Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Lekker spannend!

9 boeken voor wie niet genoeg kan krijgen van Scandinavische krimi

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist


De ideale work-life balance, stulpjes vol designmeubelen en dan zwijgen we nog over die verrukkelijke kanelbullar. Scandinaviërs lijken een mooi leventje te lijden, maar in de misdaadliteratuur is dat allesbehalve het geval. Daar worden ze geconfronteerd met de meest gruwelijke moorden en onheilspellende figuren. De uitgelezen lectuur dus om op koude dagen mee onder een fleecedekentje te duiken. Wij zetten dan ook met veel plezier 9 meeslepende boeken voor jou op een rijtje.

Bevroren goud – Cilla & Rolf Börjlind

Als aan het einde van een lange zomer de sneeuw wegsmelt in de bergen van Noord-Zweden, wordt het lichaam van een man gevonden die ongeveer twintig jaar daarvoor werd neergeschoten. De jonge rechercheur Olivia Rönning reist ernaartoe om de zaak te onderzoeken.

Op weg naar de vindplaats wordt hun helikopter verrast door een sneeuwstorm, en stort neer. Als Olivia bijkomt, ontdekt ze dat de piloot zwaargewond is geraakt bij de crash en dat de noodradio is vernietigd. Ze kan geen contact maken met de buitenwereld. Ze verlaat het wrak en weet een nabijgelegen huisje te bereiken. Maar Olivia blijkt niet de enige persoon op de berg die de waarheid probeert te achterhalen over de dode man. Als haar gepensioneerde oud-collega Tom Stilton hoort van Olivia’s verdwijning, verlaat hij halsoverkop zijn rustige bestaan in Thailand om haar te gaan zoeken.

€ 20,99 – Standaard Boekhandel

De verduistering – Karin Fossum

Sylvi en Miele checken in bij een hotel met hun zoontje Elias van vijftien maanden. In eerste instantie lijkt alles koek en ei: het echtpaar ziet er gelukkig uit en de kleine Elias wordt meteen door het voltallige personeel op handen gedragen. Maar dan gebeurt er iets afschuwelijks: Elias valt van het balkon van hun hotelkamer op de zesde verdieping en is op slag dood.

Konrad Sejer krijgt de zaak toegewezen. Het huwelijk van Sylvi en Miele blijkt niet zo gelukkig als werd gedacht en de geheimen die de twee proberen te verbergen, drijven hen steeds verder uit elkaar, tot ze lijnrecht tegenover elkaar staan. Hun verdriet en wanhoop maken de zaak er niet makkelijker op, en hoewel beiden verdacht worden, moet de politie hen laten gaan vanwege gebrek aan bewijs. De dood van het jongetje wordt afgedaan als een ongeluk, maar Konrad Sejer kan de zaak niet van zich afzetten. Hij vermoedt dat er veel meer aan de hand is dan bij het onderzoek boven tafel is gekomen.

Onze mening? Bij dit boek word je letterlijk in het verhaal gesmeten. Daardoor is het in het begin een beetje moeilijk om te volgen. Los daarvan is Karin een meester in het beschrijven van de menselijke psyche: de kwetsbaarheid, de tekortkomingen, de woede en de haat. Je kan de gedachtegang van de personages tot in de details volgen, maar dat maakt het soms wel een tikkeltje langdradig. PS het boek bestaat ook niet uit aparte hoofdstukken. Wel is het verhaal opgedeeld in drie luiken.

€ 19,99 – Bol.com

Glazen Vleugels – Katrine Engberg

Zaterdag 14 oktober. De afdeling hartbewaking in het Rigshospital van Kopenhagen. Een verpleegkundige vult een injectiespuit met een overdosis medicatie en loopt de kamer binnen van een oudere patiënt.

Vijf dagen eerder. Een bezorger maakt zijn rondje door het centrum van Kopenhagen en doet een macabere vondst: het naakte lichaam van een dode vrouw ligt in een fontein in een van de hoofdstraten van de stad. Symmetrische snijwonden zijn zichtbaar op haar hele lichaam – ze lijkt te zijn doodgebloed.

Rechercheur Jeppe Kørner krijgt de zaak toegewezen. Het onderzoek leidt hem en zijn team naar het hart van het zorgsysteem. Een wereld waar vuile ambitie en corruptie een grotere plaats innemen dan empathie en medemenselijkheid. En intussen tikken de uren weg tot de volgende moord…

Onze mening? Dit is het tweede boek dat ik lees van Katrine Engberg en ik had niet verwacht dat ze zichzelf nog zou overtreffen. Het verhaal bezorgt je werkelijk kippenvel, maar bevat ook voldoende grappige noten om even op adem te komen. PS wie graag in chronologische volgorde wil lezen, haalt best eerst ‘De krokodilvogel‘ in huis, het eerste boek van deze reeks.

€ 20,99 – Standaard Boekhandel

Zilveren vleugels – Camilla Läckberg

Net als Faye begint te denken dat de rust in haar leven is teruggekeerd, wordt ze plotseling weer in het nauw gedreven. Ze is in het buitenland een heel nieuw leven begonnen; haar ex-man Jack zit in de gevangenis en haar bedrijf Revenge is waanzinnig succesvol. Maar vlak voordat Revenge in de VS gelanceerd gaat worden, wordt het bedrijf serieus bedreigd en is Faye gedwongen naar Stockholm terug te keren. Met de hulp van een zorgvuldig geselecteerd team van vrouwen, gaat ze de strijd aan om haar bedrijf veilig te stellen – en om zichzelf en degenen die ze liefheeft te beschermen.

Onze mening? Camilla is een van de bestverkopende Zweedse thrillerauteurs, en wij begrijpen perfect waarom. Ze weet je aandacht zo vast te houden dat je uren aan een stuk kan doorlezen. Je blijft jezelf voortdurend afvragen wie Fayes leven tot een hel wil maken, maar telkens je een hoofdverdachte hebt, blijk je er faliekant naast te zitten. PS wie graag in chronologische volgorde wil lezen, haalt best eerst ‘Gouden kooi‘ in huis, het eerste boek van deze reeks.

€ 24,99 – Bol.com

De Katharinacode – Jørn Lier Horst

Het is weer de tijd van het jaar: voor de vierentwintigste keer pakt William Wisting het dossier van de verdwijning van Katharina Haugen. De zaak werd nooit opgelost en elk jaar belt Wisting met Katharina’s echtgenoot, Martin Haugen. Het terugkerende contact tussen de politieinspecteur en de weduwnaar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vriendschap. Maar dit jaar is het donker in Haugens huis als Wisting er aankomt. Haugen is spoorloos verdwenen.

Op dezelfde dag krijgt Wisting bezoek van Adrian Stiller, een jonge rechercheur van de afdeling Georganiseerde misdaad. Hij heeft een verband ontdekt tussen de verdwijning van Katharina en de zaak waar hij aan werkt. De samenwerking met de gecompliceerde Stiller blijkt een ware uitdaging voor de rustige, ervaren Wisting.

€ 20,99 – Standaard Boekhandel

Een heel gewoon gezin – Mattias Edvardsson

Ze zijn een heel gewoon gezin: Adam, zijn vrouw Ulrika en hun negentienjarige dochter Stella. Ze leiden een gerieflijk leven in een villawijk, met goedbetaalde banen en een uitgebreide vriendenkring. Tot Stella wordt gearresteerd op beschuldiging van moord op een man van bijna tweemaal haar leeftijd. Hoe kende ze deze zakenman, en vooral, welke reden zou ze hebben gehad om hem te doden? Adam gelooft in zijn dochters onschuld. Ulrika denkt echter dat ze iets verbergt. En Stella? Wat is haar kant van het verhaal? Hoe goed kennen Adam en Ulrika hun dochter, en elkaar? En hoe ver gaan ze om haar te beschermen?

€ 15 – Fnac

Sneeuwblind – Ragnar Jonasson

Siglufjörður: een idyllisch vissersplaatsje in het onherbergzame noorden van IJsland, dat alleen bereikbaar is via een smalle bergtunnel. Waar niemand zijn huis op slot doet en waar iedereen elkaar kent. Ari Thor, een jonge politieagent, begint er aan zijn eerste baan, ver van zijn vriendin in Reykjavík en ver van de demonen uit zijn verleden.

Wanneer een jonge vrouw halfnaakt in de sneeuw wordt aangetroffen, bloedend en bewusteloos, en een gerespecteerd schrijver zijn dood tegemoet valt in het plaatselijke theater, ontdekt Ari dat hij niemand in de kleine gemeenschap echt kan vertrouwen, en dat geheimen en leugens er een levenswijze zijn.

€ 20,99 – Bol.com

De meisjes zonder naam – Mikaela Bley

Op een koude winterdag wordt de 17-jarige Linn afgezet bij de meisjeskostschool Täcktaholm in Södermanland. Na enkele stormachtige jaren hoopt ze hier weer wat grip op haar leven te krijgen. Maar algauw raakt ze verwikkeld in enkele conflicten met haar nieuwe schoolgenoten. Wanneer een van de leerlingen spoorloos verdwijnt, realiseert Linn zich dat ze zelf ook gevaar loopt.

Dan krijgt misdaadverslaggever Ellen Tamm van TV4 bericht dat het ongeïdentificeerde lichaam van een meisje is gevonden vlak bij het stadje Nyköping. De politie classificeert de zaak als moord. Nadat het lichaam van een tweede meisje wordt gevonden reist Ellen af naar de kostschool, op zoek naar antwoorden. Ze moet de waarheid achterhalen voordat er nog meer meisjes sterven.

€ 20,99 – Bol.com

Quicksand, in dromen lieg je niet – Malin Persson Giolito

Maja was een gewoon meisje van achttien. Mooi, slim, van rijke komaf en populair. Nu wordt ze verdacht van moord op haar klasgenoten. Is ze medeplichtig aan de school shooting die zij als enige overleefde?nnAl maanden wacht ze op haar rechtszaak. Maanden waarin ze uitgroeide tot de meest gehate tiener van het land. En nu is het eindelijk tijd om de rechtszaal te betreden...

€ 15 – Bol.comMeer boeken om te verslinden: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '