Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
slapen zomeruur
© Getty

Zo voorkom je een dag vol geeuwen. 😅

Daar is het zomeruur weer: deze 8 tips maken de overstap iets aangenamer

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart moeten we de klok een uurtje vooruit zetten, en dat betekent helaas dat we een uur minder lang kunnen slapen. Geen lachertje, want voor ons is elke minuut slaap heilig. Net daarom hebben wij acht tips op een rijtje gezet die je helpen om de switch naar het zomeruur iets draaglijker te maken.

Zorg voor een goede voorbereiding.

Om de overgang iets minder drastisch te maken, kruip je best vanaf vandaag al wat vroeger in je bed. Zo krijgt jouw lichaam voldoende tijd om zich aan te passen. Probeer ’s ochtends ook om wat eerder op te staan. Zo’n vijftien tot dertig minuten zou voldoende moeten zijn. Zo heeft jouw lichaam op D-day geen enkele moeite om zich aan te passen.

Hou vast aan je schema.

Zowel voor als na de overgang wil je consistent zijn doorheen de dag. Probeer dus om de komende dagen op hetzelfde uur te eten, te sporten en te slapen. Nog een tip die kan helpen, is om bij het opstaan meteen de gordijnen open te trekken. Het felle licht zal je lichaam helpen om zich aan te passen.

Pas op met dutjes.

De kans is groot dat je je doorheen de dag moe zal voelen. Het is dan ook verleidelijk om een dutje te doen, maar aan dat verlangen geef je liever niet toe. Als je overdag slaapt, slaap je ’s nachts vaak al een stuk minder lang. Lukt het je echt niet om door te bijten? Doe dan zo vroeg mogelijk een powernap en beperk het tot maximum twintig minuten.

Ga eventueel voor een aangepaste maaltijd.

We gebruiken al generaties lang planten en mineralen om beter te kunnen slapen. Zo vermindert hop de slapeloosheid en stress, terwijl je van sla heel sla-perig wordt (heb je ‘m?). Valeriaanwortel zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt en het aminozuur L-theanine verbetert je slaapkwaliteit en geeft je overdag meer energie.

Geen koffie of alcohol voor bedtijd..

Koffie of andere dranken die cafeïne bevatten, drink je liever niet voor je gaat slapen. Probeer om je laatste tas te drinken zes uur voor je onder de wol kruipt. Ook alcohol heeft vaak een negatief effect op je nachtrust. Later op de avond drink je dus beter geen glaasje wijn meer.

Pas op voorhand al je klokken aan.

Het uur op je gsm past zich wellicht automatisch aan, maar alle andere klokken of horloges zet je beter de avond voordien al goed. Wacht dus niet tot de volgende ochtend. Het geeft je de tijd om jezelf alvast wat mentaal voor te bereiden en het bezorgt je de dag zelf ook een pak minder stress.

Laat sociale media voor wat ze zijn.

Verschillende onderzoeken toonden reeds aan dat het niet goed is om vlak voor het slapengaan op je gsm of tablet te scrollen. Sociale media bezorgen je namelijk redelijk wat stress waardoor jij je nadien vaak onrustig voelt. Een uur voor je in bed kruipt, blijf je dus beter weg van Facebook, Instagram of TikTok. Ook eventuele mails of sms’jes kunnen wachten tot morgen.

Neem een douche om in slaap te vallen.

Nog een trucje om sneller in slaap te vallen, is om een halfuurtje op voorhand een warm bad of een warme douche te nemen. Zo stimuleer je dat duffe gevoel dat je ervaart wanneer je moe begint te worden. In je slaapkamer zelf mag het juist iets frisser zijn. Idealiter blijft de temperatuur onder de achttien graden. Anders is de kans groot dat je in de loop van de nacht begint te zweten.

Lukt het je niet meteen om in slaap te vallen? Dan kan je nog beroep doen op enkele hulpmiddeltjes. Zet bijvoorbeeld rustige muziek of ontspannende natuurgeluiden op. Heb je last van lawaai op straat? Gebruik dan een paar oordopjes. Op die manier kunnen omgevingsgeluiden je slaap niet verstoren. Nog een optie is om een paar druppeltjes lavendelolie op je kussen te doen. Zzzzen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '