Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Upliving

En dat zonder je blauw te betalen!

Van kaal naar knus: met deze 9 tips vorm je je nieuwe woning om tot een gezellige thuis

De redactie

Een nieuw huis of appartement kan onwennig aanvoelen: kaal, kil en gewoon... nog niet ‘van jou’. Met deze tips vorm je je nieuwe woning op een snelle manier om tot een gezellige thuis, zónder je blauw te betalen.

1. Stof tot nadenken


In een nieuw appartement is de basis ‘hard’: tegels, beton, hout... Stoffen creëren gezelligheid. Denk aan dekens, kussens, tapijten, een wandtapijt... Ook materialen als rotan, bamboe, schapenvelletjes en hout zorgen voor warmte.

2. Je licht opsteken


Eén lichtknop aanknippen is doorgaans niet de beste manier om heel veel sfeer in huis te krijgen. Neem kleine lampjes en kaarsen mee als je niet goed kan inschatten hoe de verlichting in je nieuwe stekje is. Zo kan je, als er maar één fel lichtpunt is, al vanaf dag één van gezelligheid genieten.

3. Knipoog naar vroeger


Kijk eens rond in de kringwinkel of bij je ouders of grootouders en ga op zoek naar unieke spullen, of knutsel die zelf in elkaar. Van een oud tennisracket vervang je de draden door kurk, zodat je een origineel prikbord krijgt. Wil je een schommelstoel, maar heb je er niet genoeg plaats voor? Rijg tennisballen aan een touw!

4. Creatief met kleur


De kleuren van de items die je neerzet, is bepalend voor de sfeer. Ga je voor Scandinavisch met wit en hout, of voor exotisch met donkere tinten als bordeaux en diepblauw? Hou je van kleur, dan zijn felle tinten zeker een optie, maar hou er rekening mee dat je die sneller beu kan worden. Gebruik die dus liever in kussens en kleine items, zodat je door het jaar heen kan afwisselen.

5. Groen doen


Planten en bloemen brengen elke kamer meteen tot leven. Zet een wild boeket op tafel of plaats een grote plant in de kamer, en alles voelt meteen heel wat vrolijker aan. Ga voor makkelijke planten als een cactus, dracanea, sanseveria of ficus, zodat je er lang plezier van hebt.

6. Van mij!


Tijdens je eerste dagen in je nieuwe stekje zijn misschien nog niet alle meubelen er, maar je kan het je wel al eigen maken met kleine dingetjes. Denk maar aan je favoriete koffiemok (en koffie), sloffen, dekbedovertrek of televisiedekentje.

7. Geen showroom


Je kan alle spullen die je nodig hebt in één keer in een winkel shoppen, maar dan zijn ze niet echt persoonlijk en voelt je huis eerder aan als een meubelwinkel. Let ook op met hoe je spullen neerzet; het is je huis, géén showroom. Mix en match verschillende stijlen en wees niet bang om wat persoonlijke spullen in het zicht te leggen.

8. Muurbloempjes


De snelste weg naar persoonlijkheid in huis? Dat moet een gallery wall zijn! Hang verschillende lijstjes, prenten, quotes die bij je passen, foto’s en dergelijke bij elkaar voor een hoekje van jezelf. Mag je in je huurhuis niet boren (of eindig je altijd met tien slordige boorgaten)? Dan zijn er nog tal van handige ophangsystemen, zoals de zelfklevende spijkers van Tesa of de fotolijststrips van 3M. Tip: je kan je lijsten ook op de grond zetten. Dat oogt extra origineel én je muur blijft intact.

9. Schone slaapster


Een dekbedovertrek bepaalt de hele sfeer van je slaapkamer. Vervang die lelijke geërfde lakens door een overtrek met meer karakter. Crispy wit zorgt voor een fris en open gevoel, terwijl een donkere print eerder een intieme, mysterieuze sfeer creëert. Ook hier doen een plant en gezellig tapijtje het extra goed.

Tekst: Axelle Jaecques voor Upliving


 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '