Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Paige Cody via Unsplash

Nummer 7 gaan wij alvast eens proberen!

8 familierituelen die het leven in quarantaine kunnen vergemakkelijken

Nu we in quarantaine zitten, volgen de dagen elkaar op en lijken ze ook allemaal ontzettend hard op elkaar. Daarom is het belangrijk om wat pit in je dagelijkse routine te steken. Om jullie te helpen, hebben wij alvast acht rituelen op een rij gezet die je dagen meer betekenis zullen geven.


Heb je moeite om je kroost te entertainen nu we al een paar weken in quarantaine zitten? Dan kan het helpen om dagelijks enkele kleine en simpele rituelen uit te voeren. Wij hebben alvast enkele ideeën op een rij gezet die je in je gezin kan implementeren.

1. Maak een activiteitenbox


Als je niet meer weet wat jullie samen nog kunnen doen, kan het helpen om een kleine brainstorm op poten te zetten. Neem er een aantal kleine stukjes papier bij en schrijf hier overal verschillende ideetjes op. Om je dag meer structuur te geven, kan je ze nadien ook bundelen om te zien welke activiteiten bij elkaar passen. Vervolgens kan je elke ochtend beginnen door het thema van die dag te bepalen.

2. Las een ontspanningsmoment in


Last van stress of voel je je soms angstig? Las elke dag een korte pauze in om even tot rust te komen. Je kan aan yoga of meditatie doen om eventuele spanningen te verlichten of kies een ontspannende activiteit naar keuze uit.

3. Stel een takenlijst op


Als je samen met je gezin in quarantaine zit, is het belangrijk om alle gezinsleden voldoende te betrekken. Schrijf dus per dag een aantal aangepaste taken op die iedereen vervolgens moet uitvoeren.

4. Neem een moment voor jezelf


Het is niet omdat jullie momenteel elke minuut van elke dag in dezelfde ruimte zitten dat jullie ook alles samen moeten doen. Wij zijn het niet gewoon om zo dicht op elkaar te leven, dus het is belangrijk om jezelf en andere personen uit je gezin wat rust te gunnen. Plan dus een moment in om even je batterijen weer op te laden. Maak bijvoorbeeld een wandeling, neem een lang warm bad of lees een boek in een afgesloten ruimte waar niemand je gedurende die tijd mag storen.

5. Haal een frisse neus


Nu we continu binnen zitten, is het belangrijk om af en toe een frisse neus te halen. Spreek dus met je gezinsleden af dat ze minstens een kwartiertje per dag moeten gaan wandelen. Al is het gewoon even het blokje om wandelen. Ideaal om even je geest te zuiveren en het draagt ook bij aan jullie algemeen welzijn.

6. Wees solidair


Momenteel zijn er heel wat mensen die het iets moeilijker hebben waaronder lokale bedrijven. Probeer dan ook om enkele winkels of zaken uit de buurt te ondersteunen. Zo maak je niet alleen jezelf, maar ook anderen gelukkig. Koop bijvoorbeeld een boek bij een Belgische boekenhandel of bestel een maaltijd bij een plaatselijk restaurant. Daarnaast hoef je ook niet per se geld uit te geven om solidair te zijn. Vraag aan je kinderen om een tekening voor oma en opa te maken en stuur deze op, pols eens bij je buren of ze iets van hulp kunnen gebruiken of stuur enkele postkaartjes naar je vriendinnen. Het zijn net die kleine dingen die we nu extra gaan appreciëren.

7. Lijst per dag 5 positieve dingen op


Wellicht het belangrijkste van allemaal? Positief blijven! Vind jij het alleen moeilijk om het goede eruit te halen terwijl alle dagen zo op elkaar lijken? Maak dan elke avond een lijstje en schrijf vijf positieve zaken op die je zijn bijgebleven. Ook hier mag het om iets heel kleins gaan. Denk bijvoorbeeld maar aan de prachtige bloemen die je zag tijdens je wandeling of een berichtje van een vriendin die je al lange tijd niet meer gehoord hebt.

8. Maak van elk weekend een feest


Momenteel is er maar weinig onderscheid tussen de weekdagen en het weekend. Toch is het belangrijk om ook hier nog steeds verschil in te maken. Organiseer bijvoorbeeld een filmavond voor je kinderen op vrijdagavond. Terwijl kunnen jij en je lief er een date night van maken. Of maak eens een lekkere brunch op zondagochtend. Gezellig, toch?!

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '