Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Laure Van Hijfte voor Flair

'We mogen niet te kritisch zijn over de burger. Het zijn de fabrikanten die we moeten aanmoedigen om meer na te denken over hun keuzes op het gebied van duurzaamheid.'

Slagersdochter én vegetariër Auriane Borremans (26) helpt de voedingsindustrie futureproof te maken: ‘We gaan de wereld niet redden door allemaal veganist te worden’

Bij Flair houden we van vrouwen die dingen in beweging zetten, die durven, die springen, die tegen de schenen durven te schoppen en die ons inspireren tot grootse dingen. Dertig weken lang laten we elke week een markante jonge vrouw aan het woord. Deze week aan de beurt: Auriane Borremans.

Meet Auriane

  • Op 4 november 1993 geboren in Ukkel.
  • Studeerde hotel- en toerismemanagement aan de Brusselse hotelschool Vatel.
  • Won op haar 21ste een studiebeurs waarmee ze een masteropleiding in culinaire innovatie en leiderschap kon volgen aan het instituut van chef Paul Bocuse in Lyon.
  • Liep in de zomer van 2015 stage bij het Brusselse restaurant Sea Grill aan de zijde van chef Yves Mattagne, waarna ze nog drie masterdiploma’s behaalde aan universiteiten in respectievelijk Helsinki, het Noorse Stavanger en Bologna.
  • Eenmaal afgestudeerd bracht ze in 2018 het boek Future of Protein uit, over hoe we eiwitten kunnen halen uit andere voedingsmiddelen dan vlees.
  • Richtte in het voorjaar van 2019 het bedrijf Eatent!on op, met als doel de voedingsindustrie te helpen bij het creëren van groenere en gezondere producten voor de consument.
  • Op haar blog La Fille du Boucher (de dochter van de slager, red.) deelt ze recepten en tips voor vegetariërs met een bijzondere focus op het belang van proteïnen.
  • Is op Instagram te volgen via @lafilleduboucher.eu en @eatention_food.


Nadat ze de wereld was rondgereisd om onze voedingspatronen te bestuderen, besloot Auriane Borremans om haar eigen bedrijf Eatent!on op te richten, met als doel fabrikanten én consumenten te leren om gezonder en duurzamer te eten. Op 26-jarige leeftijd helpt deze slagersdochter, die zichzelf ‘een rebelse vegetariër’ noemt, de voedingsindustrie futureproof te maken.

Als telg van een slagersfamilie raakte Auriane Borremans al op jonge leeftijd gefascineerd door voeding. Op haar zeventiende nam ze een baan aan bij een Belgische brouwerij, maar lang hield ze het er niet vol. Gesteund door haar ouders besloot ze naar het buitenland te trekken om haar talenkennis te verbeteren en vooral haar eigen weg te vinden. Eenmaal terug in Brussel startte ze met een bacheloropleiding hotel- en toerismemanagement aan de Brusselse hotelschool Vatel, die haar voor een stage zelfs tot in Montreal bracht. Haar favoriete leerervaring was echter haar tijd aan het instituut van de wereldvermaarde chef-kok Paul Bocuse in het Franse Lyon. ‘Dankzij al die werkervaring die ik over de hele wereld heb opgedaan, heb ik talloze contacten kunnen leggen in de voedingsindustrie. Het was hard werken, maar het heeft zeker geloond’, aldus de slagersdochter. Het was echter pas in 2018, toen ze in Bologna studeerde, dat ze een interesse ontwikkelde in eiwitten en vleesvervangers. Een goed jaar later richtte Auriane het bedrijf Eatent!on op om de voedingsindustrie te helpen meer aandacht te besteden aan z’n ecologische voetafdruk.

Is voeding altijd al een passie geweest?


‘Ik ben er altijd door omringd geweest, ja. Zowel mijn twee grootvaders als mijn vader waren slagers. Ik zag hoe ze het vlees kookten, ik sneed de kip, ik maakte confituur met mijn oma. Onbewust heb ik veel kennis opgedaan en ben ik een echte fijnproever geworden. Ik ben gepassioneerd en nieuwsgierig. Zodra er een nieuw product op de markt komt, wil ik het proeven.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Je reisde de wereld rond om een boek te schrijven over de toekomst van eiwitten, “Future of Protein”. Wat heeft die ervaring jou geleerd?


‘Samen met mijn collega’s heb ik tal van voedingsdeskundigen, consumenten, veganistische verenigingen… ontmoet om de globale evolutie van de vleesindustrie te bevatten. We stelden ons vragen zoals: welke eiwitten kunnen we gebruiken als vleesvervangers? Hoe kunnen we onze ecologische voetafdruk daadwerkelijk verminderen door minder vlees te eten? Is de consument klaar om elke dag kikkererwten en insecten te eten in plaats van een stuk steak? Wat ik daaruit heb geconcludeerd, is dat we niet in extremen mogen vervallen en moeten leren samenleven, ongeacht onze opvattingen over voeding. Je moet realistisch zijn: je gaat de wereld niet redden door veganist te worden! Zeker als je veel bananen, kokosolie of avocado blijft eten in plaats van lokale, seizoensgebonden producten. We moeten ruimdenkender zijn dan dat. De mens is niet perfect en de consument treft geen schuld. Zelf ben ik vegetariër, maar ik rij wel met de auto. We mogen niet te kritisch zijn over de burger. Het zijn de fabrikanten die we moeten aanmoedigen om meer na te denken over hun keuzes op het gebied van duurzaamheid. Dan zal de burger vanzelf volgen.’

Vegetariër zijn in een slagersfamilie, dat is best ongewoon.


‘Toen ik thuis vertelde dat ik niet langer vlees zou eten, voelde dat als een coming-out (lacht). Omdat ik geïnteresseerd ben in voeding, zorg ik ervoor dat mijn bord altijd voldoende eiwitten bevat. Als vegetariër heb ik een hele reeks nieuwe smaken en kooktechnieken ontdekt. Die verwerk ik in de recepten die ik deel op mijn blog La Fille du Boucher, in de hoop de nieuwsgierigheid te wekken van zij die nog steeds sceptisch staan tegenover het vegetarisme en de hele cultus errond. Want nee, niet alle vegetariërs zijn yogaliefhebbers die hun leven op Instagram doorbrengen!’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In februari vorig jaar richtte je het bedrijf Eatent!on op. Met welk doel?


‘Ik werk samen met professionals in de voedingsindustrie om hen te helpen nieuwe, duurzamere producten te creëren. Samen denken we na over nieuwe manieren van innoveren, nieuwe strategieën. Ik help ze bijvoorbeeld om het consumentengedrag beter te observeren, hun verpakkingen te restylen zodat ze geen plastic meer bevatten, zulke dingen. Verder geef ik ook lezingen over de toekomst van voeding en eiwitten.’

Hoe was het voor jou om als jonge vrouw je plek te vinden in de voedingsindustrie?


‘Wel, het helpt niet dat ik jong én blond ben (lacht). Het is soms moeilijk om serieus genomen te worden. Wanneer mensen me een opmerking naar het hoofd slingeren, zal ik altijd hun ongelijk proberen te bewijzen door nóg harder te werken. Helaas lijden vrouwelijke ondernemers nog te vaak aan het imposter syndrome. Terwijl we eigenlijk helemaal niets te bewijzen hebben. We verdienen onze plaats even hard als mannen en het wordt tijd dat we dat beseffen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Tot slot: wie is jóúw rolmodel?


‘Ik heb geen specifiek rolmodel, maar bewonder wél vrouwelijke boeren. Hun werk wordt niet genoeg in geapprecieerd, vind ik. Als je in een wortel bijt, sta je niet stil bij het hele proces dat eraan vooraf is gegaan. Het zaaien, het oogsten, het wassen… Er komt heel wat bij kijken, en dat beseffen we vaak niet eens.’

Waarom Auriane?


Redactiesecretaresse Lise-Marie: ‘Een slagersdochter die geen vlees eet, dat hoor je niet vaak. Hoewel ze vasthoudt aan een zekere ideologie, is Auriane tegelijkertijd heel realistisch en ruimdenkend. Dat ze mensen wil motiveren om bewuster en met meer respect voor het milieu te consumeren, kan ik alleen maar bewonderen en toejuichen.’

Nog meer markante vrouwen onder de 30: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '