Home celebs Hoe zou het nog zijn met… Junior Eurosongfinaliste Tonya?

Hoe zou het nog zijn met… Junior Eurosongfinaliste Tonya?

YouTube
Ze was pas 8 toen ze in 2003 deelnam aan Junior Eurosong met het vrolijke 'Hé, doe maar mee!' en toch wist ze iedereen in te palmen met haar schattige danspasjes en dito vlechtjes. Vandaag is Tonya Schamp 22 en lijkt ze in de verste verte niet meer op het kleine meisje dat ze ooit was. 

Hoe het allemaal begon…

We leren Tonya Schamp kennen in 2003. Op 7-jarige leeftijd schrijft ze zich in voor Junior Eurosong met wat men noemt ‘een liedje met een boodschap’. ‘Hé, doe maar mee/Ben je groot of ben je klein/Voor mij mag iedereen/Iedereen er zijn’, klinkt het in ‘Hé, doe maar mee!’. Tijdens de wedstrijdfinale moet ze de duimen leggen voor punkband X!nk, maar heel Vlaanderen is stapelverliefd op de intussen 8-jarige meid. 
 
 
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten


Samenwerking met Pat Krimson 

‘Hoelahoepen’ en ‘Gelukkige verjaardag’, twee van de nummers die Tonya na Junior Eurosong uitbrengt, worden dan ook grote hits. Vijf jaar na haar deelname behaalt een 13-jarige Tonya de eerste plaats tijdens het International Asterisks Music Festival for Childeren in Macedonië, met het nummer ‘Dans oh yeah’. De tekst van het nummer is van de hand van Tonya zelf, de muziek wordt verzorgd door Pat Krimson, bekend van 2Fabiola
 
 
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten


Eerbetoon aan overleden vader

In 2010 schrijft Tonya nog het buitenspeellied voor Nickelodeon, maar daarna wordt het stil rond de Vlaams-Brabantse zangeres. Drie jaar na haar laatste muzikale wapenfeit slaat het noodlot toe voor Tonya’s papa Wim Schamp. De in Vlaanderen wereldberoemde reclamemaker en communicatiespecialist wordt geveld door pancreaskanker en krijgt van de dokters te horen dat hij nog 3 maanden te leven heeft.
 
 
 

Een bericht gedeeld door Tonya MA (@tonyamas) op

 

Een strijdlustige papa Schamp maakt er 11 maanden van. In november 2014 verliest hij op 60-jarige leeftijd de strijd tegen zijn ziekte. In een overvolle O-L-Vrouwekerk in Herent zingt de intussen 19-jarige Tonya een liedje als eerbetoon aan haar overleden vader. Haar performance mag rekenen op een staande ovatie.