https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home celebs Shay Mitchell getuigt over prenatale depressie: ‘De angst die ik voelde was...

Shay Mitchell getuigt over prenatale depressie: ‘De angst die ik voelde was verlammend’

'Ik wil Atlas zo graag een broer of zus geven, maar ik wil niet opnieuw zwanger worden.'

shay mitchell
© Getty

In oktober 2019 veranderde het leven Shay Mitchell (33) voorgoed. De ‘Pretty Little Liars’-actrice werd toen mama van haar dochtertje Atlas. In een podcast praat ze nu voor het eerst openlijk over de prenatale depressie waaraan ze tijdens die zwangerschap leed.

Shay Mitchell vertelde afgelopen week in een aflevering van de podcast Katie’s Crib voor het eerst over hoe ze zich écht voelde tijdens haar zwangerschap. De actrice onthulde dat ze, toen ze zwanger was van Atlas, aan een prenatale depressie leed en dat die roze wolk voor haar ver te zoeken was. Die depressie zou ook de reden zijn waarom ze twijfelt om nog een keer zwanger te worden. ‘Ik wil zo graag dat Atlas een broer of zus krijgt, maar ik wil niet opnieuw zwanger worden’, vertelt ze eerlijk.

Taboes doorbreken

Toen Shay te horen kreeg dat ze zwanger was, kon ze haar geluk niet op. Maar ze bleef lang op haar hoede, waardoor ze niet ten volle van haar zwangerschap kon genieten. ‘Voordat ik zwanger werd van Atlas heb ik een zwangerschapsverlies gehad. Daarom vond ik het moeilijk om het nieuws dat ik opnieuw zwanger was met de wereld te delen’, geeft Mitchell toe. ‘Ik had schrik dat het opnieuw fout zou lopen en verborg het bijna zes maanden lang, waardoor ik erg asociaal werd. Ik voelde me op dat moment echt eenzaam.’ Daarnaast geeft ze toe dat ze het niet aangenaam vond om zwanger te zijn. ‘Ik voelde mij gezegend en dankbaar, maar vond het tegelijkertijd echt niet fijn om in verwachting te zijn. Uiteindelijk bleek dat ik aan een prenatale depressie leed’, vervolgt ze.

Shay geeft toe dat ze bijzonder zenuwachtig is om over het onderwerp te praten, omdat ze het gevoel heeft dat mensen met een prenatale depressie helaas nog steeds op weinig steun en begrip kunnen rekenen. Daarom vindt ze het belangrijk om er toch zelf openlijk over te praten. ‘Ook ik had eerst zelf niet door wat ik voelde. Ik wist zelfs niet wat het was. Ik kende enkel een postnatale depressie, en was mij daar vooral op aan het voorbereiden. Toen ik weer eens boos werd en me niet op mijn best voelde, dacht ik: Wat is dit toch? Ik begon te twijfelen aan mijzelf, omdat er ergens van je verwacht wordt dat je gelukkig móét zijn tijdens je zwangerschap. Toen had ik door dat er iets mis was. De angst die ik voelde was verlammend. Ik dacht dat ik gek werd en vroeg me af waarom niemand me ooit voor dat gevoel had gewaarschuwd.’

‘Door te praten met andere vrouwen die hetzelfde doormaakten, weet ik dat die gevoelens normaal zijn. We moeten ze dus normaliseren door ze te bespreken’, voegt ze daar nog aan toe. En gelijk heeft ze! Beluister hieronder volledige aflevering.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: