Home celebs Actrice Viv Van Dingenen over haar strijd tegen kanker: ‘Ik heb het...

Actrice Viv Van Dingenen over haar strijd tegen kanker: ‘Ik heb het heel lang voor mezelf gehouden’

Eén
Donderdagavond waren ex-'Thuis'-actrices en boezemvriendinnen Viv Van Dingenen en Lien Van de Kelder te gast bij Lieven Van Gils in zijn talkshow 'Van Gils & Gasten'. Viv praatte daar voor het eerst over haar strijd tegen kanker. 'Ik heb het lang voor mezelf gehouden, maar nu vond ik dat ik het moest doen, dan dient die kanker misschien toch voor iets', zei ze.

Eierstok- en baarmoederkanker, twee kankers die zich onafhankelijk van elkaar hebben gemanifesteerd: dat was de diagnose die Viv Van Dingenen van haar gynaecologe kreeg. 'Ik was overdonderd, maar ook weer niet omdat m'n gynaecologe erop stond dat ik m'n man zou meebrengen. Ik wist dus wel dat ze geen goed nieuws had. Ik dacht eerst dat het borstkanker zou zijn omdat ik daarvoor ook onderzoeken had gedaan, dus het was wel verschieten dat het daar beneden zat', vertelt de actrice. Maar zodra de diagnose er was, besloot ze er volledig voor te gaan. 'Ik wou onmiddellijk weten wat er allemaal moest gebeuren. Het was bijna een zakelijk gesprek.'

De eerste drie dagen na de chemo voel ik helse pijnen en heb ik constant het gevoel dat ik door m'n knieën en enkels ga zakken.

Op dit moment zit de actrice, die net nog te zien was in 'Chaussée d'Amour' en momenteel op Ketnet in 'De Regel van 3S', midden in haar chemotherapie. 'Ik heb er nu vier achter de rug. Op dit moment zit ik in de eerste van twee goede weken. Als je me vier dagen geleden had gevraagd om te komen, was ik niet van die trap geraakt. Een paar dagen lang ga je door helse pijnen en heb je constant het gevoel dat je door je knieën en enkel gaat zakken, maar de volgende twee weken ben ik supergoed en heb ik heel veel energie.'

Ik vind het als kankerpatiënt echt belangrijk dat er geld naar onderzoek gaat.

Waarom Van Dingenen nu dan bekendmaakt dat ze kanker heeft? Omdat er geld voor de wetenschap moet komen. 'Ik weet dat er al heel veel geld ingezameld wordt, maar als kankerpatiënt vind ik het heel belangrijk dat er geld naar onderzoek gaat. Er gaat geld naar zo veel verschillende dingen en natuurlijk is het belangrijk dat er comfort is voor patiënten. Maar als de therapieën beter zouden worden en minder ingrijpend voor je lichaam, dan zouden al die andere zorgen niet nodig zijn', vertelt ze.

Eén zamelt in samenwerking met Kom op tegen Kanker al een hele maand geld in voor de strijd tegen kanker, onder de naam Iedereen tegen Kanker. Zondagavond komen we te weten welke som Vlaanderen inzamelde. Een deel van dat geld zal naar wetenschappelijk onderzoek gaan.

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.