaren. Eens de knol ‘geopend’ is, gebruik je hem het beste binnen de 10 dagen.

Honing

Honing

Honing kan kristalliseren en hard worden bij te koude temperaturen. Kamertemperatuur is ideaal.

Bessen

Bessen

Bessen smaken op hun best op kamertemperatuur. Je mag ze natuurlijk niet te lang laten liggen. Opeten is de boodschap. Spoel de bessen niet op voorhand, maar vlak voor je ze opeet.

Noten

Noten

Door koude temperaturen worden de oliën in noten minder snel ranzig, maar de nootachtige smaak verdwijnt wel. Noten met een omhulsel kunnen ook geurtjes absorberen uit de koelkast. Bewaar noten in een afgesloten doos. Heb je een voorraad noten in de koelkast liggen? Gooi ze niet weg, maar rooster ze kort voor gebruik. Zo komt de nootachtige smaak naar boven.

Tomaten

Tomaten

De koude temperaturen in de koelkast maken tomaten flets van smaak en melig. Bewaar ze op het aanrecht. Onrijpe tomaten leg je het beste op de vensterbank in het zonnetje. Overrijp? Dan maak je er gewoon tomatensaus mee.

Steenvruchten

Steenvruchten

Steenvruchten zoals perziken en nectarines rijpen het beste op kamertemperatuur. Zijn ze al rijp, maar kan je ze niet meteen opeten? Leg ze dan toch even in de fruitsectie van je koelkast.

Avocado

Avocado

Een avocado blijft lekker smeuïg op kamertemperatuur. Te koel wordt hij hard en zal je hem moeilijker kunnen verwerken tot guacamole bijvoorbeeld.

Appels

Appels

Leg appels gewoon in de fruitmand op je aanrecht. Dat ziet er nog mooi uit ook. Zijn ze twee weken na aankoop nog niet op? Leg ze dan toch even in de fruitsectie van je koelkast.

Chocopasta

Chocopasta

Niets vervelender dan onmogelijk smeerbare choco ‘s ochtends. Je zou voor minder een ochtendhumeur krijgen. De chocoladesmaak vermindert ook als de pasta gekoeld wordt. 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '