Home celebs Video van bij ons onbekende rapper Childish Gambino recht naar #1 Trending...

Video van bij ons onbekende rapper Childish Gambino recht naar #1 Trending op YouTube

Childish Gambino gaat viraal met zijn clip voor 'This Is Amercia', waarin hij de situatie in de Verenigde Staten op magistrale wijze aan de kaak stelt.

Als je niet heel bekend bent met de rapwereld, zal de naam Childish Gambino je niets zeggen. Nog niet. Want de rapper releaste twee dagen geleden een videoclip die razendsnel viraal gaat en ook in ons land in geen tijd de eerste plaats in de Trending-lijst van YouTube veroverde. Waarom? Omdat de clip geniaal en tragisch tegelijk is.

This Is America

Donald Glover is een Amerikaans acteur, zanger, regisseur, producer, stand-up comedian, dj en rapper. Als acteur kan je hem onder andere kennen van de films ‘Spider-Man: Homecoming’, ‘The Martian’ en ‘Magic Mike XXL’ en van zijn kleine rol in de serie ‘Girls’. Glover rapt onder de naam Childish Gambino en het is in die gedaante dat hij nu wereldwijde erkenning vergaart. De videoclip voor zijn nieuwe single ‘This Is America’ werd op YouTube in zo’n twee dagen tijd meer dan 32 miljoen keer bekeken. In verschillende media wordt de boodschap van de clip en de geniale weergave ervan bejubeld.

Met de clip voor ‘This Is America’ raakt Glover verschillende pijnpunten van de Amerikaanse maatschappij aan. Zo worden de wapenwet, het politiegeweld tegen zwarte burgers en de White Supremacy-bewegingen aangeklaagd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In de clip zien we Childish Gambino vrolijk dansen door een pakhuis en terwijl enkele executies uitvoeren. Telkens wordt het wapen waarmee hij vuurt met eerbied op een doek uit beeld gedragen, terwijl naar de lijken van de slachtoffers niet omgekeken wordt. Dit is een duidelijke verwijzing naar de verafgoding van het vuurwapen door vele Amerikanen, waaronder president Donald Trump. Het Second Amendment, ofwel het recht om wapens te hebben en te dragen, is volgens de rapper voor velen meer waard dan een mensenleven, zeker dat van een gekleurde burger. De tweede schietpartij, waarbij Glover een kerkkoor wegmaait met een machinegeweer, lijkt te verwijzen naar een aanslag in 2015. Een man schoot toen 26 mensen dood in een ‘zwarte’ kerk in Texas.

De video zit verder vol subtiele verwijzingen. De gekke bekken die de rapper soms trekt doen bijvoorbeeld denken aan minstrels: blanke ‘komieken’ die in tijden van slavernij sketches opvoerden als zwarten en racistische moppen maakten. De pose die de rapper aanneemt wanneer hij de eerste man doodschiet, doet dan weer denken aan Jim Crow, een typetje van een zwarte slaaf neergezet in het lied ‘Jump Jim Crow’ uit de negentiende eeuw.

Als je na het bekijken van de videoclip denkt dat er buiten die twee schietpartijen niet veel opvallends te zien is, heb je je laten inpakken door het opzet van de clip. Je hebt waarschijnlijk gekeken hoe de rapper samen met een bende kinderen leuk danst – grotendeels bewegingen die erg populair zijn in de Afro-Amerikaanse samenleving – maar achter hen was er heel wat gaande. Zo springt een man tot zijn dood, zijn er rellen gaande, staan er auto’s in brand en komt er een wit paard voorbij, wat een Bijbelse verwijzing naar het einde van de wereld zou zijn. Zo komen we tot de grotere boodschap van de clip: we weten wat er gaande is in de wereld, maar laten ons snel afleiden door luchtige, leukere dingen. ‘We just wanna party’, zingt de rapper. Maar hoe kan je nog genieten van die fijne dingen wanneer je weet wat er allemaal gebeurt?

Verschillende artiesten hebben Childish Gambino al opgehemeld en bedankt voor zijn uitzonderlijk werk met deze clip. Onder andere Erykah Badu, Janelle Monáe en Bruno Mars tweetten over #ThisIsAmerica. Adele vermeldde de rapper zelfs in een post over haar ‘Titanic’-verjaardagsfeestje op Instagram.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: