Home celebs Meghan Markle openhartig over miskraam: ‘Velen maken het mee, maar weinigen praten...

Meghan Markle openhartig over miskraam: ‘Velen maken het mee, maar weinigen praten erover’

In een opiniestuk voor The New York Times onthult de 39-jarige hertogin van Sussex dat zij en prins Harry afgelopen zomer hun tweede kindje verloren.

Meghan Markle
© Getty Images

Meghan Markle (39) en prins Harry (36) verloren afgelopen zomer hun tweede kindje. Dat onthulde de hertogin van Sussex zelf in een opiniestuk voor de Amerikaanse krant The New York Times. Daarin hekelt ze het taboe rond miskramen en ijvert ze voor meer openheid over het onderwerp.

‘Ik kuste Harry’s knokkels, nat van de tranen’

‘Het was die ene ochtend in juli die begon zoals elke andere dag’, begint de 39-jarige Meghan Markle het opiniestuk in The New York Times met als titel ‘The Losses We Share’. Ze omschrijft hoe ze de luier van zoon Archie (1,5) verschoonde en plots een scherpe kramp voelde.

‘Ik zakte op de grond, met hem in mijn armen, terwijl ik een slaapliedje neuriede om ons allebei te kalmeren. Het vrolijke deuntje was een scherp contrast met het gevoel dat er iets niet goed ging. Terwijl ik mijn eerste kind vasthad, wist ik dat ik mijn tweede verloor’, schrijft de voormalige actrice.

Terwijl ik mijn eerste kind vasthad, wist ik dat ik mijn tweede verloor.

‘Uren later lag ik in een ziekenhuisbed, de hand van mijn man vasthoudend. Ik voelde de klamheid van zijn handpalm en kuste zijn knokkels, nat van de tranen van ons beiden’, gaat Meghan verder. ‘Ik staarde naar de witte muren, mijn ogen waren glazig. Ik probeerde me in te beelden hoe we hiervan zouden herstellen.

Meghan Markle en prins Harry stellen zoon Archie Harrison Mountbatten-Windsor aan de wereld voor kort na zijn geboorte op 6 mei 2019. © Getty Images

‘Een kind verliezen is een bijna ondraaglijk verdriet’

Markle, die sinds begin dit jaar samen met haar echtgenoot prins Harry (36) en hun zoon Archie in de VS woont, beschrijft het verlies van haar ongeboren kind als ‘een bijna ondraaglijk verdriet’. Dat zulk verlies anno 2020 nog steeds taboe is, vindt de Amerikaanse ‘Suits’-ster bijzonder jammer.

‘In de pijn van ons verdriet hebben mijn man en ik ontdekt dat wanneer je in een kamer zit met honderd vrouwen tien tot twintig van hen een miskraam gehad zullen hebben. Maar ondanks de duizelingwekkende gemeenschappelijkheid hiervan blijft het gesprek taboe, bezaaid met (ongegronde) schaamte, dat bijdraagt aan een vicieuze cirkel van eenzaam lijden. Velen maken het mee, maar weinigen praten erover’, klinkt het.

Velen maken het mee, maar weinigen praten erover.

De pijn verlichten kan volgens Meghan met een bijzonder simpele vraag: hoe gaat het? ‘We hebben geleerd dat wanneer mensen ons vragen hoe het met ons gaat, en als ze echt luisteren naar het antwoord met een open hart en geest, de zware last van rouwen vaak lichter wordt, voor iedereen. Als we uitgenodigd worden om onze pijn te delen, nemen we samen de eerste stappen naar genezing‘, meent Meghan.

De hertogin roept daarom op om, naar aanleiding van Thanksgiving (de Amerikaanse nationale feestdag die morgen plaatsvindt), mensen vaker te vragen hoe het écht met hen gaat. ‘We passen ons aan het nieuwe normaal aan door ons achter maskers te verstoppen, maar dat dwingt ons ook om elkaar in de ogen te kijken. Voor het eerst in lange tijd zien we elkaar weer echt.

Lees ook: