Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Jolien beviel in oktober van Liyo, na een stresserende zwangerschap.

BABYB(R)ABBELS – Jolien (26): ‘Mijn toenmalige partner stond niet achter een kind en wou dat ik voor abortus koos’En plots sta je daar, met een baby in je armen. Van een kinderwens tot het moederschap: een kind op de wereld zetten is één grote rollercoaster. Jolien beviel in oktober van Liyo, na een stresserende zwangerschap. Sindsdien is ze alleenstaande moeder.Jolien (24) beviel in oktober van vorig jaar van haar zoontje Liyo. Omdat de vader van Liyo niet achter de zwangerschap stond, staat ze er nu helemaal alleen voor. ‘Aangezien ik al twee jaar te horen kreeg dat ik heel moeilijk zwanger zou kunnen worden, was het een beetje dubbel om te horen dat ik in verwachting was. Enerzijds was ik blij dat ik toch zwanger was, maar mijn toenmalige vriend stond niet achter de beslissing om het kleine wonder te houden en wilde liever dat ik voor abortus koos. Ik heb heel even getwijfeld om mijn relatie te redden, maar die zou toch nooit meer hetzelfde geweest zijn. We zijn nog even samen gebleven, maar wat later maakte hij toch een eind aan onze relatie. Via sms.’

Baby boy coming


‘Mijn zwangerschap verliep dus behoorlijk stresserend. Toen ik vier maanden zwanger was, belandde ik door stress en een inzinking in het ziekenhuis. Daarna heb ik besloten om hulp te aanvaarden en zo toch nog van mijn zwangerschap te genieten. Op dat moment heb ik ook een aankondiging gedaan met een letterbord en daarop de boodschap ‘so little but so loved, baby boy coming november ’19’. De reacties die ik daarop kreeg, waren overweldigend. Wetende dat ik een alleenstaande moeder zou worden, viel me toen wel zwaar. Mijn familie en vrienden organiseerden een babyshower en dat zij er allemaal waren, betekende zo veel voor mij. Ik krijg enorm veel steun van mijn ouders, grootouders en mijn twee beste vriendinnen. De papa van Liyo heeft nooit meer gestuurd of gevraagd naar zijn kind.’

Ik heb heel even getwijfeld om mijn relatie te redden, maar die zou toch nooit meer hetzelfde geweest zijn.


‘Op 38 weken en 3 dagen zwangerschap werd mijn bevalling ingeleid. Ik kon niets meer doen en was emotioneel een wrak. Hoewel ik droomde van een onderwaterbevalling, was mijn bevalling allesbehalve wat ik ervan verwachtte. Op een gegeven moment waren ze met man en macht op mijn buik aan het duwen en met de vacuümcup aan het trekken. Toen hij daar eindelijk was, werd hij meteen meegenomen. Ik werd platgelegd en raakte in paniek, maar gelukkig kon mijn mama met hem meegaan. Liyo ademde niet en moest gereanimeerd worden. Na een twintigtal minuten hoorde ik hem eindelijk wenen. En ook bij mij vloeiden er tranen van blijdschap! Voor het eerst voelde ik mij echt even terug gelukkig.’

Echte liefde


‘Ondanks dat ik nog steeds in behandeling ben om alles een plaats te geven, kan ik wel zeggen dat het moederschap me goed bevalt. Liyo betekent alles voor mij. Ik zou me geen wereld meer kunnen voorstellen zonder hem. Hij is degene die ervoor zorgt dat ik vooruit ga. Misschien niet in een rechte lijn, en met vele bochten en soms een terugval, maar ik kom er sterker uit dan ooit.’

Liyo is degene die ervoor zorgt dat ik vooruit ga. Dankzij hem kom ik er sterker uit dan ooit.


‘Wat me misschien het meest verbaasd heeft, is het feit dat het voelt alsof ik nooit echte liefde heb gekend tot ik Liyo in mijn armen had. Het leukste aan mama zijn, is mijn eigen kind elke dag zien opgroeien en veranderen, hem zien openbloeien tot een mooi en uniek persoontje. Elke dag opstaan met dat mooie lachje maakt alles zoveel beter voor mij. Maar als alleenstaande moeder is het wel heftig en zwaar. Gelukkig kan ik geregeld op de hulp van mijn ouders rekenen.’

Zwangerschapsaankondiging

Voor mijn zwangerschapsaankondiging koos ik voor een letterbord met daarop de boodschap ‘so little but so loved, baby boy coming november ’19’ en daarbij de echo, een petje en schoentjes. 

Samen in Parijs

Samen met mijn beste vriendin en haar vriend (ook mijn beste vriend) in Parijs. Het was een geweldige dag met mensen waar ik altijd op kan rekenen. Aangezien ik een kleine familie heb en Liyo geen rechtstreekse tantes of nonkels heeft, kregen zij die rol.

Zwangerschapsshoot

Ik deed een zwangerschapsshoot bij Dupla Fotografie. Aangezien ik zelf weinig foto’s had van mijn buik wilde ik hem zeker vastleggen op beeld om later te kunnen tonen of terug te blikken naar een mooie maar heftige periode.

Geboortekaartje

Het geboortekaartje is strak met zwart en koper. Ik hou niet zo van veel tralalaatjes. Gewoon zijn naam met een strikje eronder.

Geboortesuiker

De geboortesuiker van Liyo ligt in lijn met het geboortekaartje. Ik koos voor zakjes, proefbuisjes en metalen doosjes gevuld met lekkers en voor de kindjes een snoepstok.

Newborn shoot

Ook bij Dupla fotografie deed ik een newborn shoot toen Liyo nog klein was. Ik had het plan om er een grote canvas van te laten maken, maar zover is het nog niet gekomen (lacht).

Doopsel

Liyo zou normaal op 5 april gedoopt worden, maar daar stak het coronavirus een stokje voor. Nu werd hij op 5 juli gedoopt, een dag om nooit te vergeten.

Tante Silke

Ook aan mijn andere vriendin, tante Silke, heb ik veel steun gehad. Ze staat altijd klaar wanneer ik haar nodig heb en daar ben ik zo dankbaar voor.

Draagdoek

Een daguitstapje doe ik nooit zonder de draagdoek. Ik draag Liyo al sinds de geboorte en dat geeft hem een geborgen gevoel. Hij zit er nog maar in of hij valt al in slaap. Ik geniet er dubbel en dik van, want nu hij ouder wordt, is hij minder knuffelbaar.

Trots

Dit is een van onze meest recente foto’s. Ik ben heel trots dat ik mezelf wat meer durf ‘blootstellen’, aangezien ik mezelf soms nogal neerhaal. Maar als ik zie hoe ik hier straal, ben ik echt superfier!

Foto’s: Dupla Fotografie, Michael De Baets Photography, eigen foto’s


Wil je zelf ook vertellen over jouw ervaringen rond bevallen en het moederschap? Lees hier hoe je je kandidaat kan stellen.

Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '