Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Eline De Bruyne

De hashtag #cluttercore telt zo’n 45.000 posts op Instagram en meer dan 140 miljoen views op TikTok.

TRENDING: cluttercore verovert sociale media én ons interieur

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Een interieur dat bij je persoonlijkheid past, heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Dat onthult het jaarlijkse Life at Home Report van IKEA en vormt dus hét excuus om je interieur te vullen met leuke objecten en rommel. Maak kennis met cluttercore aka georganiseerde chaos.

Rommel maken is goed voor je. Qué? Jawel, volgens interieurexperts zou clutter (Engels voor ‘rommel’) ons welzijn bevorderen, relaties versterken en zelfexpressie stimuleren. Maar hoewel 85 procent van de Belgen het belangrijk vindt om zich thuis comfortabel te voelen, lijkt slechts 47 procent dat gevoel ook echt te ervaren.

Enter cluttercore. Creatieve oplossingen om je favoriete spullen te etaleren – denk aan vitrinekasten, wandplanken en een gallery wall – zijn hét geheim achter een georganiseerde en toch stijlvolle leefruimte waarin je je helemaal thuis voelt.

© IKEA

‘Een cluttercore-interieur draait om het bewaren van ditjes en datjes waar je gelukkig van wordt of die een sentimentele waarde hebben’, legt deco- en modestylist Harald Ligtvoet, bekend van tv-programma ‘Tussen 4 Buren’, uit.

Je hoeft dus niet aan het shoppen te slaan, het is zelfs leuker om te werken met wat je hebt. Ligtvoet raadt aan om eerst een overzicht van je spullen te maken en vervolgens composities samen te stellen tot je tevreden bent. ‘Wil je toch rust integreren in je interieur? Sorteer dan op kleur, grootte of soort’, luidt het advies.

‘Wie is het?’: de deco-editie

Thuis kunnen we onze creativiteit de vrije loop laten, maar slechts 52 procent van de Belgen vindt dat hun huis hun ware zelf weerspiegelt. Zij die geloven dat hun identiteit doorschemert in hun interieur, ervaren nochtans bijna dubbel zoveel positiviteit. Dat je stek effect heeft op je gemoed, valt dus niet te ontkennen.

Een object in meervoud werkt altijd. Ik noem het een één- twee-drietje voor een mooier geheel.

Dieter Van Den Storm

Voormalig designjournalist en creatief directeur bij MAD Brussel

Maar wat maakt een huis echt jóúw huis? Wel, in de wereld van cluttercore draait het om persoonlijke items en de herinneringen die ze oproepen. Die items voegen karakter en persoonlijkheid toe aan je woning en vormen een connectie met de mensen met wie je samenwoont.

De clutter in kwestie is geen rommel waar je stress van krijgt, maar het soort rommel waar je fier op bent en waar je dan ook maar al te graag mee wil pronken. De spullen in kwestie fungeren bovendien niet alleen als decoratie, maar ook als conversation starters.

© IKEA

‘Objecten met een ziel en waar een verhaal achter zit, geef je een bijzondere plaats in je woning. Of je ze nu hebt geërfd, gekregen of gevonden, die persoonlijke toets in je interieur zorgt ervoor dat je je er goed in voelt’, weet Dieter Van Den Storm, voormalig designjournalist en creatief directeur bij MAD Brussel. ‘Mijn persoonlijke tip? Een object in meervoud werkt altijd. Ik noem het een één- twee-drietje voor een mooier geheel.’

Minder perfectie, meer quality time

Baanbrekend is de trend zeker niet. Toch telt de hashtag #cluttercore zo’n 45.000 posts op Instagram en meer dan 140 miljoen views op TikTok. Het is alsof de wereld opgelucht ademhaalt. Hoera, er mag weer geleefd worden in huis!

© Eline De Bruyne

Nadat minimalistische Scandi- en Japandi-interieurs jarenlang trending waren en we onder invloed van opruimgoeroe Marie Kondo en haar leuze ‘een clean huis brengt rust in je hoofd’ massaal aan het ontspullen gingen, bleven we achter met een leeg, zielloos en koud interieur. Hoe zen we er ook van werden, ieder spoor van persoonlijkheid in ons huis werd ermee weggeveegd.

Hoe zen we ook van werden van al dat ontspullen onder invloed van Marie Kondo, ieder spoor van persoonlijkheid in ons huis werd ermee weggeveegd.

En laat eigenheid nu net datgene zijn waar cluttercore om draait en wat het van maximalisme onderscheidt. Het gaat ’m niet om hippe of dure spullen, wel om zaken die jij met trots wil tentoonstellen en die iets over jou als persoon vertellen. Geen overload (cluttercore en hoarden zijn twee zeer verschillende dingen), maar bewust gekozen items met een emotionele waarde.

Of die spullen al dan niet perfect bij elkaar passen, maakt niet uit. Streven naar het perfecte plaatje is passé en heeft plaatsgemaakt voor zelfacceptatie, flaws incluis. Dat geldt voor je leven, je garderobe en ook voor je interieur.

© Eline De Bruyne

‘De cluttercore-trend omarmt een georganiseerde wanorde, zolang die maar bijdraagt aan een gevoel van thuis zijn’, lezen we verder nog in IKEA’s Life at Home Report. ‘Zo bespaar je niet alleen tijd en energie, maar creëer je ook ruimte voor wat er echt toe doet: extra qualitytime met je geliefden.’

Dat lijkt ook Marie Kondo intussen te hebben begrepen. De koningin van het dwangmatig opruimen deed begin vorig jaar de wenkbrauwen fronsen toen ze tijdens een webinar ter promotie van haar boek ‘Marie Kondo’s Kurashi at Home: hoe je je ruimte kunt organiseren en je ideale leven kunt bereiken’ onthulde dat ze na de komst van haar derde kind haar opruimwoede definitief had, euh... opgeborgen. ‘Nu besef ik dat tijd doorbrengen met mijn kinderen voor mij het belangrijkst is’, klonk het. En als zelfs Marie Kondo de huiselijke chaos weet te omarmen, moet het jou zéker lukken.

How to cluttercore

  • Plaats een leeslamp bovenop een stapel boeken of magazines.
  • Vorm een paar vintage kratten om tot coole wandplanken.
  • Verstop je verzameling vazen, reissouvenirs of kandelaars niet langer, maar stel ze tentoon in een vitrinekast.
  • Beperk een gallery wall niet tot foto’s en posters, maar gooi ook eens een spiegel, wandlamp of -klok, reissouvenir, mand, bord, schilderijtje van de kringwinkel of zelfs een muziekinstrument in de mix.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '